Blog > Komentarze do wpisu
Pasta do chleba z pestek dyni

Składniki:

  • Pestki dyni
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Suszony, drobno zmielony czosnek

 

Sposób przygotowania:

Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i przyprawami. Oliwy musi być tyle, żeby można była nią z łatwością smarować chleb.

Można zjeść od razu, ale ja zostawiłam ją w lodówce aż do następnego dnia i smakowała lepiej, przypominała w smaku smalczyk wegański.

Myślę, że do takiej kanapki posmarowanej tym „smalczykiem” pasuje wyśmienicie ogórek kiszony, którego niestety nie miałam.



wtorek, 21 lutego 2012, slq1

Polecane wpisy

  • Brukselka inaczej

    brukselka orzechy włoskie pomarańcza cieciorka- niekoniecznie oliwa limonka (Ilość składników dowolna)  Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolo

  • Pasztet wegański

     Składniki: 300 g tofu ½ buraka 2 marchwie 2 cebule 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego) 3 ząbki czosnku 30 dkg pieczarek lub innych grzybów 2 łyże

  • Tofu z boczniakami w galaretce z agaru

    kostka wędzonego tofu (najlepiej czeskie) 20 dkg boczniaka uduszonego z cebulką (mogą być pieczarki) 4 małe ogórki konserwowe garść ugotowanych grzybków mung ki

Komentarze
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/03/24 11:10:40
świetny pomysl ! napewno wypróbuje - pestki to przeciez takie bogate we wszystko ziarenka
-
Gość: Doduś, 62.244.153.*
2012/09/07 20:15:37
ja moczę najpierw pestki dyni w wodzie, potem odcedzam, wrzucam do blendera dolewam wody i odrobinę oleju, doprawiam i miksuję. na samej oliwie nie próbowałam, bo wydaje mi się to i tak dość kaloryczne samo w sobie. Ale uwielbiam taką pastę. :)

Weganizm Weganizm

Weganizm