sobota, 22 marca 2014
Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

 

Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

Ale któregoś razu nie miałam czasu jej wyrzucić, przelałam resztkę na talerz i poszłam do pracy. Kiedy wróciłam wieczorem, w lodówce świeciły pustki, oprócz tego talerza z zimną kaszą, na którą w tej postaci zupełnie nie miałam ochoty. Wpadłam na pomysł, żeby podgrzać ją na oliwie na patelni.

Przełożoną na patelnię kaszę posypałam przyprawami curry i czarnym pieprzem, dodałam trochę soli. Podsmażyłam na lekko złoty kolor z obydwu stron (podzieliłam ją 2 części, by łatwiej przewrócić na drugą stronę), a następnie obok lekko podsmażyłam zieleninę typu szczypiorek i tymianek. Podałam z ugotowaną brukselką. Muszę powiedzieć, że podgrzana w ten sposób kasza z płatków owsianych weszła na stałe do mojego repertuaru kuchennego jako szybkie w przygotowaniu, tanie i naprawdę niespodziewanie smaczne i delikatne w smaku danie. Polecam.

  • płatki owsiane
  • curry
  • czarny pieprz
  • szczypiorek
  • tymianek
  • brukselka

 





sobota, 25 stycznia 2014
Kulki czekoladowe

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady wegańskiej gorzkiej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2  szklanki mleka roślinnego
  • paczka amarantusa ekspandowanego (dmuchanego)

 

Mleko roślinne wymieszać z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, dodać czekoladę i doprowadzić do rozpuszczenia. Jeśli masa jest za gęsta - dodać mleka roślinnego, jeśli za rzadka- dodać cukru lub łyżkę kakao w proszku. Kropla masy powinna zastygać po ostudzeniu na talerzu (warto zrobić próbę).

Gorącą masę łączymy z amarantusem ekspandowanym - wsypujemy ciągle mieszając - dodajemy tyle, ile zabierze masa, ale nie za dużo, żeby ziarenka swobodnie się sklejały.

Wyjmujemy łyżką małe porcje i układamy na talerzu posmarowanym olejem. Po lekkim przestygnięciu formujemy kulki lub zostawiamy do całkowitego wystygnięcia w nieregularnych kształtach. 

Amarantus możemy zastąpić ryżem dmuchanym. W sklepach pojawiła się też ekspandowana kasza jaglana (super!).



wtorek, 31 grudnia 2013
Ciasto jaglane (bezglutenowe)

  • 1 ½ szkl mąki jaglanej,
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki amarantusowej,
  • ¼ szkl oleju,
  • ¼ szkl. pasty kokosowej (lub 1 łyżka oleju kosowego i 3 łyżki zmielonych wiórków kokosowych)
  • ½ łyżeczki proszku (kamienia winnego),
  • kilka kropel cytryny, odrobina wody,
  • bakalie, jabłko,
  • cynamon,
  • kruszonka (mąka kukurydzianka, olej kokosowy, odrobina czegoś słodkiego- cukru, syropu).

Sposób przyrządzenia:

Mąki wymieszać, dodać kamień winny, bakalie, następnie połączyć z olejem, pastą kokosową i niewielką ilością wody (tyle, by ciasto było elastyczne). Wykładamy blachę ciastem, układamy na nim pokrojone jabłko, posypujemy cynamonem, skrapiamy cytryną i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. C przez 30-40 minut.



sobota, 28 grudnia 2013
Tofu a'la karp po żydowsku

 

Składniki:

  • 1 kostka tofu,
  • garść rodzynek,
  • garść płatków migdałowych,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchew,
  • 1 mała pietruszka,
  • kilka liści zielonej pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka agaru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 l wywaru z warzyw (bulionu),
  • 1 listek wodorostu sushi nori,
  • kilka kropel oliwy,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny (1 łyżka), sól, syrop z agawy (ewentualnie cukier).

 

Sposób przyrządzenia:

Tofu kroimy w cienkie plasterki i przekładamy wodorostami sushi nori, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i odrobiną oliwy. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu (zamiast marynować tofu można użyć sosu sojowego).

Przyrządzamy wywar z włoszczyzny (warzywa można wykorzystać na sałatkę). Cebulę kroimy w wąskie paseczki i gotujemy na bulionie, aż zmięknie, dodając rodzynki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, później płatki migdałowe. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy syropem z agawy (smak powinien być słodkawy). Na końcu dodajemy agar rozmieszany w 0,5 szklanki zimnej wody. Całość mieszamy aż do wrzenia, a następnie studzimy. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, zalewamy nią ułożone na półmisku tofu z dodatkami (marchew, pietruszka pokrojone w plastry, zielona pietruszka). Zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.

sobota, 14 grudnia 2013
Placki ziemniaczano-warzywne

 

 

Składniki

  • 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane
  • połowa niedużej cukinii
  • ćwiartka kostki tofu
  • 0,5 cebuli i ew. szczypiorku
  • połowa brokułu średniej wielkości
  • 4 pieczarki
  • ew. posiekana natka pietruszki, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać 2 łyżki mąki. Następnie wszystkie warzywa drobno pokroić. Cebulkę można podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki wymieszać z pokrojonymi warzywami i dodać sól i pieprz wg uznania.

Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać ew. z gęstą wegańską śmietaną lub wegańskim jogurtem.

Placki powstały całkiem przypadkowo, gdy zostało mi trochę warzyw z innej potrawy i nie miałam do czego ich zużyć. Placki ziemniaczane miałam zrobić na życzenie przyjaciół i kiedy ziemniaki były już starte, a właściwie zmielone w robocie starym jak świat, ale za to z wkładką do tarcia ziemniaków, to wpadły mi w oko te pozostałe od wczoraj warzywa. Reszta należy już do historii.

Placki okazały się sukcesem, ale moim zdaniem były najsmaczniejsze zimne następnego dnia.

 

 



niedziela, 17 listopada 2013
Wegańskie ciasteczka kokosowe

 

SKŁADNIKI

 

  • 50 g wegańskiej margaryny
  • 50 g wegańskiej śmietany
  • 15 dkg cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady

 

WYKONANIE

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Wymieszać razem śmietanę, cukier, margarynę oraz kokos. Pozostawić ciasto na 15 min., by wchłonęło wszystkie składniki.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć pełną łyżkę ciasta. Uformować  palcami babeczkę z "czubkiem" - patrz zdjęcie. Piec ciasteczka ca 12 minut w temp. 175 stopni C.

Z podanej ilości składników można uzyskać ca 15 sztuk ciastek.

Po wyjęciu z piekarnika uformować  babeczki ponownie w "czubek", ponieważ mają tendencję do opadania pod wpływem gorąca.

Ciasteczka polać niewielką ilością rozpuszczonej czekolady, kiedy już ostygną.



Przed wstawieniem do piekarnika:

Po wyjęciu z piekarnika:



niedziela, 03 listopada 2013
Guacamole

Składniki

  • 2 - 3 awokado
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łodyżki naci selera
  • pół czerwonej papryki
  • sól morska, pieprz

 

Wykonanie

Awokado i pomidor zmiksować lekko, dodać resztę składników i jeszcze chwilkę miksować, tak by całość była niezbyt kremowa a raczej zawierała grudki.

 



wtorek, 15 października 2013
Wegański obiad



Składniki:

  • 300 g szynki sojowej pokrojonej w paski
  • 1 cebula
  • 0,5 pora
  • 4 marchwie
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 gałązki selera naciowego
  • ca 200 g pieczarek
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz, sól
  • parę ugotowanych szparagów /opcjonalnie/

 

Wykonanie:

Pokroić wszystkie warzywa na nieduże kostki.

Pieczarki podsmażyć razem z cebulą i porem. Gdy nabiorą już lekko złotawego koloru, dodać szynkę i jeszcze parę minut dusić.

Pozostałe warzywa można dodać do pieczarek i szynki, i dalej smażyć do miękkości, albo szybko podsmażyć w woku i dodać do reszty składników,  delikatnie mieszając jeszcze parę chwil, tak aby smaki się dobrze wymieszały i aby danie osiągnęło jednolitą temperaturę.

Można podawać jako samodzielne danie lub do kaszy kuskus, bulgur, jęczmiennej perłowej itd.



sobota, 14 września 2013
Kotleciki z farszu sojowego i ziemniaków

 



SKŁADNIKI

  • suchy farsz sojowy ca 130 g
  • 6 szt. ugotowanych ziemniaków
  • połówka cebuli
  • niewielka garstka zielonej pietruszki
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól, curry, cayenne pieprz
  • płatki owsiane do obtoczenia kotlecików
  • oliwa do smażenia

WYKONANIE

  1. Farsz ugotować w wodzie z bulionem warzywnym, następnie odcedzić na sitku, a dużą płaską łyżką można wycisnąć jak najwięcej wody z farszu.
  2. Ziemniaki ugotować i ostudzić, a następnie rozdrobnić widelcem na niezbyt  gładką masę.
  3. Cebulę usmażyć na lekko żółto.
  4. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać szybko.
  6. Formować kotleciki i obtaczać w płatkach owsianych.
  7. Smażyć na średnim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru.
  8. Podawać z surówką.


 



sobota, 24 sierpnia 2013
Sezonowe danie vege


Najpierw przygotowujemy makaron z cukinii:



Następnie sos (brokuła trzeba najpierw mocno dosłownie nastraszyć, inaczej prawie żaden z niego pożytek):

Bardzo ważna jest kolejność

 



1. Do blendera wrzucamy:

  •  brokuł, chrzan, czarna rzepa, trochę wody - i miksujemy (warzywa należy najpierw pokroić)

 



2. Drugie blendowanie powinno się odbyć około 10 minut po pierwszym:

  • miękkie owoce lub warzywa, pokrojone, jak papryka ciemno czerwona, marchewka (jak dodamy buraka, będzie mocniejszy kolor) 

Można robić w różnych wariacjach... 

(Uwaga dla początkujących vege: najlepiej dodać więcej słodkiej dojrzałej ciemno czerwonej papryki lub marchewkę, i warto mieć pod ręką przecier pomidorowy i łyżkę oleju, bo żołądek od prawidłowo przygotowanego brokuła daje silne sensacje. Jeśli jeszcze się nie jadło tak przygotowanego brokuła, należy zacząć od małej porcji.)

 



 

Tak przygotowanym "sosem" polewamy wcześniej przygotowany makaron z cukinii ...

 

sobota, 17 sierpnia 2013
Herbatka ze świeżej mięty na letnie popołudnie


Popołudniowa herbata ze świeżych liści mięty zaspokoi pragnienie. Mięta ma też właściwości schładzające.

Liście mięty zalać wrzątkiem. Wersja RAW - liście mięty zalać zimną wodą i zostawić na słońcu, aż woda się nagrzeje i zmieni kolor na zielonkawy.

Miętę można zasadzić w ogródku lub w doniczce, nie wymaga niemal żadnej opieki i rozrasta się nawet w gliniano-kamiennej mokrej glebie.

niedziela, 14 lipca 2013
Kawa mrożona

 

Gorące lato=mrożona kawa... oczywiście tylko dla miłośników kawy...




  • kawa z ekspresu
  • mleko roślinne (ok. 1/4 szklanki lub mniej)
  • kostki lodu
  • syrop np. z agawy







 

niedziela, 16 czerwca 2013
Chłodnik ze szpinaku i awokado

Składniki:

  • parę garści młodego szpinaku
  • 1-2 awokado
  • 1 ząbek czosnku, duży
  • połówka ogórka świeżego
  • rzodkiewka
  • koperek
  • sól himalajska
  • pieprz czarny

 

Szpinak, awokado, czosnek,sól i pieprz zmiksować.

Koperek, rzodkiewkę oraz ogórek pokroić.

Zmiksowane warzywa można rozcieńczyć filtrowaną wodą.

Przelać na talerz i dodać pokrojone warzywa. Ewentualnie doprawić.



sobota, 25 maja 2013
Ciasteczka karmelowe

Składniki

  • 100 g wegańskiej margaryny lub wegańskiego masła
  • 100 g cukru lub mniej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka syropu np. z agawy
  • 140 g pszennej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru, niekoniecznie.

 

Sposób wykonania

  • podgrzać piecyk do temp. 180 stopni C
  • wymieszać wszystkie składniki w misce, tylko tak, by ciasto trzymało się razem / margarynę pokroić w mniejsze kawałki , nie rozpuszczać/
  • podzielić ciasto na 3 części, uformować podłużne ruloniki i wyłożyć je na blachę
  • piec 5-6 minut, wyjąc blachę, wyrównać jeszcze gorące ciasto po bokach / niekonieczne/ i kroić ukośne paski o szerokości 1,5-2 cm. Wystudzić.



piątek, 03 maja 2013
Talerz witariański


W pewien piątek wieczorem odwiedziła mnie niespodziewanie trójka moich przyjaciół i chociaż lodówka święciła pustka, udało mi sie stworzyć coś do zjedzenia - a inspiracją była pewna wegańska bułka, którą kiedyś poczęstowano mnie na przerwie przydługiego wykładu.
Wszystko to, co znajdowało się na tej bułce, ułożyłam na talerzu.

SKŁADNIKI

  • pieczarki w marynacie
  • sałata romańska
  • długa czerwona papryka
  • awokado
  • szczypiorek
  • cukinia
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól, ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek, tłoczona na zimno


Liście sałaty romańskiej układamy na dużym talerzu, następnie układamy cukinię, pieczarki, paprykę i awokado. Całość posypujemy szczypiorkiem,  pieprzem i solą. Ząbek czosnku rozgniatamy z solą, mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą, po czym polewamy całość.

Można użyć awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem do wykonania sosu, którym można polać zawartość talerza.

Marynatę do pieczarek zrobiłam z soku z cytryny, oliwy, octu balsamicznego, soli, czosnku. Pieczarki kroiłam cienko na plastry i marynowałam 15 min.

Miałam dość dużą ilość pieczarek / ca15 szt., tak że resztę włożyłam do słoika po dżemie. Mogą postać w lodówce ok. 1 tygodnia. Bardzo dobre na kanapki.

Można zrezygnować z octu balsamicznego by talerz był całkowicie witariański.



 



sobota, 13 kwietnia 2013
Placuszki z kukurydzy

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy ca 230 g czystego produktu
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 1 jalapeno albo hiszpańska papryczka
  • 180 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała cukinia ca 250 g
  • wrząca woda
  • 1/2 pora, nać pietruszki
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa do smażenia
  • Podawać placuszki np. z gęstą wegańską śmietaną czy salsą.

 

Wykonanie

Zetrzeć cukinię na tarce do warzyw, posolić z ca 1.5 łyżeczki soli i odstawić na 10 minut, a następnie odsączyć z powstałego soku. Ziarenka z papryczki zeskrobać, a papryczkę pokroić drobno.

Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby ledwie były przykryte i odstawić na parę minut, aż powstanie gęsta papka. Następnie ewentualny nadmiar wody odlać i wymieszać razem wszystkie składniki, dodając na końcu pieprz. Odstawić na 10 minut.

Smażyć placuszki nakładając łyżką na patelnię wypełnioną dość dużą ilością oliwy czy oleju. Smażyć ok. 2 minut po obydwu stronach.

Smakują jeszcze lepiej ostudzone. Podać z wegańską śmietaną, salsą czy ewentualnie innym dodatkiem wg smaku.



 

poniedziałek, 25 marca 2013
Naleśniki z wegańskim żółtkiem

 

The Vegg to bardzo ciekawy nowy produkt, o którym kiedyś pisałam na stronie http://weganizm.blox.pl/2012/09/Wege-jajka.html - wegańskie żółtka. Naprawdę zaskoczyło mnie, jak dobrze zastępuje on prawdziwe żółtko. Otrzymałam w prezencie paczuszkę i postanowiłam zaeksperymentować, a rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania:

  • 3/4 szkl mąki
  • 1 szkl. mleka sojowego (nie eksperymentowałam z wodą, czy innym roślinnym)
  • 1 łyżeczka "The Vegg" plus 1/4 szkl. wody - rozmiksowane w mini blenderze przez 15 sekund - (nie dotykać rękami)
  • sól (ja nie dodałam soli, bo nie używam)

 

Ciasto przygotować jak na normalne naleśniki, nie powinno być zbyt gęste, bo wyjdą nam racuchy.

 Wg mnie The Vegg może zastąpić żółtka w przepisach na tradycyjne ciasta :)

http://www.veganstore.co.uk/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=1&Product_Code=170&Category_Code=002

 





 



 

piątek, 15 marca 2013
Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 1 kartonik pomidorów krojonych w kostkę lub prasowanych
  • 1-2 bukieciki brokułów
  • 3 marchwie
  • cukinia
  • makaron np. muszelki
  • sucha soja, drobno mielona
  • natka pietruszki
  • kostka warzywna
  • woda



Warzywa gotować razem z pomidorami. Dodać soję po 10 min. Na koniec wrzucić makaron. Gotować kolejne 10 min. Doprawić solą, papryką i pieprzem.



niedziela, 24 lutego 2013
Zamiast śniadania

Pożywny sok, który zastąpi śniadanie, na pewno nam wystarczy do południa. 

  • marchewka
  • gruszka
  • ogórek
  • łodygi selera naciowego
  • bardzo malutki kawałek świeżego imbiru

Na lunch możemy zmiksować jeżyny, jagody i mango (w zimie mrożone), z łyżką zmielonego ziarna konopi, amly i spiruliny, ja jeszczę dodaję łyżkę maqui, plus jakieś mleczko roślinne.



niedziela, 10 lutego 2013
Brukselka inaczej



  • brukselka
  • orzechy włoskie
  • pomarańcza
  • cieciorka- niekoniecznie
  • oliwa
  • limonka

(Ilość składników dowolna)

Brukselkę ugotować niezbyt miękko w dobrze osolonej wodzie.  Ostudzić, połać małą ilością oliwy. Pomarańczę obrać i podzielić w małe cząstki, orzechy rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać i na koniec połać sokiem z limonki.

 



poniedziałek, 21 stycznia 2013
Sałatka warzywna

 

Składniki:

  • Korzeń selera
  • 3 marchewki
  • Jabłko
  • Groszek konserwowy
  • Tofu wędzone lub smażone
  • 3 ogórki kiszone
  • Mała cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Seler i marchewki ugotować razem. Nie trzeba obierać  ich ze skórki, można później, po ugotowaniu. Następnie pokroić je w drobną kostkę.

Obrać jabłko i również pokroić w drobną kostkę. To samo zrobić z ogórkami kiszonymi, cebulą i tofu.

Wszystko razem wymieszać i dodać groszek konserwowy ze słoika lub z puszki.

Na koniec dodać  łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy (sól, pieprz).

Można dodać również łyżkę musztardy.  W tym celu dobrze jest wymieszać ją z oliwą z oliwek. Również dodanie startego ząbka czosnku będzie ciekawym połączeniem, jeśli ktoś lubi ostry smak.



niedziela, 06 stycznia 2013
Torcik owocowy




 

SKŁADNIKI

  • 3 banany
  • 1 jabłko, duże
  • 8 truskawek
  • 1 mango
  • 4 marakuje

 

SOS

  • 4 świeże daktyle
  • 0,5 filiżanki czarnej jagody
  • ew. parę kropli wody

 

Sposób wykonania

Banany, jabłka i mango pokroić w plastry. Na talerzu deserowym układać w formie koła kolejno warstwami: banany jabłka, mango. Po czym polać sosem zrobionym ze zmiksowanych daktyli i czarnych jagód, a następnie polać zawartością marakui. Ułożyć kolejną warstwę owoców, polać sosem, a potem marakują.

Torcik ozdobić pokrojonymi w plastry truskawkami i bananem. Polać pozostałym sosem i marakują.

 

Talerz, na którym układamy torcik, nie powinien być duży, zasada jest taka, że im mniejszy talerz tym wyższy torcik.

 





sobota, 29 grudnia 2012
Witamina K2 czyli jak zrobić natto

 

Witamina K2, o której ostatnio zrobiło się dość głośno, ma dwie "gałęzie" - MK4 i MK7. Zapotrzebowanie organizmu na MK4 jest najłatwiej zaspokoić, ponieważ jeśli jemy ciemnozielone warzywa liściaste, to mamy duże ilości witaminy K1, którą w organizmie przetwarzamy w MK4 - i proces ten nie jest zależny od jelit, bo odbywa się w innych tkankach organizmu.

MK7 natomiast powstaje podczas procesu fermentacji, tak więc może występować w niektórych fermentowanych produktach, a podobno także może być wytwarzana w jelitach (nie jestem pewna szczegółów, ale podaję tutaj źródło: Conly JM, Stein K, Worobetz L, Rutledge-Harding S. The contribution of vitamin K2 (menaquinones) produced by the intestinal microflora to human nutritional requirements for vitamin K. Am J Gastroenterol. 1994 Jun;89(6):915-23.)

Natto zawiera największe ilości K2, ale ma konsystencję dość nieciekawą. Najlepiej dodawać je do zupy czy innych potraw. Natto też trzeba jeść regularnie, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość MK7.

Istnieje również kwestia przyswajania przez organizm - pewne bakterie obecne w jelitach czy chora wątroba mogą wpłynąć na zmniejszenie przyswajalności. W takich przypadkach najlepiej sięgnąć po suplement.

Dlaczego witamina K2 jest tak ważna dla naszego zdrowia? K2 wpływa na zdrowie kości, szczególnie pomaga uniknąć osteoporozy w okresie przekwitania czy w podeszłym wieku, poza tym chroni przed chorobami nowotworowymi. Nowe badania wykazały, że K2 zabija komórki rakowe, zanim zaczną się rozmnażać. Ponadto, K2 chroni wątrobę, niweluje złogi wapniowe w żyłach i chroni przed chorobami serca. *

 Wegańską wit. k2 można zamówić np. na brytyjskim ebayu link: http://www.ebay.co.uk/itm/Natures-Plus-Source-of-Life-Garden-Vitamin-K2-60-Veggie-Caps-/261035870745?pt=UK_Health_Beauty_Vitamins_Supplements&hash=item3cc6f34a19

ale najtaniej chyba byłoby zrobić zbiorowe zamówienie i kupić ją na stronie iherb.com - w tej chwili strona ta oferuje darmową przesyłkę (nawet do Polski) przy zamówieniach na ponad $40, a wpisując kod YOH693 można otrzymać 10 dolarów zniżki (z $40 lub $5 przy mniejszym zamówieniu) przy pierwszym zakupie. Cena $11.92 - pokaże się dopiero w koszyku - link: http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Source-of-Life-Garden-Vitamin-K2-60-Veggie-Caps/24625

 Jest jeszcze firma VeganCity, która sprzedaje wegańską K2: http://www.veganicity.com/Vitamin-K2-100mcg.html

 

~Poniżej wpis gościnny Michaela pt. "Jak samemu zrobić natto":~

 

Ogólnie jest kilka wariantów na uzupełnienie witaminy K2 w formie MK7

1. Natto (potrawa japońska, jednak nie każdy jest w stanie ją zjeść) - gdzie 100 g zawiera około 1000 μg K2-MK7, w Japonii typowa porcja to 50g czyli około 500 μg K2-MK7

2. Suszone Natto - gdzie 100 g zawiera około 2000 μg K2-MK7 (jedna porcja to 8g czyli 150 μg / 2zł - te w promocji sprzedawane są z reguły wraz z końcem daty ważności do spożycia)

3. Suplementy witaminy K2 - aktualnie najlepszy najtańszy a zarazem w pełni wegański suplement można znaleźć na iherb.com firmy (Nature's Plus, Source of Life, Garden) gdzie cena za jedną dzienną dawkę 120 μg wychodzi 1,5 pln.

Minusy jakich się dopatruje w tych punktach

1. Minusem jedzenia potrawy natto (szczególnie w przypadku mężczyzn)  jest zawartość tyraminy w przetworzonych produktach o dużej zawartości białka. Wielu rawfoodystów doskonale wie, co to jest tyramina, więc nie będę się rozpisywał na ten temat, ale na szczęście porcja natto jest tak mała, że raczej wystarczy nam enzymów, by sobie poradzić z tą biogenną aminą. Ewentualnie może w końcu ktoś dopracuje fermentację i stworzy natto z młodej podkiełkowanej soi, gdzie ilość potrzebnej obróbki cieplnej jest znacznie mniejsza.
2. Minusem jedzenia suszu jest wysoka cena, brak gwarancji na zawartość witaminy k2-mk7, no i domyślam się, że maksymalna zawartość tyraminy.
3. Minusem jedzenia suplementów jest wysoka cena i brak kompleksowości/i wybiórcze działanie.

 

Jak zrobić natto:

Z początku ta instrukcja może wydać się dość trudna do ogarnięcia ale w rzeczywistości sprawa fermentacji jest dość prosta a opis wynika tylko z faktu próby sprecyzowania szczegółów, by uniknąć pytań i niepowodzeń.

 

Potrzebujemy:

 Fasolki

Zdobywamy oczywiście nie GMO i możliwe ekologiczną żółtą soję.

Oprócz popularnej żółtej soi mogą być też inne nasiona takie jak:

czarna soja, niebieska soja, ciemno czerwona soja, proso, jęczmień, cieciorka.
W tych przypadkach należy wydłużyć czas fermentacji.

                        Nie ma informacji, ile jest witaminy K2-MK7 w natto na bazie innych nasion.

Starter (kilka możliwości)

Aktualnie zdobycie startera jest jeszcze większym wyzwaniem niż zrobienie samego natto.**

1. Najprościej było by kupić potrawę natto i użyć ją jako starter, ale niestety pytałem w różnych restauracjach japońskich i mówią że nie mają, a w jednej to nawet pytali, co to jest, więc Japonia pełną gębą w tych restauracjach.

2. Liofilizowane zarodniki B. subtilis (natto) lub zawiesiny zarodników w wodzie są sprzedawane jako starter do natto przez trzy firmy w Japonii. (wg informacji z książki “Handbook of fermented functional food 2nd ed.”)

3. Użycie suszonego natto Itohiki (w Polsce Inoczi)

Niestety próbowałem kilka razy fermentować aktywowanymi kulkami z suszonych fasolek natto, po fermentacji jest efekt, ale różni się zapachem i wyglądem oraz strukturą sfermentowanych fasolek, która jest inna niż przy użyciu starteru.

 

W praktyce wygląda to tak, że kupiłem na ebay pierwszy starter z Japonii firmy nattomoto.org - przesyłka do PL szła aż jeden tydzień, starter wystarcza na zrobienie 30 kg natto.

 

 

Czynność 1: Sortowanie/przebranie soi

■ Odrzucamy obce substancje i fasolki robaczywe, z kropkami, niedojrzałe i uszkodzone.

 

Czynność  2: Mycie soi

■ Myjemy soję płucząc z piasku i z brudu koniecznie pod zimną wodą starannie tak, by nie uszkodzić fasolek.

 

Czynność  3: Moczenie soi

■ Pojemnik powinien być objętości czterokrotnie większej niż ilość objętość soi.
■ Ważne jest, aby pojemnik był wysterylizowany, ponieważ może zawierać zanieczyszczenia bakteriami kwasu mlekowego, co może zahamować wzrost B. subtilis (natto).

 Do namaczania warto dodać łyżeczkę wody utlenionej, to bardzo pomaga fasolkom, nawet jeśli są przeznaczone do kiełkowania.(http://www.kielki.info/)

■ Namoczone fasolki podwajają (co najmniej) swoją wielskość.

Wlać wody około trzy razy tyle co ilości soi. (Na przykład - na 250 g soi dodać 750 ml wody.)

■ Soja pochodząca z Czech, jaką kupiłem w polskim sklepie - 250g zajęła 390ml

■ Przykryć i moczyć w ciepłym miejscu, przez około 18 godzin.

 

Czynność  4: Gotowanie soi

■ Delikatnie odcedzamy lub przesypujemy namoczoną soje do durszlaka lub na sitko.

Gotowanie w wodzie ■ odradzam gotowanie w wodzie, ponieważ delikatne gotowanie b. długo trwa, a mocne gotowanie uszkadza łuskę fasolek.

Gotowanie na parze ■ powoli, sprawdzając fasolę co 30 minut, aż będzie miękka w środku, gotowanie zajmuje nawet 5-6 godzin

Gotowanie w szybkowarze ■ jest znacznie szybsze, ale fasolki mogą za bardzo oddzielić się od łupinki i zrobić mocno papkowate. (około 45 minut)

WAŻNE: podczas gotowania, woda, szczególnie w szybkowarze, na dnie staje się na tyle gęsta, że zaczyna kipieć, aby temu zapobiec trzeba , użyć duży garnek lub zmienić wodę po 10min. gotowania.

(Niezależnie od tego opisu należy, postępować zgodnie z instrukcją obsługi szybkowaru)

(parą pod ciśnieniem 1.5 kg/cm2 , 20 min - “Handbook of fermented functional food 2nd ed.”)

 

Czynność 5: Dezynfekcja wrzątkiem

■ Należy wysterylizować wrzątkiem pojemnik do fermentacji (po prostu płuczemy wrzątkiem)

■ Niech woda przed sterylizacją pogotuje się około pięć minut.

Wysterylizować wszystkie pojemniki i naczynia i przedmioty (mające styczność z fasolką) do mieszania.

 

Czynność 6: Przygotowanie startera**

■ Korzystając z dostarczonej w opakowaniu 0.1gr łyżeczki odmierzamy 1 czubatą łyżeczkę sartera.

■ wsypujemy to do pojemnika np. próbówki i nalewamy około 10 ml do 20 ml jałowej ciepłej wody (najlepiej destylowanej lub z osmozy, w najgorszym wypadku dobrze przegotowanej, z praktyki wynika, że jakość wody nie ma aż tak dużego znaczenia jak czystość fasolek i pojemników).

■ dobrze mieszamy (np. wstrząsając), by rozpuścić starter.

 

Czynność 7: Posiew laseczką sienną (Bacillus subtilis var natto)

■ Przygotowujemy wysterylizowany pojemnik do wymieszania, itp.

■ Przekładamy b.gorącą soję do pojemnika, wlewamy aktywowany starter i starannie mieszamy wysterylizowaną np. łyżką (najlepiej nie metalową) możliwe dokładnie, by wszystkie fasolki miały kontakt ze starterem.

To musi być wykonane NATYCHMIAST podczas gdy soja jest jeszcze gorąca. Jest to bardzo ważne.

(10^3 zarodków na 1 gram fasolek - “Handbook of fermented functional food 2nd ed.”)

 

Czynność 8: Umieszczenie soi w naczyniu/naczyniach do fermentacji

■ Przygotowujemy wysterylizowane naczynia do fermentacji

- dobre naczynia to takie z płaskim dnem o dużej powierzchni np. pojemniki 10x18cm do jednego dobrze dać około 1,5 szklanki fasolek

■ Przekładamy soję do sterylnego naczynia sterylną łyżką

■ Kiedy przełożymy soję do naczyń fermentacji,

Proszę nie uszkodzić soi zbyt mocno, jeśli zbyt dużo fasolek będzie uszkodzonych to fasolki w centrum naczynia nie będą miały dostępu do powietrza i nie sfermentują. To jest bardzo ważne.

■ Kiedy można przekładamy soję do pojemników, nie odzyskujemy fasolek, które spadły na podłogę, itp.

■ Gdy już mamy soję w naczyniu/naczyniach, należy przykryć sterylną ściereczką (gazą) pojemnik. Jest to bardzo ważne.

Para z gorącej soi skropliłaby się na pokrywce pojemnika, a jeśli taka kropla spadnie na soję, bacillus natto spłynie razem z kroplą - założona tkanina zapobiegnie kapaniu.

To musi być wykonane szybko i sprawnie, by soja nie ostygła

 

Praca 9: Fermentacja ***

■ Utrzymujemy mieszaninę ciepłą (około 30-40 stopni Celsjusza) do sfermentowania.

Są różne metody, aby utrzymać tę temperaturę, na przykład lodówka turystyczna z włożoną gorącą butelką o odpowiedniej temperaturze lub kuchenka z żarówką około 40 - 60W na przewodzie, ewentualnie karton obłożony płytą styropianową z zewnątrz a folią aluminiową wewnątrz.

ważne: objętość pojemnika nie może być za mała, ponieważ do fermentacji potrzebny jest tlen, sugeruje się dla 0,5 kg soi (nie namoczonej - 3 szklanki soi) potrzeba minimum 10 litrów powietrza.

Fasolki należy utrzymywać w temperaturze między 37 a 43 stopni Celsjusza.

Fermentujemy przez 22 do 24 godzin, utrzymując stałą temperaturę.

 

Czynność 10: Schładzanie i dojrzewanie

■ W celu zatrzymania fermentacji, wkładamy pojemnik do lodówki (temperatura nie wyższa niż 10 stopni Celsjusza)

 

 

Czynność 11: Zakończenie

■ Po nocy w lodówce natto jest gotowe.

Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Mikroorganizmy przechodzą w stan przetrwalnikowy poniżej 100 C i powyżej 65 0 C.  


Jak duże porcje natto spożywać dziennie? W Japonii serwują porcje 25g 50g 100g, ale minimalna porcja, jeśli chodzi o k2-MK7, to jest jedna łyżka 10g, około 20 fasolek (czyli ok. 100ug MK 7).

Według dr. Kate, optymalna ilość codziennie spożywanego natto wynosi 100 do 200ug, i to wystarcza, by aktywować proteiny odpowiedzialne za gospodarkę wapniem w ciele. Jednak nawet mniejsze porcje przynoszą korzyści.



** Gdzie kupić starter:

1. na polskim ebayu, użytkownik pod linkiem: http://myworld.ebay.pl/japanese_craftsmen często sprzedaje starter: http://www.ebay.pl/sch/japanese_craftsmen/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=

2. Obecnie można kupić starter na ebay.pl: http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110980331036

 

Literatura:

Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little-Known Vitamin Could Save Your Life http://amzn.com/1118065727

Fermented Foods and Beverages of the World
http://amzn.com/1420094955

Himalayan Fermented Food: Microbiology, Nutrition, and Ethnic Values http://www.amazon.com/dp/142009324X/ref=cm_sw_su_dp

Handbook of Fermented Functional Foods, Second Edition (Functional Foods and Nutraceuticals) http://amzn.com/1420053264

FILMY:

Vitamin k2 and bone metabolism http://www.youtube.com/watch?v=0EhktzH2t1Q      

Vitamin K2 and cardiovascular calcification: http://www.youtube.com/watch?v=ZumCN9qbIpk 

Więcej info:

http://sciencelinks.jp   

*** https://www.jstage.jst.go.jp/article/nskkk1995/48/4/48_4_277/_pdf


* na podstawie wpisu na stronie: veganbodybuilding.blogspot.com

sobota, 15 grudnia 2012
Sałatka warzywna ze szklanym makaronem z fasoli mung

 

Składniki

  • makaron z fasoli mung (czasami nazywany sojowym) ugotowany wg przepisu na opakowaniu - ok 350-400 g
  • 15-20 szt. kukurydzy 'baby', ew. normalnej ugotowanej i pokrojonej w mniejsze części
  • 2-3 główki brokuł
  • 200 g świeżego groszku cukrowego w strąkach, sałatkowego (nie gotowanego)
  • kiełki fasoli
  • świeże grzybki shitaki, lekko podsmażone (ok. 20 sztuk)
  • szczypior sałatkowy
  • swieża kolendra, garść
  • 4 średniej wielkości marchwie ( pokrojone w cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw)
  • prażone orzeszki ziemne (ok. 150 g)
  • opcjonalnie: gotowa sałatka ze świeżej fasoli lub gotowane świeże fasolki (nie suszone) albo ugotowana na twardo fasolka szparagowa

 

SOS

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek oleju sezamowego
  • 1 limonka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • świeża papryczka chili b.drobno pokrojona
  • imbir świeży, niekoniecznie
  • 4 ząbki czosnku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie lub z wegańską kostką warzywną. Spłukać w zimnej wodzie bardzo dokładnie.
  2. Na parze gotować przez 1 minutę: brokuły w bardzo małych czastkach oraz paseczki z marchwi, które uzyskujemy za pomocą obieraczki do ziemniaków, ciągnąc z góry w dół.
  3. Świeże strączki groszku kroimy w małe kawałki.
  4. Zimny makaron najlepiej przeciąć na połowe, by łatwiej sie mieszał z warzywami.
  5. Wszystkie składniki jednocześnie mieszamy z sosem w dużej misce, tak by składniki sałatki były równomiernie rozprowadzone.







czwartek, 13 grudnia 2012
Wegańskie masło do pieczenia

 

Zbliżają się święta, i chociaż nie wypróbowałam jeszcze tego przepisu na wegańskie masło ze strony veganbaking.net, to liczba pozytywnych komentarzy jest tak duża, że na pewno przepis jest bardzo dobry.

Nie wiem też czy składniki są łatwo osiągalne, ale jeśli nie na święta, to przepis ten na pewno przyda się w przyszłości:

Jak zrobić wegańskie masło, które zastąpi masło w przepisach na ciasta, ciastka etc.

Z podanych składników otrzymamy szklankę (215 g) masła.

Należy przestrzegać podanych proporcji:

  • ¼ szklanki + 2 łyżeczki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ¼ +1/8 łyżeczki soli
  • ½ szklanki + 2 łyżki + 1 łyżeczka rafinowanego oleju kokosowego, lekko roztopionego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka lecytyny sojowej lub słonecznikowej w płynie - lub 2 ¼ łyżeczki granulatu lecytyny sojowej***
  • ¼ łyżeczki gumy ksantanowej

[w oryginalnym przepisie miarki są podane w filiżankach (cup) - amerykańska filiżanka ma 235.5 ml pojemności, a polska szklanka zwykle 250 ml, tak więc można wziąć to pod uwagę przy odmierzaniu składników, chociaż różnica nie jest duża]

(powyższy przepis jest na masło, które ma służyć do pieczenia, natomiast jeśli chcemy uzyskać masło, którym można smarować chleb, należy zamiast oleju kokosowego dodać następną łyżkę oleju rzepakowego)

 



  1. Mleko sojowe, ocet jabłkowy i sól dobrze wymieszać widelcem w małym naczyniu. Pozostawić na około 10 minut, aby mikstura się zsiadła.
  2. Olej kokosowy roztopić w mikrofalówce, tak aby był tylko lekko ciepły i roztopiony, o temperaturze zbliżonej do pokojowej. Wlać go razem z olejem rzepakowym do miksera.
  3. Ważne: bezgrudkową konsystencję otrzymamy tylko wtedy, jeśli mikstura stwardnieje bardzo szybko po zmiksowaniu. Dlatego bardzo ważne jest, aby olej kokosowy miał temperaturę jak najbardziej zbliżoną do pokojowej, zanim zostanie dodany do reszty składników.
  4. Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę mleka sojowego, lecytyny sojowej i gumy ksantanowej do miksera. Miksować wszystko razem przez 2 minuty, (po minucie zeskrobać masę ze ścianek). Wlać otrzymaną masę do foremek (drewnianej lub np. do lodu itp.) i umieścić w zamrażarce na mniej więcej godzinę, aby stwardniała.
  5. Można przechowywać w lodówce w pojemniku do miesiąca, i do roku w zamrażarce.

 



 

***Ponieważ nie jestem pewna, która lecytyna sojowa jest wegańska, to radzę skontaktować się z producentem.

(Lecytyna w płynie firmy NOW jest wegańska, ale o ile wiem, w tym momentcie dostępna jest tylko na brytyjskim ebay'u: http://www.ebay.co.uk)

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24

Weganizm Weganizm

Weganizm