Blog > Komentarze do wpisu
Surowa lasagne


Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 świeży daktyl (lub namoczony)
  • ok. 40g nerkowców
  • kilka kiszonych ogórków
  • oliwki (najlepiej surowe)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • papryka w kilku kolorach
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, oregano, bazylia, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić obieraczką do warzyw na podłużne cieniutkie plasterki.

Sos: pomidory zmiksować z nerkowcami, suszonymi pomidorami i daktylem (jeśli potrzeba dodajemy odrobinę wody, ale lepiej bez).

Paprykę i pomidorki koktajlowe kroimy w drobne cząstki, ogórki w cienkie plasterki, dodajemy oliwki – wszystkie warzywa łączymy z sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku (ziołami i jeśli to potrzebne – solą, uwaga – oliwki i kiszone ogórki są już słone, więc lepiej nie presadzać). W brytfance układamy na przemian warstwy plastrów cukinii i sosu z warzywami. Na wierzchu polewamy sosem, możemy posypać drobno posiekanymi warzywami. Odstawiamy lasagne na ok. godzinę (min. 30 min.), po czym ostrożnie odlewamy wodę oddzielającą się z cukinii i warzyw. Gotowe!



poniedziałek, 13 lutego 2012, slq1

Polecane wpisy

Weganizm Weganizm

Weganizm