Blog > Komentarze do wpisu
Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • puree ziemniaczane - 1 opakowanie
  • 1-2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • ok. 20 śliwek węgierek
  • cukier z cynamonem do posypywania śliwek.

 Sposób wykonania:

Puree ziemniaczane zalać wrzątkiem w ilości mniejszej niż podany przepis na opakowaniu i nie dolewać mleka, jak zalecają w przepisie na opakowaniu. Dosypać mąkę, sól i łyżkę skrobi i ulepić jednolitą kulę. Ilość mąki zależna jest od rodzaju puree, ale kula powinna być taka, żeby swobodnie odrywać kawałki ciasta i robić placuszek w dłoniach, nakładać śliwkę wydrążoną, posypać cukrem z cynamonem i zamknąć kulkę, aby śliwka została w środku.

Ulepić w ten sposób tyle knedli, na ile wystarczy ciasta (10-20) i wrzucić na wrzątek w dużym garnku. Lekko zamieszać, aby knedle nie przywarły do dna i czekać aż wypłyną. Po ok. 5 minutach wyławiać łyżką cedzakową na talerz i polać odrobiną oliwy, żeby się nie skleiły. Można podawać z białą kapustką ugotowaną na słodko.

Oczywiście wiosną można śliwki zastąpić truskawkami i będą knedle z truskawkami. Rada, jeśli ciasto jest za miękkie i za bardzo się klei, dodać jeszcze jedną łyżkę skrobi, ona spowoduje, że kluski się nie rozlecą.



piątek, 30 września 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Komentarze
2011/10/01 10:32:39
uwielbiam!

Weganizm Weganizm

Weganizm