Blog > Komentarze do wpisu
Wegański sernik

Przepis jest na średniej wielkości tortownicę.

Spód stanowi kruche ciasto:

Można użyć

  • 1,5 szkl. mąki
  •  1/5 szkl. oleju
  • 1/5 szkl. mleka sojowego lub wody
  • cukier
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

- w zależności od pożądanej grubości ciasta i uzyskiwanej podczas wyrabiania konsystencji, można w trakcie wygniatania dodać więcej któregoś ze składników.

Masa "serowa":

3 duże kostki tofu (nie mniej niż 300 g) zmiksowane z 5 czubatymi łyżeczkami mleka kokosowego (gęsta-tłusta warstwa), opakowaniem cukru waniliowego, olejkiem "śmietankowym", cukrem trzcinowym, garścią rodzynek sułtańskich, kandyzowaną skórką pomarańczy - na koniec należy dodać 1/3 soku z cytryny i wymieszać łyżką (dodany wcześniej i miksowany z całością może spowodować zwarzenie się masy sernikowej). Pieczemy ok. 50 min. w temp. 200 stop. C. :)

Po upieczeniu i wystudzeniu możemy wierzchu sernika pokryć polewą czekoladową z 4 łyżeczek kakao, z mlekiem sojowym waniliowym (mała ilość - ok. 1,5 łyżki), cukrem trzcinowym i posypać wiórkami kokosowymi. :)

 

sobota, 30 czerwca 2012, slq1

Polecane wpisy

  • Sernik z tofu na zimno

    Składniki: 2 - 2,5 paczki silken tofu o wadze 375-400 g 13 sztuk herbatników najchętniej typu "digestive" lub innych mało słodzonych 50 g cukru pudru (można zmn

  • Wegańskie ciasteczka kokosowe

    SKŁADNIKI 50 g wegańskiej margaryny 50 g wegańskiej śmietany 15 dkg cukru 200 g wiórków kokosowych 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady WYKONANIE

  • Ciasteczka karmelowe

    Składniki 100 g wegańskiej margaryny lub wegańskiego masła 100 g cukru lub mniej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka syropu np. z agawy 140 g pszennej mąki 1 łyże

Komentarze
Gość: , *.osk.enformatic.pl
2012/10/05 18:17:53
super:D

Weganizm Weganizm

Weganizm