Przepis nadesłała: Karolina "Cottie" Antosiak
(Przepis nagrodzony przez czytelników)

Karolina jest autorką bloga: cottien.blogspot.com
Kolejny wyśmienity przepis na sycący i smaczny obiad :)
Składniki:
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 3 pęczki liści rzodkiewki
- 250 gram tofu
- 1 szklanka wody
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki cieciorki
- 2 łyżeczki pasty słonecznikowej, 2 łyżeczki musztardy
- 3/4 opakowania mixu kiełków na patelnię
- przyprawy (kmin, kumin, papryka słodka, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do spaghetti, kostka bulionowa)
- oliwa/olej
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy cebule, pomidory, czosnek, tofu. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kminek z kuminem, następnie podsmażamy na złoto cebulę z czosnkiem. Kiedy ta się zeszkli zrzucamy do garnka, następnie podsmażamy tofu z cieciorką i kiełkami. Do cebuli dodajemy pomidory, zalewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Kiedy tofu się podsmaży, a w garnku będzie się gotowało, zrzucamy zawartość patelni do gulaszu, dodajemy kostkę bulionową, mieszamy i pozwalamy się dusić aż do rozpadnięcia pomidorów. Myjemy liście rzodkiewki, przebieramy, urywamy 'nerwy' listków. Do sosu dodajemy pozostałe przyprawy, pastę słonecznikową, musztardę, mieszamy i na końcu wrzucamy liście. Pozwalamy dusić się około 5-10 minut na lekkim ogniu.
Podajemy np. z ryżem :)
Zapraszam również na mojego bloga