Blog > Komentarze do wpisu
Przepis konkursowy: Falafel

 Przepis nadesłała: 

 Agata jest autorką bloga: zielononastole.blogspot.com

Jesień coraz mocniej przeplata się z oznakami zimy, dlatego przełączyłam się na tryb ogrzewania ciała cudownymi, gorącymi posiłkami. Wszelkie sałatki czy lekkie posiłki powędrowały do przegródki ze wspomnieniami. Czas na prawdziwe wyzwania, sycące obiady, wegetariańskie odmiany klasycznych przebojów kulinarnych. To danie to prawdziwy rarytas dla miłośników kuchni arabskiej. Falafel czyli smażone w głębokim tłuszczu kuleczki z ciecierzycy, natki pietruszki, chilli, czosnku i cebuli. Doprawione zmiażdżonymi ziarnami kolendry i kminu. Genialnie komponuje się z domowym, lekkim, jogurtowym sosem tzatziki. Najlepiej smakują, kiedy są gorące.

Składniki:

  • opakowanie ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • natka pietruszki
  • mała papryczka chilli
  • ogórek zielony
  • jogurt sojowy
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka zmielonego kminu
  • łyżeczka soli
  • łyżka pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • olej roślinny do smażenia
  • ewentualnie trochę bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt mokra)

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę wsyp do dużej miski, zalej letnią wodą i zostaw na noc (ziarna potrzebują kilkunastu godzin by się namoczyć - wchłaniając wodę będą pęcznieć, wydając przy tym przecudowny dźwięk, dlatego warto abyś miskę postawił w innym pokoju niż w tym, w którym śpisz inaczej ciecierzyca nie da Ci wypocząć:)

Przygotuj mikser lub robot kuchenny z funkcją siekania. Do miksera wrzuć połowę napęczniałej ciecierzycy (nie wylewaj wody z moczenia, może jeszcze się przydać!). Zmiksuj wszystko dosyć drobno. Jeśli maszyna odmówi posłuszeństwa możesz dolać 3 łyżki wody, w której pływały ziarna nocą. Do miksera wrzuć cebulę, czosnek, chilli oraz natkę pietruszki (możesz wcześniej delikatnie je pokroić aby sprzęt kuchenny lepiej sobie z nimi poradził). Miksuj. Dodaj resztę ciecierzycy. Miksuj ponownie. Moja sztuczka na udane falafele polega na tym, że przekładam masę z miksera do miski i dodatkowo miksuje ręcznym robotem na bardzo gładką maź, z dużą uważnością czy wszystkie składniki się połączyły. Dodaj sól, pieprz, zmiażdżone nasiona kolendry, kmin. Mieszaj intensywnie. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj łyżkę bułki tartej. W garnku rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego do temperatury 180 stopni. I teraz zaczyna się cała zabawa: w dłoniach uformuj kulkę z masy ciecierzycy, wrzuć do oleju i smaż chwilę aż kulka stanie się genialnie brązowa. W czasie jednego smażenia, możesz wrzucić do garnka nie więcej niż 4 kulki – olej musi mieć odpowiednią temperaturą, a poza tym kulki powinny swobodnie pływać w tłuszczyku. Falafele wyjmuj na talerz wyłożony papierem, to sprawi, że kulki odsączą się z tłuszczu. Kiedy usmażysz wszystkie kulki możesz przygotować szybki sos tzatziki: do jogurtu sojowego zetrzyj zielonego ogórka oraz jeden ząbek czosnku, dopraw pieprzem do smaku. Kulki mocz w sosie i delektuj się arabskim słońcem na talerzu. Smacznego!



sobota, 19 listopada 2011, slq1
Tagi: falafel

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mawenka, *.play-internet.pl
2011/12/09 09:52:00
Uwielbiam falafle ale jakoś nigdy mi nie wychodzą tak jakbym chciała. Zrobiłam je wg Twojego przepisu,niestety zaczęły się rozpadać i w ogóle nie zrobiły się brązowe.. nie wiem czemu, wszystko zrobiłam tak jak zostało napisane w przepisie.. dziwne.
Pozdrawiam
-
Gość: bobik, *.chelm.mm.pl
2012/07/14 21:27:22
niezły falafel trochę twardy ale jak to falafel młotkiem idzie rozbić

Weganizm Weganizm

Weganizm