Blog > Komentarze do wpisu
Placuszki z kukurydzy

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy ca 230 g czystego produktu
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 1 jalapeno albo hiszpańska papryczka
  • 180 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała cukinia ca 250 g
  • wrząca woda
  • 1/2 pora, nać pietruszki
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa do smażenia
  • Podawać placuszki np. z gęstą wegańską śmietaną czy salsą.

 

Wykonanie

Zetrzeć cukinię na tarce do warzyw, posolić z ca 1.5 łyżeczki soli i odstawić na 10 minut, a następnie odsączyć z powstałego soku. Ziarenka z papryczki zeskrobać, a papryczkę pokroić drobno.

Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby ledwie były przykryte i odstawić na parę minut, aż powstanie gęsta papka. Następnie ewentualny nadmiar wody odlać i wymieszać razem wszystkie składniki, dodając na końcu pieprz. Odstawić na 10 minut.

Smażyć placuszki nakładając łyżką na patelnię wypełnioną dość dużą ilością oliwy czy oleju. Smażyć ok. 2 minut po obydwu stronach.

Smakują jeszcze lepiej ostudzone. Podać z wegańską śmietaną, salsą czy ewentualnie innym dodatkiem wg smaku.



 

sobota, 13 kwietnia 2013, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Komentarze
2013/04/14 01:15:17
Od dawna myśle o zrobieniu placków z kukurydzy. Twój przepis jest świetny :-) zrobię takie!
-
2013/04/14 01:42:25
Wygladaja bardzo smakowicie ;)
-
Gość: Dharma, *.cust.tele2.se
2013/04/14 10:41:16
Dzieki za inspirujące komentarze. Chce sie wymyslac czy wyszukiwac nowe przepisy po takiej zagrzewce.
-
Gość: Iza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/09 21:36:28
Dziś zrobiłam placki, zapomniałam o papryczce, dodałam hinduską uniwersalną, dosyć pikantną. Placki okazały się świetne, wejdą do stałego repertuaru, tym bardziej, że sezon się zbliża, wykorzystam warzywa z własnej uprawy. Przepis imponujący, szczególnie pomysł zaparzania płatków owsianych. Świetny !

Weganizm Weganizm

Weganizm