niedziela, 31 stycznia 2010
Wegański blok czekoladowy

Składniki:

  • 4 szklanki cukru pudru
    ½ szklanki kakao
    ½ szklanki mleka sojowego
    2 łyżki margaryny wegańskiej
    1 ½ łyżeczki wanilii
    ½ szklanki pokruszonej czekolady wegańskiej
  • ½ szklanki siekanych orzechów


Wysmaruj naczynie margaryną (można użyć foremkę do pieczenia) i odstaw na bok. Przesiej cukier puder i kakao do dużej miski i dodaj kawałki czekolady.

W małym rondelku podgrzej mleko i margarynę, aż do wrzenia na średnim ogniu, stale mieszając, aby uniknąć przypalenia. Kiedy płyn zacznie dobrze wrzeć, wylej go na mieszankę cukru z kakao i dokładnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż kawałki czekolady się stopią.

Dodaj wanilię i orzechy.

Wyłóż blok do przygotowanej formy i włóż do lodówki na dzień lub dłużej, aby masa stwardniała.

sobota, 30 stycznia 2010
Wegańskie kotlety z fasoli

Namoczyć fasolę (24 godziny) w dużej ilości wody, najlepiej Jasia, czyli tę dużą, następnie ugotować i zemleć lub zmiksować na jednolitą masę, połączyć z ugotowanym ryżem, dodać pokrojony pęczek koperku, można dodać kilka ugotowanych grzybków do smaku. Zmieszać, formować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć. Smacznego!

piątek, 29 stycznia 2010
Tort wegański

Składniki

75 g wegańskiej margaryny

280 g mąki

2 łyżki mąki sojowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

200 ml wody

2 łyżki kakao lub tartej na grubej tarce gorzkiej czekolady

1 opakowanie śmietanki do ubijania- wegańskiej

100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

słoik dżemu morelowego

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuścić, lekko podgrzać, wsypać cukier i rozmieszać dokładnie, na koniec wlać wodę.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, zalać mieszanką tłuszczu, wody i cukru. Wymieszać dokładnie, a następnie wylać ciasto na okrągłą, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w temp. 175 stopni C ok. 30 minut.

Następnie wyjąc ciasto z formy przekroić na 3 części - można użyć nitki do tego celu.

Śmietanę ubić, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

Najniżej położoną część placka wysmarować dżemem morelowym, także środkowa cześć może być posmarowana tym dżemem (lub startym bananem, pokropionym sokiem z cytryny, by nie sczerniał). Na wierzchnią cześć tortu wyłożyć czekoladowo-smietankowy mus. Posypać cukrem pudrem oraz startą czekoladą.

czwartek, 28 stycznia 2010
Pieczarki marynowane

SKŁADNIKI:

  • 60 ml octu 12 procentowego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 listki laurowe
  • 500 g pieczarek umytych, osuszonych, podzielonych na 4 części

Wymieszać wszystkie składniki w garnku, wrzucić pieczarki i mieszając, cały czas podgrzewać, aż do momentu zagotowania, po czym natychmiast zdjąć z pieca. Ostudzić, wlać zawartość do słoika, zamknąć słoik i wstawić do lodówki.

Może stać w lodowce do 3 miesięcy.

środa, 27 stycznia 2010
Plusy weganizmu bio

Dieta wegańska służy zdrowiu, co do tego nie ma wątpliwości. Potwierdza to nawet Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne:

"(...) Właściwie zaplanowane diety wegetariańskie oraz wegańskie są zdrowe i pożywne dla dorosłych, niemowląt, dzieci i młodzieży oraz sprzyjają zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, nowotworów, otyłości i cukrzycy". Zdaniem ADA, diety wegetariańskie są ,,odpowiednie dla osób na wszystkich etapach cyklu życia, włączając w to okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania oraz dla sportowców".

Jaka jest różnica między dietą wegańską a dietą wegańską organiczną? Dlaczego stosowanie produktów bio, ekologicznych czy inaczej mówiąc organicznych jest istotne i tak znacząco wpływa na nasze zdrowie, środowisko przyrodnicze i inne stworzenia?

Po pierwsze, owoce i warzywa z upraw organicznych zawierają całą paletę wartościowych składników odżywczych – witamin, mikro i makroelementów. W rolnictwie przemysłowym, do uprawy owoców i warzyw używa się nawozów chemicznych, które zawierają fosfor i azot, co powoduje, że zajmują one miejsce wielu składników, które powinny się tam znaleźć. W wyniku tego warzywa i owoce mają dużo mniejszą zawartość potrzebnych składników, są zubożone w wartości, i organizm ludzki spożywający je, ma niedobory. Innym skutkiem stosowania nawozów jest wyjałowienie ziemi, co sprawia, że po nadmiernym eksploatowaniu ziemi przez kilka lat, zamiast ziemi bogatej w składniki odżywcze mamy warstwę bezwartościowego piachu. W krajach zachodnich oranie wymaga coraz większych głębokości, właśnie z powodu tej agresywnej uprawy.

Po drugie, w rolnictwie przemysłowym rośliny są opryskiwane herbicydami, pestycydami, wszelkimi chemicznymi środkami, które może rozwiązują problemy z chwastami i szkodnikami, ale niszczą nasze zdrowie, kumulując się w organizmie. Szkodzą również ludziom wykonującym opryski oraz okolicznym mieszkańcom. Zabijają też ptaki i inne zwierzęta oraz przyczyniają się do zatrucia powietrza, gleby i wody.

Po trzecie, monouprawy – ogromne przestrzenie wykorzystane na uprawę jednej odmiany rośliny zubażają środowisko naturalne, odbierają zwierzętom ich naturalne siedliska, niszczą lasy, łąki, naturalne środowisko życia owadów, ptaków i innych zwierząt.

Po czwarte, organiczne uprawy to również uprawy wolne od GMO. Żywność genetycznie modyfikowana jest prawdopodobnie szkodliwa dla zdrowia ludzkiego, mimo iż kwestia ta jeszcze nie do końca jest zbadana. Tak więc lepiej jest spożywać produkty organiczne.

Produkty bio przetworzone z roślin, takie jak śmietanki, mleka ryżowe, owsiane czy sojowe, hamburgery, kiełbaski, czekolady wegańskie, nie zawierają sztucznych barwników, dodatków smakowych, konserwujących, polepszających, przeciwzbrylających i innych.

Odżywiając się dietą wegańską i organiczną z pewnością wydajemy więcej, ale w rezultacie oszczędzamy na lekach i pobytach w szpitalach. Mamy lepsze samopoczucie i więcej energii. Nasz organizm nie musi walczyć z nadmierną ilością toksyn.

wtorek, 26 stycznia 2010
Wegańska dieta – mleczko migdałowe

Migdały są najwartościowsze z orzechów. Zawierają 18 z 20 aminokwasów, więcej fosforu niż jakikolwiek inny pokarm pochodzenia roślinnego, wapń, żelazo oraz dwa razy więcej elementów krwiotwórczych niż mięso.

10 dkg migdałów zawiera tyle wapnia co 2,5 kg wołowiny.

Tłuszcz w migdałach zawiera mononienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Mleczko migdałowe

Składniki:

  • Szklanka świeżych słodkich migdałów
  • Woda
  • Syrop z agawy lub daktyle

Sposób przygotowywania:

Szklankę słodkich migdałów sparzyć wrzątkiem. Pozostawić je na około 5-10 minut lub zalać zimną przegotowaną wodą i zostawić na całą noc.

Odcedzić je i wrzucić do zimnej wody.

Ściskać kciukiem i palcem wskazującym każdy migdał, aby wyskoczył ze skórki.

Włożyć migdały do blendera, dodając dwie szklanki wody.

Miksturę przelewamy przez cedzak do innego naczynia, zgniatając na nim jeszcze migdały.

Można do smaku dodać syrop z agawy lub brązowy cukier. Najlepiej w tym celu ponownie wlać mleczko do blendera.

poniedziałek, 25 stycznia 2010
Wegański tort kakaowo- śmietankowy

(duża porcja)

Potrzebujemy

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. kakao
  • 400ml mleka sojowego
  • 120g oliwy lub płynnej margaryny
  • Aromat

Sposób wykonania:

Wymieszać cukier z tłuszczem i mlekiem (ja miałam akurat śmietankę sojową pół na pół z wodą i też się udało)

Wymieszać mąkę z proszkiem i kakao

Dolać tłuszcz i wymieszać

Upiec

KREM robimy ze śmietany ubitej z cukrem pudrem. Na taki duży tort potrzeba 3 opakowania śmietany.

Sojowe śmietany  są do kupienia w Evergreen -sklepie internetowym.

Jedną część ciasta posmarowałam konfiturą i nasączyłam obie części wodą z sokiem z całej cytryny. Następnie posmarowałam kremem z bitej śmietany i na wierzch też posmarowałam bitą śmietaną. I jaki tego efekt? Tort nie bardzo wygląda jak tort.

Cyfry zrobiłam z rozpuszczonej masy kakaowej. Postaram się zrobić jeszcze kiedyś tort okrągły, to bardziej będzie przypominał tort!

niedziela, 24 stycznia 2010
Wegański tempeh z pieczarkami i dynią

Składniki:

  • dynia hokkaido,
  • 20 dag pieczarek,
  • groszek zielony bio,
  • tempeh - pół kostki, ewentualnie tofu wędzone lub marynowane.

Do garnka wlać szklankę wody, zagotować, dodać dynię pokrojoną w kostkę, przykryć, dusić do miękkości, ok. 15 min. Dodać podsmażone pieczarki, groszek i tempeh pokrojony w kostkę. Wszystko dusić jeszcze ok. 5 min. Całość przyprawić sosem sojowym, pieprzem ziołowym. można podawać z ryżem.

sobota, 23 stycznia 2010
Wegańskie ciasto z kremem

Ciasto:

  • 300g margaryny
  • 400g mąki
  • 100g śmietanki sojowej
  • 100-200g cukru
  • cukier waniliowy lub zapach
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem do posmarowania gotowego ciasta

krem:

  • 2 małe budynie i łyżka mąki pszennej ugotowane z mlekiem sojowym w ilości 1/2 litra. Wystudzone utrzeć na puch z masłem roślinnym w ilości 100g.

Sposób wykonania:

1. wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednolitą, spójną masę

2. schłodzić w lodówce

3. podzielić na dwie części

4. jedną rozwałkować na wielkość dużej brytfanki i upiec

5. Drugą część ciasta, jak się upiecze pierwsza, podrobić na całą brytfankę, żeby powstała nierówna powierzchnia i też upiec

6. Ostudzone placki posmarować - jeden konfiturą, a drugi kremem i złożyć do wewnątrz tak, aby nierówna powierzchnia była na wierzchu ciasta

7 Pokroić w kwadraty... i gotowe!

Można zrobić także plewę: 3 łyżki kakao, 50g margaryny, 3 łyżki cukru i 3 łyżki gorącej wody mieszać na ogniu aż do połączenia składników, nie przypalić, polać ciasto i posypać orzechami lub płatkami migdałowymi.

Kto chce mieć dwukolorowe ciasto, do pierwszej warstwy może dodać 3 łyżki kakao i razem rozmieszać, żeby było ciemne, a druga część będzie biała.

To samo ciasto, w tym samym składzie, może stworzyć szarlotkę, tylko wtedy wałkuje się na placki obydwie części i przekłada 1 kg startych na dużych oczkach i posypanych cynamonem jabłek. Układa się jeden placek, jabłka, drugi placek i piecze jednocześnie. Posypuje tylko cukrem pudrem, a nie używa kakao, ani kremu, ani migdałów, ani orzechów.

W zasadzie to ciasto kruche jest uniwersalne, można też piec z niego małe babeczki w małych foremkach nadziewane owocem lub konfiturą.

Ciasto udaje się zawsze i nigdy nie ma zakalca, a zakalce w innych ciastach zdarzają się mi niestety.

piątek, 22 stycznia 2010
Zdrowie i weganizm: Raport chiński

Niedawno w USA ukazała się książka Dr Campbella (profesora dietetyki z Uniwersytetu Cornell) o raczej mało znaczącym tytule „The China Study“ („Raport chiński“). Uznana jednak została za przełomową pracę z zakresu dietetyki i zdrowia. Jest ona owocem 40 letnich badań naukowych nad sposobem odzywiania sie roznych grup etnicznych przeważnie w krajach azjatyckich i wpływu tychże diet na zdrowie człowieka.

Według autora prawdziwa wiedza na temat zdrowia i diety została obecnie przytłoczona nawałem mieszaniny fałszywych, a czasem nawet szkodliwych informacji: pseudonakuwych wywodów, błednych teorii dietetycznych, a także propagandy przemysłu spożywczego. Sam autor mówi: „ Jeśli słyszeliście o tych tzw. książkach na temat zdrowia, znacie na pewno takie tytuły jak: Rewolucja dietetyczna dr Atkinsa, Dieta Południowego Wybrzeża, Jedz zgodnie ze swoim typem, etc…(… I jeśli) nie jesteście bardziej osłabieni, nie  macie zatwardzenia,  nie czujecie się niedożywieni po zastosowaniu tych expresowych terapii, to na pewno w głowie macie zamęt od liczenia kalorii, węglowodanów, białka, I tłuszczu..etc…(…) To nie zapewni wam zdrowia…“

A jaka jest jego recepta na zdrowie?

Nie jest to bynajmniej żadna terapia dietetyczna a ponadto…. jest ona rezultatem szczegółowych badań naukowych przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców. Jej autor wychował się ponadto na farmie i długo święcie wierzył, że jedzenie mięsa, mleka, jajek to podstawa zdrowego żywienia, więc trudno go tu posądzać o stronniczość..

Żebyśmy nie byli oskażeni o gołosłowność, opiszmy jedno z tych badań, którego rezultaty stały się punktem zwrotnym w dietetyce… i w zawodowej karierze samego autora książki..

Zamiarem naukowej misji na Filipinach amerykańskich naukowców i dietetyków było zbadanie przyczyn wysokiej umieralności wśród dzieci na raka wątroby. Podejrzewano, że raka wywoływały toksyny pochodzące z pleśni na orzeszkach ziemnych i kukurydzy. Z drugiej strony misja miała za zadanie zwalczyć niedożywienie wśród tychże dzieci, a że przyczyn upatrywano w braku białka zwierzęcego w diecie, postanowiono  maksymalnie wzbogacić ich dietę w białko zwierzęce. Po jakimś czasie okazało sie jednak, że to te dzieci, które jadły najwięcej białka zwierzęcego najczęściej zapadały na raka. Te wyniki skłoniły profesora Campbella do dalszych badań laboratoryjnych nad  zależnością  między spożywaniem białka zwierzęcego a zachorowalnością na raka. Badania te potwierdziły  wcześniejszą hipotezę:

„Odkryliśmy coś szokującego. Dieta niskobiałkowa powstrzymywała rozwój raka wywoływanego toksynami pleśni (badania na szczurach), niezależnie w jakich ilościach podawano im te toksyny. Także w przypadku gdy rak był już uformowany, dieta niskobiałkowa zapobiegała podziałowi komórek rakowych.“

Za tym postąpiły dalsze badania..

Recepta na zdrowie dr Campbella dotyczy sposobu odżywiania się.

W skrócie: propaguje korzyści zdrowotne jedzenia pokarmów pochodzenia roślinnego, owoców, warzyw,  a zarazem ostrzega przed spożywaniem niekorzystnych a nawet niebezpiecznych dla zdrowia pokarmów pochodzenia zwierzęcego włączając w to wszystkie rodzaje mięsa, nabiał, jajka.

Oto komentarz autora:

„Dzięki swoim badaniam zauważyłem, że korzyści spożywania diety opierającej się na pokarmach roślinnych są o wiele bardziej różnorodne i imponujące niż rezultaty zażywania leków czy poddawania się operacjom. Chorobom takim jak: choroby wieńcowe, rak, cukrzyca, nadciśnienie, artretyzm, katarakty, choroba Alzheimera, impotencja i inne przewlekłym chorobom można w większości zapobiec. W dodatku istnieją też imponujące dowody na to, że dietą wegańską można powstrzymać,  a czasami wyleczyć zaawansowaną chorobę wieńcową, raka, cukrzycę, etc.“

czwartek, 21 stycznia 2010
Wegańska kasza gryczana z grzybami, posypana skwarkami z proteiny sojowej

Składniki:

Kasza gryczana

Grzyby, mogą być suszone lub pieczarki

Cebula

Proteina sojowa drobna(do nabycia w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością)

Olej, może być oliwa z oliwek

Przyprawy do smaku- sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę gryczaną- 1 filiżanka na dwie filiżanki wody. Dodajemy pół filiżanki drobnej proteiny sojowej (żeby było szybciej, zawartość garnka zalewamy wrzącą, przegotowaną wodą). Dodajemy sól do smaku. Gotujemy, aż kasza będzie miękka.

Kroimy pieczarki na małe kawałki i szatkujemy cebulę. Rozgrzewamy patelnię na ogniu i wlewamy oliwę. Wrzucamy przygotowane pieczarki i cebulkę. Dodajemy przyprawy – sól, pieprz, majeranek do smaku.

Przygotowujemy skwarki do kaszy – na rozgrzany olej na patelni wsypujemy mniej niż pół filiżanki drobnej proteiny sojowej. Smażąc ją delikatnie mieszamy, aż lekko się zarumieni.

środa, 20 stycznia 2010
Wegańskie tofu z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 600 g tofu (najlepiej marynowanego)
  • 50 g ziaren sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka szczypiorku sałatkowego
  • 150 g młodych strąków groszku cukrowego
  • tamari albo sos sojowy japoński, olej rzepakowy, olej sezamowy

MARYNATA:

  • 2 łyżki tamari albo sosu sojowego japońskiego
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku startego
  • chili w proszku do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:

Wymieszać wszystkie składniki do marynaty. Tofu pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i odstawić do lodówki na godzinę, najchętniej na całą noc. Od czasu do czasu wymieszać tofu delikatnie.

Ziarna sezamu uprażyć na suchej gorącej patelni, mieszając często.

Czosnek pokroić w cienkie plastry, szczypiorek podzielić na krótsze części.

Następnie podsmażyć czosnek w malej ilości oleju, uważając, by się nie przypalił, po czym dolać więcej oleju i włożyć szczypior oraz groszek i przysmażać ca 5 minut. Wyłożyć tofu razem z marynatą do garnka z podsmażonymi warzywami, podgrzewać, mieszając ostrożnie. Doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym oraz na sam koniec posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem.

wtorek, 19 stycznia 2010
Weganizm i zdrowie: mango hamuje rozwój raka

Doświadczenia prowadzono na hodowlach komórek raka jelita grubego, raka piersi, płuc, białaczki oraz raka prostaty.

Okazało się, że wyciąg z mango najskuteczniej hamował wzrost komórek raka piersi i okrężnicy, natomiast w przypadku pozostałych nowotworów efekty były słabsze.

"Zaobserwowaliśmy, że nie wszystkie komórki nowotworowe były w takim samym stopniu wrażliwe na polifenole z mango" - komentuje dr Talcott. Jednakże, w komórkach raka piersi oraz raka jelita grubego związki te skutecznie pobudzały apoptozę, tj. proces zaprogramowanej samobójczej śmierci, za pośrednictwem którego organizm pozbywa się chorych i niebezpiecznych komórek.

Co ważne, w testowanych stężeniach wyciąg z owocu nie szkodził zdrowym komórkom jelita hodowanym razem z nowotworowymi.
http://wiadomosci.onet.pl/2109948,16,mango_moze_hamowac_wzrost_raka_piersi,item.html

poniedziałek, 18 stycznia 2010
Wegański paj ze szpinaku i tofu

Ciasto:

  • 20 dkg maki
  • 125 g wegańskiego masła
  • 1-2 łyżki wody

Farsz:

  • 1 paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić
  • 1 kostka tofu
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 opakowania śmietanki sojowej
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwki drobno posiekane
  • posiekane pomidory suszone w słońcu (Sun dried)
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia, rozmaryn

Sposób wykonania:

Ciasto wyrobić ręką, włożyć do lodówki na 30 minut.

Farsz: tofu rozdrobnić widelcem, dodać szpinak, cebule, oliwki, pomidory, czosnek oraz resztę przypraw. Dolać 1 opakowanie śmietanki i jeszcze raz wymieszać.

Ciasto wyłożyć na okrągłą ceramiczną formę i wstawić do nagrzanego do 225 stopni C piekarnika na 5 minut.

Wyjąć formę z piekarnika, wypełnić farszem zalać drugim opakowaniem śmietanki i wstawić do piekarnika na ca 40 minut.

niedziela, 17 stycznia 2010
Wegańskie placuszki z jabłkami

2-3 jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Dodać ok. 1/2 szklanki wody lub mleka sojowego, ok.1 szklanki mąki i odrobinę świeżych wymieszanych z ciepłą wodą drożdży oraz łyżkę cukru (lub więcej).

Wszystko wymieszać, by powstało dość gęste, ale lejące się ciasto. Placki wykładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Można podawać z syropem daktylowym lub z dżemem.

sobota, 16 stycznia 2010
Wegańska Pizza


Składniki:

-300 ml cieplej /37 stopni C wody

-4 łyżki oliwy

-50 g drożdży

-2 łyżeczki soli

-40 dkg /400g/ maki

-sos pomidorowy lub ketchup

- warzywa wg uznania (np.: cebula, pieczarki, papryka czerwona, ew. ser wegański do posypania, ale nie koniecznie)

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dolać oliwę, wsypać sól i mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Następnie dosypać mąkę i wyrabiać ciasto szybko.

Piecyk musi być nagrzany do temperatury 300 stopni C. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką blachę i posmarować najpierw sosem pomidorowym, następnie układać kolejno przygotowane uprzednio warzywa.

Wstawiać do piekarnika na najniższą półkę.

Piec 5-10 minut, sprawdzać cały czas, by ciasto się nie spaliło, ale również, by warzywa były miękkie.

Ważne jest, by wszystkie warzywa były przygotowane, zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta, ponieważ rośnie ono bardzo szybko i po upieczeniu będzie zbyt grube.

piątek, 15 stycznia 2010
Wegański bigos II

Składniki

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 5 dkg suszonych grzybów
    8-10 suszonych śliwek
    4-5 .liści laurowych
    7-8 szt. ziela angielskiego i 2-3 całe ziarenka pieprzu
    2-3 cebule
    2 l oliwy i wegańska przyprawa typu jarzynka do smaku
  • paczka kotletów sojowych

1. Kapustę gotować, dodając oliwę, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną cebulę. Jak będzie miękka, dodać namoczone i pokrojone śliwki i grzyby.

2. Kotlety sojowe namoczyć w zimnej wodzie, oprószyć jarzynką, pieprzem i pokropić sosem sojowym. Można dodać czosnek. Odstawić na pół godz., następnie podsmażyć i połączyć z ugotowaną kapustą.


3. Na końcu, bigos przyprawić do smaku pieprzem, solą i papryką.

czwartek, 14 stycznia 2010
Placek jabłkowy

Wg przepisu z pałacu EKEBYHOV

Składniki:

  • -500g masła wegańskiego
  • -900 g maki
  • -1  1/2 szkl cukru+0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 20 jabłek krojonych w pierścienie
  • -10 dkg cukru+ 2 łyżeczki cynamonu do posypywania jabłek

Sposób wykonania:

Rozpuścić tłuszcz na małym ogniu. Wymieszać suche składniki razem, wlać tłuszcz i wyrabiać ciasto.

Następnie wyłożyć 2/3 ciasta na wysmarowana tłuszczem blachę. Układać pierścienie z jabłek zaczynając od środka, posypywać każdą warstwę cukrem i cynamonem. Na koniec pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta po wierzchu placka.

Piec w temperaturze 200 stopni C w środkowej części piecyka ok.35-40 min.


środa, 13 stycznia 2010
Wegańska zupa dyniowa z pieczarkami

zupa

Skladniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki płatków jaglanych (ewentualnie innych płatków zbożowych)
  • olej
  • wegańska kostka bulionowa
  • przyprawa ziołowa (np. włoska), sól.

Dynię przekroić, wybrać miąższ, pozostałą cześć pokroić w kostkę wraz ze skórką (jeśli bierzemy inną dynię niż hokkaido, lepiej skórkę usunąć). Dodać do garnka z gorącą wodą (około 1 litra). Dynię gotować na małym ogniu około 20 min. Dodać płatki jaglane, wegańską kostkę rosołową, przyprawę ziołową. Pieczarki pokroić w ćwiartki lub plasterki, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Jeśli jest taka potrzeba, dosolić do smaku. Zupę można też podawać z grzankami z razowego chleba. Jest to doskonała, ogrzewająca potrawa na zimne dni, wzmacniająca odporność, pożywna i smaczna.

wtorek, 12 stycznia 2010
Wegańskie spaghetti

Składniki:

  • 2-3 łyżki kaparów
  • 5 ząbków czosnku
  • 15-20 szt. posiekanych czarnych oliwek,
  • papryka, chili, oregano albo bazylia
  • 2 puszki pomidorów prasowanych lub krojonych w kostkę, najlepiej o smaku czosnkowym lub z bazylią
  • 0,5 kg makaronu rurki
  • oliwa do smażenia
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron wg przepisu.

Kapary, czosnek i oliwki podsmażyć krótko na oliwie, wlać pomidory, dodać wszystkie przyprawy i podgotować chwilę.

Na koniec wyłożyć makaron do salaterki, zalać sosem i  wymieszać.

Potrawa bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna.

poniedziałek, 11 stycznia 2010
Wegańskie czipsy

2 szklanki mąki

1 szklanka płatków owsianych lub mąki razowej

2 łyżki soli

szczypta pieprzu

1 łyżka kolendry

2 łyżki oleju

1 łyżeczka sody

pół łyżeczki kminku

Zmieszać, dolewać wody i gnieść, żeby zrobiła sie kluska jak na makaron. Urywać małe kawałki, formować grube paluchy i smażyć w głębokim tłuszczu. Można jeśc na zimno lub jako dodatek do czerwonego barszczyku, Smacznego!

niedziela, 10 stycznia 2010
Wegańska ryba w zalewie octowej

Kotlety suche sojowe (proteina niemodyfikowana) namoczyć we wrzątku lub chwilę gotować we wrzątku z sosem sojowym, następnie odcedzić, posypąć jarzynką i usmażyć na oleju jak kotlety.

Zrobić zalewę octową z octu ryżowego lub jabłkowego: 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka majeranku, ząbek czosnku, gorczyca, listek laurowy, ocet i woda w proporcjach, które lubimy - trzeba spróbować, czy dosyć kwaśne (zależy to też od rodzaju octu).

Na koniec zalać usmażone kotlety tą zalewą w słoiku i na 3 dni zostawić, żeby się zrobiła marynata. Pycha! Życzę smacznego.

sobota, 09 stycznia 2010
Wegańskie ciasto daktylowe

.

100 g wegańskiej margaryny

90 g cukru

250 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

Połączyć ze sobą te składniki.

150 ml gorącego sojowego mleka lub wody zalać 90g posiekanych orzechów włoskich i 250 g pokrojonych daktyli.

Do masy mącznej dodać orzechy i daktyle z mlekiem, w którym były moczone. Wszystko wymieszać i nałożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez około godzinę lub trochę dłużej. Można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się upiekło.

piątek, 08 stycznia 2010
Wegański humus czyli pasta z cieciorki

Składniki:

- 400 g gotowanej cieciorki lub z puszki

- 5 ząbków czosnku

- 1 łyżkę soku cytrynowego

- 1 łyżeczkę posiekanej kolendry

- 4 łyżki oliwy ( można dać więcej lub mniej, zacznij od 2 łyżek)

- sól, pieprz

- oregano lub majeranek do smaku (niekoniecznie)

Zmiksować wszystkie składniki w blenderze.

Pastę używa sie na kanapki lub jako dodatek do potraw.

czwartek, 07 stycznia 2010
Wegańska jajecznica z tofu

2 opakowania tofu naturalnego zgnieść widelcem na papkę.

Usmażyć cebulę na oleju, aby była szklista, dodać zgniecione tofu, zgnieciony ząbek czosnku, odrobinę sosu sojowego, szczyptę kurkumy, szczyptę soli oraz pieprzu.

Mieszać na patelni, aż przybierze równy żółty kolor, a tofu się trochę przypiecze.

Pycha! Proste szybkie danie.

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm