Blog > Komentarze do wpisu
Przepis konkursowy: Cannelloni z farszem sojowym i pomidorami

Przepis nadesłała Stefania

(autorka bloga trzydziestoletniapanna.blogspot.com)

 

  • Opakowanie cannelloni
  • 150 g granulatu sojowego (drobnego)
  • 1 cebula
  • Kilka płatów do lasagne
  • Dwie puszki krojonych pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • Sos sojowy (miałam jasny)
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (dwóch ostatnich nieco mniej w stosunku do b&o)
  • oliwa

Proteinę sojową gotujemy 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Na głęboką patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy odcedzoną soję, sól i pieprz. Po kilku minutach dodajemy jedną puszkę pomidorów, resztę przypraw (farsz powinien mieć wyrazisty smak). Dusimy jeszcze 5-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie smarujemy brytfankę olejem, dno wykładamy kilkoma plastrami makaronu do lasagne (w ten sposób unika się przylgnięcia rurek do dna). Cannelloni napełniamy farszem i układamy w brytfance.

Drugą puszkę pomidorów mieszamy z przyprawami, miksturą polewamy ułożone rurki. Cannelloni zapieka się w piekarniku aż makaron zrobi się miękki, jednak ja wielokrotnie dusiłam swoją wersję tej potrawy na kuchence gazowej - przed dłuższy czas nie miałam piekarnika i trzeba było sobie jakoś radzić :) Brytfanka sprawdza się tu znakomicie dzięki temu, że ma grube dno i dobrze trzyma ciepło. Stawiam ją na małym ogniu na około 40 minut i Cannelloni wychodzi świetnie!





czwartek, 01 grudnia 2011, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/01 19:28:32
Mój tato by umarł ze szczęścia jakby dostał takie canelloni! Jest największym wegemiłośnikiem sojowych farszów na świecie!
-
2012/02/27 18:51:34
Wygląda rzeczywiście apetycznie

Weganizm Weganizm

Weganizm