Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaki zapiekane w piekarniku

 

Składniki:

  1 kg ugotowanych na wpół pokrojonych w ćwiartki ziemniaków
♥  marynata: oliwa, sól, czarny pieprz, sproszkowana papryka słodka
♥  3-4  ząbki czosnku

Przygotowanie:

Formę wysmarować oliwą. Wyłożyć ćwiartki ziemniaków.  Przygotować marynatę, mieszając razem 100 g oliwy, 2 łyżki słodkiej papryki, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Następnie zalać ćwiartki ziemniaków i delikatnie wymieszać tak, by wszystkie ziemniaki były pokryte sosem.

Wstawić do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekać do momentu aż ziemniaki będą złocistego koloru. W zależności od piekarnika zabiera to od 45 do 60 minut.

Podawać do warzyw gotowanych na parze, tofu itp.





wtorek, 15 listopada 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Komentarze
Gość: gatek, *.tomaszow.mm.pl
2012/01/13 17:42:39
te ziemniaki są wprost cudowne. jedyna ich wada, że dość tłuste są więc nie da się ich dużo zjeść.

Weganizm Weganizm

Weganizm