Blog > Komentarze do wpisu
Przepis konkursowy: Wegański tatar czyli pasta z zielonej soczewicy

 Przepis nadesłała Sylwia Hołod

(autorka wegańskiego bloga nomeatjustcook.blogspot.com)


Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz czarny
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • duży ogórek kiszony, lub 2-3 małe


 Do dekoracji:

  • drobno pokrojona cebula
  • pomidor pokrojony w kostkę
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę moczyć przez około 2 godziny. W lekko osolonej wodzie, ugotować do miękkości razem z pokrojonym selerem. Odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić i podsmażyć aż stanie się lekko brązowa, dodać posiekany czosnek. Połączyć z soczewicą, oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Przy użyciu blendera, zmiksować (zrobić to tak, aby w masie pozostały kawałki cebuli i soczewicy). Do powstałej papki dodać ogórek pokrojony w małą kostkę, dokładnie wymieszać. Na talerzyku uformować kulkę, udekorować pomidorem, cebulą i posypać przyprawami. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

piątek, 02 grudnia 2011, slq1

Polecane wpisy

  • Brukselka inaczej

    brukselka orzechy włoskie pomarańcza cieciorka- niekoniecznie oliwa limonka (Ilość składników dowolna)  Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolo

  • Pasztet wegański

     Składniki: 300 g tofu ½ buraka 2 marchwie 2 cebule 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego) 3 ząbki czosnku 30 dkg pieczarek lub innych grzybów 2 łyże

  • Pasta do chleba z pestek dyni

    Składniki: Pestki dyni Oliwa z oliwek Sól Suszony, drobno zmielony czosnek Sposób przygotowania: Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i prz

Komentarze
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2011/12/09 17:31:38
Czadowo wygląda :)

Weganizm Weganizm

Weganizm