Blog > Komentarze do wpisu
Tofu z boczniakami w galaretce z agaru


  • kostka wędzonego tofu (najlepiej czeskie)
  • 20 dkg boczniaka uduszonego z cebulką (mogą być pieczarki)
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • garść ugotowanych grzybków mung
  • kilka ugotowanych suszonych pomidorów
  • można dodać groszek konserwowy  i fasolkę szparagową

Zalewa do galaretki

  • 3/4 łyżeczki przyprawy ziołowo - warzywnej firmy VISANA
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki ziela laurowego
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 łyżeczki agaru
  • 2 1/2 szklanki wody

Zalewa

1 i 1/2 łyżeczki agaru zalewamy wrzącą wodą (1/2 szklanki) i odstawiamy na 5 min. Resztę wody wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie składniki (oprócz sosu sojowego, soli i pieprzu) i gotujemy około 10 min. Wszystko następnie cedzimy przez sitko i łączymy z agarem, gotujemy następne 5 min, na końcu doprawimy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Galaretka

Wszystkie składniki galaretki  kroimy w drobną kostkę lub delikatnie miksujemy. Następnie warstwami układamy w średniej wielkości salaterce i wlewamy zalewę z agarem. Odstawiamy, aby stężała w chłodnym  miejscu. Podajemy skropioną octem jabłkowym, bitumicznym lub cytryną.



poniedziałek, 23 stycznia 2012, slq1

Polecane wpisy

  • Brukselka inaczej

    brukselka orzechy włoskie pomarańcza cieciorka- niekoniecznie oliwa limonka (Ilość składników dowolna)  Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolo

  • Pasztet wegański

     Składniki: 300 g tofu ½ buraka 2 marchwie 2 cebule 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego) 3 ząbki czosnku 30 dkg pieczarek lub innych grzybów 2 łyże

  • Pasta do chleba z pestek dyni

    Składniki: Pestki dyni Oliwa z oliwek Sól Suszony, drobno zmielony czosnek Sposób przygotowania: Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i prz

Komentarze
2012/01/23 15:49:15
Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie robiła galaretki agarowej... Najwyższy czas!
-
2012/01/23 21:52:05
ja ostatnio robiłam i mi się kompletnie rozjechały :/ Ale chyba za dużo do środka napchałam :)

Weganizm Weganizm

Weganizm