Blog > Komentarze do wpisu
Przepis konkursowy: Zapiekana Cieciorka

 Autorka: Karolina "Cottie" Antosiak

 

Karolina jest autorką bloga: cottien.blogspot.com

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (bądź ugotowana zwyczajna)
  • 1 cebula
  • 1/3 papryki
  • 2 garści ciemnych winogron
  • garść suszonej żurawiny
  • przyprawy: papryka słodka (dużo), papryka ostra (mało), przyprawa do ziemniaków (dużo), lubczyk (umiarkowanie)
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:
Cieciorkę płuczemy, wrzucamy do miski. Dodajemy olej tak aby wszystkie ziarenka były w nim umaczane (nie potrzeba dużo), następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę i paprykę, oraz przyprawy i mieszamy dokładnie aby wszystko rozłożyło się równomiernie. Wszystko to wsypujemy do naczynia żaroodpornego bądź blachy wysmarowanej tłuszczem (ewentualnie wyłożonej folią aluminiową). Na wierzch rozsypujemy pokrojone na 4 części winogrona (najlepiej jeśli wydłubie się z nich pestki) i namoczoną wcześniej żurawinę. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 15-20 minut temperatura niech wynosi około 220 stopni, później warto ją zmniejszyć do 180 stopni.

Zapraszam również na mojego bloga

niedziela, 16 października 2011, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm