Blog > Komentarze do wpisu
Placek daktylowo-figowy

 Składniki na CIASTO:

  • 4 szklanki mąki graham  (około 1/2 kg)
  • 1/2 szklanki mineralnej wody zmiksowanej z 5-6 pokrojonymi daktylami 
  • 1/2 -3/4 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki śmietany sojowej lub kokosowej
  • 1-łyżeczka sody  i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek zimnej wody
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Składniki na MASĘ:

  • 3/4 puszki lub kartonik śmietany kokosowej /wraz z płynem /
  • 7-8 pokrojonych drobno daktyli
  • 3-4 pokrojone suszone figi
  • 3 garście orzechów włoskich
  • sok z cytryny  z olejkiem  waniliowym do smaku
  • dżem z gorzkich pomarańczy 

 

Składniki na  POLEWĘ KAKAOWĄ:

  • 3/4 szklanki wody
  • 4 - 5 łyżek kakao
  • łyżka margaryny wegańskiej
  • 3-4 łyżki  brązowego lub brzozowego cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

WYKONANIE:

CIASTO  :

  1. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki  i  dokładnie wymieszać.
  2. Dodać olej  i  bardzo dokładnie zmiksowany na jednolitą masę mus daktylowy i śmietanę
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę
  4. Na końcu  dodawać  stopniowo wodę z olejkiem waniliowym, aby powstało miękkie gładkie ciasto /o konsystencji kruchego/
  5. Podzielić na  3-4 cienkie blaty i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 0 C  około 20 min

MASA :

  1. Śmietanę kokosową wraz z płynem  połączyć z daktylami, figami i orzechami  w blenderze i mocno zmiksować na jednolitą masę /bez grudek/,  gdyby masa była za gęsta dodać wodę
  2. Doprawić do smaku sokiem z cytryny  i wanilią

POLEWA KAKAOWA

  1. Wodę wlać do rondelka i zagotować
  2. Kakao połączyć z tłuszczem i cukrem w osobnym garnuszku i wymieszać,  dodać trochę wody, wymieszać i wlać do wody w rondelku
  3. Gotować długo, mieszając, aż powstanie gładka gęsta masa

 

 

Upieczone i wystudzone 3 blaty ciasta posmarować dżemem pomarańczowym i  masą daktylową i kolejno warstwami nałożyć jeden na drugi. Wierzch ciasta pokryć  masą kakaową. Można posypać orzechami i udekorować owocami.

poniedziałek, 12 marca 2012, slq1

Polecane wpisy

  • Sernik z tofu na zimno

    Składniki: 2 - 2,5 paczki silken tofu o wadze 375-400 g 13 sztuk herbatników najchętniej typu "digestive" lub innych mało słodzonych 50 g cukru pudru (można zmn

  • Wegańskie ciasteczka kokosowe

    SKŁADNIKI 50 g wegańskiej margaryny 50 g wegańskiej śmietany 15 dkg cukru 200 g wiórków kokosowych 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady WYKONANIE

  • Ciasteczka karmelowe

    Składniki 100 g wegańskiej margaryny lub wegańskiego masła 100 g cukru lub mniej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka syropu np. z agawy 140 g pszennej mąki 1 łyże

Komentarze
Gość: , 109.255.141.*
2012/03/12 18:43:15
-
2012/03/13 13:17:33
Bardzo ładnie wygląda :) A to zielone na środku to co to jest? limonki?
-
2012/03/13 20:54:19
fajny pomysł, lubię ciasta z suszonymi owocami.
-
Gość: Wika, *.adsl.inetia.pl
2012/03/14 08:33:29
Gratulacje dla autora ciacha - widać w nim artystyczną duszę twórcy:)
-
2012/03/19 14:57:50
Madziu,
koleżanka, która przysłała mi ten przepis, napisała mi, że na środku są marcepany, które dostała od kogoś z zagranicy (czyli pewnie masa migdałowa z cukrem).
-
Gość: mysz, *.net.zeork.com.pl
2012/03/19 22:07:19
Wypróbowalam i REWELACJA!
Blaty wydawaly mi sie na początku zbyt twarde, ale po kilku godzinach z masą bardzo ładnie zmiękły. Z braku dżemu uzylam powideł sliwkowych- tez sie dobrze konweniują z całością. Jednym słowem dzieki za świetny przepis, juz planuje powtórkę :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/02 20:35:23
to najpiękniej ozdobiony pacek jaki widzialam w zyciu!:)

Weganizm Weganizm

Weganizm