Blog > Komentarze do wpisu
Tiramisu

Składniki:

  • opakowanie wegańskich herbatników półsłodkich (np. SAN)
  • puszka mleka kokosowego (niecała)
  • ok. 9 łyżek stołowych kaszy manny
  • płaska łyżeczka budyniu waniliowego
  • cukier
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • kawa naturalna
  • kakao naturalne

 

przygotowanie:

♥ Zaparzamy 3 łyżeczki naturalnej kawy, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i pozostawiamy w celu ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem.

♥ Wierzchnią - gęstą część mleczka (ok. 3 pełnych łyżek stołowych) przekładamy do szklanego naczynia. Pozostałą – płynną część mieszamy i odliczając ok. 10 łyżek, przelewamy do garnka, dosypujemy ok. 9 płaskich łyżek stołowych kaszy manny, płaską łyżeczkę budyniu waniliowego, czubatą łyżeczkę cukru, pół łyżeczki cukru waniliowego i gotujemy – do uzyskania bardzo gęstej masy. Po lekkim wystudzeniu, łączymy uzyskaną masę z uprzednio oddzielonym gęstym mleczkiem kokosowym i ucieramy drewnianą pałką na krem.

♥ W niedużym naczyniu o szerokości ścianek 16:16 cm (jeśli ma zaokrąglone ścianki, to 16 cm średnicy) układamy 2 warstwy namoczonych w kawie herbatników (dobrze nasączonych), a następnie rozprowadzoną dokładnie warstwę kremu oraz ponownie 2 warstwy nasączonych kawą ciastek i wierzchnią warstwę kremu.

♥ Ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin (może pozostać tam nawet całą noc), a przed podaniem, wierzch posypujemy 3 łyżeczkami kakao z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru.

 

Ponieważ tiramisu powstało spontanicznie w ramach eksperymentu, gdyby w odtworzeniu pojawiły się problemy z gęstością kremu – można ją „regulować”, dodając, lub ujmując ilość manny i budyniu. Należy jednak wziąć pod uwagę, że krem po schłodzeniu zgęstnieje i się „ściągnie”.



piątek, 11 listopada 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Deser jabłkowy

    Składniki: 3 jabłka filiżanka wiórków kokosowych 2 filiżanki pestek słonecznika syrop z agawy cytryna laska wanilii cynamon Pestki słonecznika zamoczyć na noc,

  • Deser na zimno

    Składniki: zamrożone kostki mango banan mrożone maliny marakuja mango Miksujemy składniki (z wyjątkiem marakui i mango), otrzymaną masę przekładamy do miseczki

  • Kuleczki daktylowe

    Składniki: 7 świeżych daktyli (masa daktylowa) 2 łyżki kakao łyżka wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Wypestkowane daktyle wymieszać z kakao i wi

Komentarze
Gość: Ja weganka, *.osk.enformatic.pl
2011/11/12 20:33:36
Łał ! :) Wygląda Przepysznie ! :*

Weganizm Weganizm

Weganizm