Blog > Komentarze do wpisu
Sezonowe danie vege


Najpierw przygotowujemy makaron z cukinii:



Następnie sos (brokuła trzeba najpierw mocno dosłownie nastraszyć, inaczej prawie żaden z niego pożytek):

Bardzo ważna jest kolejność

 



1. Do blendera wrzucamy:

  •  brokuł, chrzan, czarna rzepa, trochę wody - i miksujemy (warzywa należy najpierw pokroić)

 



2. Drugie blendowanie powinno się odbyć około 10 minut po pierwszym:

  • miękkie owoce lub warzywa, pokrojone, jak papryka ciemno czerwona, marchewka (jak dodamy buraka, będzie mocniejszy kolor) 

Można robić w różnych wariacjach... 

(Uwaga dla początkujących vege: najlepiej dodać więcej słodkiej dojrzałej ciemno czerwonej papryki lub marchewkę, i warto mieć pod ręką przecier pomidorowy i łyżkę oleju, bo żołądek od prawidłowo przygotowanego brokuła daje silne sensacje. Jeśli jeszcze się nie jadło tak przygotowanego brokuła, należy zacząć od małej porcji.)

 



 

Tak przygotowanym "sosem" polewamy wcześniej przygotowany makaron z cukinii ...

 

sobota, 24 sierpnia 2013, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Weganizm Weganizm

Weganizm