Blog > Komentarze do wpisu
Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

 

Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

Ale któregoś razu nie miałam czasu jej wyrzucić, przelałam resztkę na talerz i poszłam do pracy. Kiedy wróciłam wieczorem, w lodówce świeciły pustki, oprócz tego talerza z zimną kaszą, na którą w tej postaci zupełnie nie miałam ochoty. Wpadłam na pomysł, żeby podgrzać ją na oliwie na patelni.

Przełożoną na patelnię kaszę posypałam przyprawami curry i czarnym pieprzem, dodałam trochę soli. Podsmażyłam na lekko złoty kolor z obydwu stron (podzieliłam ją 2 części, by łatwiej przewrócić na drugą stronę), a następnie obok lekko podsmażyłam zieleninę typu szczypiorek i tymianek. Podałam z ugotowaną brukselką. Muszę powiedzieć, że podgrzana w ten sposób kasza z płatków owsianych weszła na stałe do mojego repertuaru kuchennego jako szybkie w przygotowaniu, tanie i naprawdę niespodziewanie smaczne i delikatne w smaku danie. Polecam.

  • płatki owsiane
  • curry
  • czarny pieprz
  • szczypiorek
  • tymianek
  • brukselka

 





sobota, 22 marca 2014, slq1

Polecane wpisy

  • Tofu a'la karp po żydowsku

    Składniki: 1 kostka tofu, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 1 cebula, 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, kilka liści zielonej pietruszki, 1 płaska łyże

  • Placki ziemniaczano-warzywne

    Składniki 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane połowa niedużej cukinii ćwiartka kostki tofu 0,5 cebuli i ew. szczypiorku połowa bro

  • Guacamole

    Składniki 2 - 3 awokado 1 pomidor pokrojony w kostkę sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej cebuli 2 łodyżki naci selera

Komentarze
2014/03/22 19:09:58
Pierwszy raz słyszę o kaszy z płatków owsianych, nie wiem czy u nas ją sprzedają, muszę zobaczyć :)
-
Gość: Masia, *.cust.tele2.se
2014/03/22 21:02:48
Jak sie ugotuje platki owsiane w wodzie to powstaje kasza, czy mnie sie cos moze pomylilo? 25 lat na obczyznie robi swoje, ale ja i tak bede nazywac to kasza bo tak sie to nazywa tutaj gdzie mieszkam.
Pozdrawiam cieplo.
-
2014/06/11 19:09:11
Rewelacja
-
2014/06/26 09:12:41
coś z niczego....:) wyrzucanie żywości to bolączka naszych czasów, więc pomysł jest bardzo zacny
-
2014/12/04 20:02:01
Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
zmiksowani.pl

Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

pozdrawiam!
-
2015/04/03 13:01:48
Bardzo ciekawy blog, jak zapraszam do siebie - trądzik niemowlęcy

Weganizm Weganizm

Weganizm