Blog > Komentarze do wpisu
Tofu w sosie słodko-pikantnym


 Składniki:

  • kostka tofu
  • olej
  • 1 cebula
  • 2-3 pomidory
  • sos słodko-pikantny TAO TAO
  • sos sojowy
  • kostka bulionowa wegańska
  • bazylia świeża
  • szczypta cukru, imbir, kurkuma, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Tofu pokroić w drobne prostokąty, podsmażyć na oleju, przełożyć do półmiska i skropić sosem sojowym. Na tej samej patelni, na której smażone było tofu, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać drobno pokrojone pomidory bez skórki. Wszystko podgrzewać mieszając, dodać pokruszoną kostkę bulionową wegańską, sos sojowy, sos słodko-ostry, pieprz, imbir, kurkumę, sól i odrobinę cukru oraz połowę świeżej bazylii. Tofu zalać gorącym sosem i posypać resztą świeżej bazylii. Można spożywać na gorąco lub na zimno.



środa, 09 listopada 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm