Blog > Komentarze do wpisu
Babka makowa

 

Święta za pasem, czas na pieczenie makowca.

Strucla makowa? Tort makowy? A może babka?

Składniki:

  • 1 szkl. mąki graham
  • 1/4 szkl. oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek melasy
  • garść rodzynek
  • ok. 50 g orzechów (tu laskowe w całości, choć myślę, że jeszcze lepsze byłyby włoskie)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 250 g maku

 

Sposób przyrządzenia:

Masa makowa: Mak namoczyć na noc. Odcedzić. Następnie zmiksować go z niewielką ilością wody i połową rodzynek. Do masy dodać resztę rodzynek, orzechy i mąkę kukurydzianą i łyżkę oleju. Wymieszać.

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać melasę, olej, wymieszać. Następnie dodać niewielką ilość wody (tyle, by wyrobić zwarte, elastyczne ciasto, które łatwo będzie rozwałkować.

Przygotowanie do pieczenia: Formę na babkę wysmarować olejem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.1 cm. Rozsmarować na nim całą masę makową (nie blisko brzegów). Następnie delikatnie zwinąć ciasto zaczynając od krótszego brzegu ciasta, jakbyśmy formowali struclę (zwinąć w rulon) ewentualnie złożyć na pół i przełożyć do foremki. Docisnąć, by ciasto wpasowało się w formę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30-40 min.

Podawać pokrojone (Nie próbowałam ciasta wyciągać w całości z foremki, ale być może jest to możliwe). Świeżo po upieczeniu ciasto jest kruche i chrupiące. Potrzymane przez noc w worku foliowym staje się wilgotne i delikatne.



czwartek, 22 grudnia 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Sernik z tofu na zimno

    Składniki: 2 - 2,5 paczki silken tofu o wadze 375-400 g 13 sztuk herbatników najchętniej typu "digestive" lub innych mało słodzonych 50 g cukru pudru (można zmn

  • Wegańskie ciasteczka kokosowe

    SKŁADNIKI 50 g wegańskiej margaryny 50 g wegańskiej śmietany 15 dkg cukru 200 g wiórków kokosowych 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady WYKONANIE

  • Ciasteczka karmelowe

    Składniki 100 g wegańskiej margaryny lub wegańskiego masła 100 g cukru lub mniej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka syropu np. z agawy 140 g pszennej mąki 1 łyże

  • BABKA PIASKOWA

    Pierwszy raz przygotowywałam tą babkę z przepisu wyszukanego w interncie. Babka była dobra, owszem, lecz dla mnie zdecydowanie za tłusta i za słodka. Mimo to zn

  • Babka piernikowa

     Szybka w przygotowaniu babka piernikowa. Pyszna i aromatyczna o korzennym zapachu, długo zachowująca swoją świeżość. Polecam.      &nb

Komentarze
Gość: bonamartinka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/12/22 07:08:42
Tylko kupić rodzynki i robię je dzisiaj. :D
-
2011/12/22 10:56:25
świetna!Zapraszam do mojej durszlakowej akcji "Wegetariańskie Święta" :) durszlak.pl/akcje-kulinarne/wegetarianskie-swieta-z-zielenina
-
2011/12/22 16:54:06
Oczywiście, zapraszam do wykorzystania przepisów w tej akcji :)

Także ten przepis jest ciekawy:
weganizm.blox.pl/2011/12/Weganskie-ciasto-swiateczne.html

Próbowałam zorientować się, jak dodać te przepisy na twoją stronę, ale jakoś mi się nie udało :)


Weganizm Weganizm

Weganizm