Blog > Komentarze do wpisu
Wegański obiad



Składniki:

  • 300 g szynki sojowej pokrojonej w paski
  • 1 cebula
  • 0,5 pora
  • 4 marchwie
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 gałązki selera naciowego
  • ca 200 g pieczarek
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz, sól
  • parę ugotowanych szparagów /opcjonalnie/

 

Wykonanie:

Pokroić wszystkie warzywa na nieduże kostki.

Pieczarki podsmażyć razem z cebulą i porem. Gdy nabiorą już lekko złotawego koloru, dodać szynkę i jeszcze parę minut dusić.

Pozostałe warzywa można dodać do pieczarek i szynki, i dalej smażyć do miękkości, albo szybko podsmażyć w woku i dodać do reszty składników,  delikatnie mieszając jeszcze parę chwil, tak aby smaki się dobrze wymieszały i aby danie osiągnęło jednolitą temperaturę.

Można podawać jako samodzielne danie lub do kaszy kuskus, bulgur, jęczmiennej perłowej itd.



wtorek, 15 października 2013, slq1

Polecane wpisy

  • Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

    Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

Komentarze
2013/10/17 21:18:22
wygląda pysznie!
-
2013/10/31 10:50:16
Pozdrawiając z nad Wisły życzę radosnej twórczości.
-
2013/11/03 06:06:27
dzięki :)

Weganizm Weganizm

Weganizm