Blog > Komentarze do wpisu
RAW sernik czekoladowy ze świeżych orzechów laskowych

Sezon w pełni. Orzechy laskowe najlepsze są świeże, jeszcze soczyste i aromatyczne. Wykorzystałam orzechy świeżo łupane, więc nawet nie trzeba było ich namaczać.

 

Składniki:

•   ok. 150-200 g obłuskanych orzechów laskowych świeżych (jeśli są podsuszone, trzeba je namoczyć na noc)

•   2 łyżki syropu z agawy

• 2 łyżki surowego kakao

• łyżeczka soku z cytryny

• 2 łyżki surowego oleju kokosowego (pachnącego) - może być rozpuszczony w kąpieli wodnej lub przynajmniej nie za mocno zestalony (mój był w temperaturze pokojowej, dość miękki i blender dał sobie z nim radę)

• 150 g pasty daktylowej (zmielonych daktyli)

• 100 g orzechów włoskich

•  dekoracja

 

Sposób wykonania:

 

Orzechy włoskie posiekać, odrobiną orzechów posypać tortownicę.

Pastę daktylową wymieszać z resztą orzechów włoskich i wyłożyć tą masą spód tortownicy.

Orzechy laskowe z odrobiną wody (ok. 1/4 szklanki - zależy od mocy blendera, jeśli słabszy, trzeba dolać odrobinę wody, ale jak najmniej) zblendować na gładką masę.

Dodać syrop z agawy, sok z cytryny, olej kokosowy i kakao - zmiksować dokładnie.

Powstałą masę przełożyć na tortownicę. Udekorować owocami, orzechami lub pokruszoną surową czekoladą (np. łyżka masła kakaowego, łyżka kakao i mała płaska łyżeczka syropu z agawy - składniki wymieszać, wylać na talerz, wstawić do zamrażalnika, a potem pokruszyć). Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

środa, 10 października 2012, slq1
Tagi: RAW

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Murtih, *.dip.t-dialin.net
2012/10/10 21:33:23
Czyli wloskie, nie laskowe...
-
2012/10/10 21:45:58
włoskie i laskowe :)
-
2012/10/11 03:20:57
Wygląda bardzo smakowicie
-
2012/10/11 10:13:51
pewnie pyszny chętnie skorzystam z tego przepisu:D

Weganizm Weganizm

Weganizm