Blog > Komentarze do wpisu
Przepis konkursowy: Orzechowa fasolka
Autorka: Marzena Czapiewska


(przepis na dwie porcje)
 
Składniki:
  • 3 duże garście żółtej fasolki szparagowej
  • duża kalarepka
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa lub olej roślinny
  • masło orzechowe (dwie duże łyżki)
  • pieprz, sól, ew. mieszanka ziół włoskich
Sposób przygotowania:
 
W osolonej wodzie gotujemy umytą i obraną(z końcówek)fasolkę. Jeśli jest bardzo długa to kroimy ją na mniejsze części. Kalarepkę obieramy i kroimy na duże kostki i również gotujemy do uzyskania miękkości. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę lub olej,wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy warzywa są już ugotowane, odcedzamy je i dodajemy do cebulki. Potem dorzucamy posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku oraz dwie łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy aż masło orzechowe się rozpuści. Na koniec doprawiamy danie odrobiną soli, pieprzu natomiast nie żałujmy. Jeśli ktoś lubi włoskie akcenty to może dodać mieszankę przypraw `zioła włoskie`. Życzę powodzenia i smacznego!
 
 
środa, 02 listopada 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm