Blog > Komentarze do wpisu
Przepis konkursowy: Faszerowane bakłażany

 

Przepis nadesłała:





Czas na soczyście fioletowe bakłażany. Odważnie faszerowane duszonymi pieczarkami, ostrymi papryczkami chilli, wyrazistą natką pietruszki oraz lepkim ryżem gotowanym. Z drobnym, greckim akcentem  - domowym sosem tzatziki. Idealny przepis na jesienne wieczory.


Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • zielony ogórek
  • 125 g ugotowanego ryżu białego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • jogurt sojowy
  • sól
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania

Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż miąższ, uważając aby przez przypadek nie uszkodzić skórki. Niczego nie wyrzucaj! Pokrój na drobno całe dobrodziejstwo, które udało Ci się wydobyć z bakłażanów, przełóż do miski i posyp solą. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wyjmij naczynie żaroodporne. Nasmaruj je kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

W naczyniu ułóż ściśle wydrążone połówki bakłażanów. Oprósz je solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie oczyść pieczarki i pokrój na plasterki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Najpierw smaż a potem duś przez kilka minut. Kiedy puszczą swój aromatyczny sok, dodaj pokrojony na plasterki czosnek, natkę pietruszki oraz drobno posiekane papryczki chilli. Smaż wszystko razem przez kilka minut a następnie dodaj wcześniej przygotowany miąższ bakłażana. Kiedy wszystko zmięknie, dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj. Patelnie zdejmij z ognia. Kiedy bakłażany będą upieczone, wyjmij je z piekarnika. Delikatnie upchaj w nich farsz a następnie ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut.

Przygotuj sos tzatziki: do miski zetrzyj ogórka (odciśnij z nich wodę) oraz jeden ząbek czosnku. Dodaj jogurt sojowy oraz zmielony czarny pieprz. Wymieszaj sos. Kiedy faszerowane bakłażany będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, przełóż na talerz i polej sosem tzatziki. Jako współczesny dodatek do posiłku, świetnie sprawdzą się... frytki:) Smacznego!

*Więcej przepisów wegetariańskich można znaleźć na mojej stronie: zielononastole.blogspot.com


środa, 16 listopada 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm