Blog > Komentarze do wpisu
Chrupki chlebek z ziaren

Składniki

  • 1 niepełna filiżanka ziaren słonecznika
  • 1 niepełna filiżanka ziaren sezamu nie pozbawionego otoczki
  • 1 niepełna filiżanka siemienia lnianego
  • 1,5 filiżanki m±ki drobnomielonej z kukurydzy
  • 2 do 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • gruba sól do posypania ciasta
  • 200 ml wrz±tku

 

SPOSÓB WYKONANIA

Wymieszać wszystkie suche składniki, zalać wrz±tkiem oraz wlać oliwę. Ponownie wymieszać i ciasto przełożyć na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto ręk±, a następnie przykryć arkuszem papieru i rozwałkować wałkiem po całej blasze. Na koniec posypać sol±.

Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 1500C i pozostawiamy do upieczenia na 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy lekko piekarnik i pozostawiamy tam upieczony chlebek aż do wystygnięcia. Wychłodzony chlebek dzielimy ręk± na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemników, gdzie mog± pozostawać długo.



niedziela, 19 sierpnia 2012, slq1

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/19 23:17:40
interesuj±ce
-
2012/08/21 16:49:54
Ciekawie się zapowiada :) Upiekę na dniach
-
2012/09/05 21:17:04
a czy zamiast m±ki kukurydzianej można dodać inn±? np. orkiszow± pełnoziarnist±? czy raczej będzie za "gęsta"?
-
2012/09/09 18:39:44
wiesz, ja nie próbowałam z inn± mak±, kto¶ podobno spróbował zamiast m±ki kukurydzianej zmielić kasze jaglan± i dodał trochę płatków owsianych i rodzynki i podobno wyszedł smaczny. (taki komentarz był na fb pod przepisem :)
-
2012/10/10 14:42:43
yhm wyglada apetycznie spróbuje :D

Weganizm Weganizm

Weganizm