Blog > Komentarze do wpisu
Razowy orzechowiec

Składniki:

  • 2 szkl. mąki razowej (drobno mielonej)
  • 2/3 szkl. słodu, syropu z agawy lub syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub kamienia winnego
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody z rozpuszczoną 1 łyżeczką sody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego- wystarczy potrzymać w cieple)
  • deser provamel (kupiłam opakowanie 500 ml - to coś takiego jak deser alprosoja, tylko bio i ze słodem pszennym zamiast cukru) - można zastąpić gęstym budyniem, budyń będzie nawet lepszy, ponieważ deser provamel jest dość rzadki, ale z braku czasu go wykorzystałam i po przeczekaniu przez noc w cieście ładnie się wchłonął)

 Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu wymieszać 1/3 szkl. słodu, 1/2 szkl. oleju - połączyć z mąką, a następnie dodać wodę z sodą i zaraz sok z cytryny. Soda z cytryną wytworzą pianę.

Wszystko wymieszać. (Zależnie od rodzaju mąki razowej i grubości jej zmielenia, może być potrzebna nieco inna ilość wody - jeśli ciasto nie będzie dość elastyczne, można dodać odrobinę wody.)

Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Piec w temp. 180 st. przez ok. 50 min. Po wyjęciu odstawić ciasto do ostygnięcia.

Orzechy pokruszyć na grube kawałki (mniejsze niż ćwiartki) i uprażyć na suchej patelni.

Wystudzone ciasto przeciąć na 2 płaty, posmarować kremem z dodatkiem części orzechów (3-4 łyżki) i przycisnąć drugim płatem ciasta.

1/3 szkl. słodu wymieszać z 2 łyżkami płynnego oleju kokosowego.

Ciasto polać tą miksturą i posypać orzechami. Kilkakrotnie powtórzyć polewanie miksturą i posypywanie orzechami, żeby orzechy się dobrze trzymały.

Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, najlepiej na noc.

 

***Pomysł na ciasto zainspirowany przepisem: tort z owocami


wtorek, 23 października 2012, slq1

Polecane wpisy

  • Sernik z tofu na zimno

    Składniki: 2 - 2,5 paczki silken tofu o wadze 375-400 g 13 sztuk herbatników najchętniej typu "digestive" lub innych mało słodzonych 50 g cukru pudru (można zmn

  • Wegańskie ciasteczka kokosowe

    SKŁADNIKI 50 g wegańskiej margaryny 50 g wegańskiej śmietany 15 dkg cukru 200 g wiórków kokosowych 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady WYKONANIE

  • Ciasteczka karmelowe

    Składniki 100 g wegańskiej margaryny lub wegańskiego masła 100 g cukru lub mniej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka syropu np. z agawy 140 g pszennej mąki 1 łyże

Komentarze
2012/10/24 08:13:04
ZDROWO I PYSZNIE TO LUBIMY:D
-
2012/10/24 21:19:03
Ależ musi być pyszny!
Pozdrawiam:)
-
2012/10/25 00:01:56
ciasto jest pyszne,
ja też pozdrawiam :)
-
2012/11/04 16:34:27
Super przepis. Z pewnością wykorzystam go w domku:) Zapraszam na mojego bloga o ekologicznym, zgodnym z rytmem natury, vega życiu i przygodach w Kopenhadze:) bycwiernymnaturze.blogspot.com/

Weganizm Weganizm

Weganizm