Blog > Komentarze do wpisu
Surowe ciasteczka makowe

 

 

Składniki:

  • mak - 100g
  • migdały - 50g
  • rodzynki - 50g
  • masa daktylowa (zmielone daktyle) - 100 g
  • mąka orzechowa (zmielone orzechy) - 20 g (lub więcej, jeśli ciasto jest za luźne)

Sposób przyrządzenia:

Migdały namoczyć na noc. Mak namoczyć na noc lub co najmniej kilka godzin. Odsączyć mak, migdały obrać ze skórki i zmiksować razem, dodając rodzynki. Masę przełożyć do miseczki. Masę daktylową mieszamy z mąką orzechową tworząc ciasto, z którego formujemy małe miseczki. Miseczki napełniamy masą makową i ozdabiamy migdałami. Można spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu lub przechowywać w lodówce.

 



czwartek, 19 stycznia 2012, slq1

Polecane wpisy

  • Chłodnik ze szpinaku i awokado

    Składniki: parę garści młodego szpinaku 1-2 awokado 1 ząbek czosnku, duży połówka ogórka świeżego rzodkiewka koperek sól himalajska pieprz czarny Szpinak, awo

  • Talerz witariański

     W pewien piątek wieczorem odwiedziła mnie niespodziewanie trójka moich przyjaciół i chociaż lodówka święciła pustka, udało mi sie stworzyć coś do zjedz

  • Torcik owocowy

     SKŁADNIKI 3 banany 1 jabłko, duże 8 truskawek 1 mango 4 marakuje SOS 4 świeże daktyle 0,5 filiżanki czarnej jagody ew. parę kropli wody Sposób wykon

Komentarze
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/02/03 13:39:36
Świetne !
-
Gość: alois, *.dynamic.mm.pl
2012/06/11 14:06:17
babeczki są rewelacyjne! wszystkim super smakują i do weganizmu przekonują :D
tylko ja zrobiłam z innych proporcji, bo dałam dużo mniej daktyli (plus woda, żeby mój blender nie umarł przy miksowaniu) a dużo więcej mąki migdałowej.
Robiłam też z mąką z orzechów włoskich i z figami zamiast daktyli :)
No i rodzynki zamieniłam żurawiną.
W każdej wersji były pyszne :)))

Weganizm Weganizm

Weganizm