Blog > Komentarze do wpisu
Przepis konkursowy: Gulasz palce lizać

Przepis nadesłała: Karolina "Cottie" Antosiak

(Przepis nagrodzony przez czytelników)


Karolina jest autorką bloga: cottien.blogspot.com

Kolejny wyśmienity przepis na sycący i smaczny obiad :)

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 pęczki liści rzodkiewki
  • 250 gram tofu
  • 1 szklanka wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki cieciorki
  • 2 łyżeczki pasty słonecznikowej, 2 łyżeczki musztardy
  • 3/4 opakowania mixu kiełków na patelnię
  • przyprawy (kmin, kumin, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do spaghetti, kostka bulionowa)
  • oliwa/olej

Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy cebule, pomidory, czosnek, tofu. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kminek z kuminem, następnie podsmażamy na złoto cebulę z czosnkiem. Kiedy ta się zeszkli zrzucamy do garnka, następnie podsmażamy tofu z cieciorką i kiełkami. Do cebuli dodajemy pomidory, zalewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Kiedy tofu się podsmaży, a w garnku będzie się gotowało, zrzucamy zawartość patelni do gulaszu, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy i pozwalamy się dusić aż do rozpadnięcia pomidorów. Myjemy liście rzodkiewki, przebieramy, urywamy 'nerwy' listków. Do sosu dodajemy pozostałe przyprawy, pastę słonecznikową, musztardę, mieszamy i na końcu wrzucamy liście. Pozwalamy dusić się około 5-10 minut na lekkim ogniu.
Podajemy np. z ryżem :)

Zapraszam również na mojego bloga


środa, 19 października 2011, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm