niedziela, 30 stycznia 2011
Zawijasy ziemniaczane

 

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej graham
  • łyżeczka przyprawy gharam masala
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • łyżeczka kurkumy, łyżeczka czarnuszki, szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładką masę dodając kurkumę, czarnuszkę, sól i 1 łyżkę stołową oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i gharam masala. Dodajemy olej, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy tyle wody, by otrzymać gładkie, miękkie ciasto, łatwe do wałkowania. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek grubości ok. 0.5 - 0,7 cm, szerokości co najmniej 20 cm.

Masę ziemniaczaną układamy na placku wzdłuż jednego brzegu, przy pozostałym brzegu zostawiając kilka cm wolnego miejsca – na sklejenie ciasta. Zwijamy ciasto zaczynając od brzegu, przy którym jest masa. Kroimy krążki grubości ok. 1,5 cm i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 15-20 min.

 


piątek, 28 stycznia 2011
Kiełki pszenicy aka „Zrób to Sam, Sem!‘’ oraz chlebki pszeniczne

Tym przepisem podzielił się z nami Mariusz S. Dziękujemy.

1. Potrzebujesz  4 rzeczy
-  litrowy słoik (chociaż na moim widnieje napis 900ml)
-  ziarno pszenicy (najlepiej kg, żeby starczyło Ci na kolejne partie)


- bandaż elastyczny (z tych cieniutkich najtańszych)


- gumka recepturka
Oczywiście nie zapomnij, że chęci są najważniejsze, tak że potraktujmy to jako 5 punkt :P


2. Teraz bierzemy umyty, świeżutki i czyściutki słoiczek i wypełniamy go do ok. 1/3 pojemności naszą wspaniałą pszenicą,

po czym wlewamy do niego przegotowaną (najlepiej niechlorowaną) wodę (woda musi być w temperaturze pokojowej- nie gorąca! Bo inaczej nasze kiełki skisną).

Odstawiamy elegancko przygotowany słoiczek w kuchni, gdzieś w dogodnym miejscu gdzie wiemy, że nasze kiełki nie zmarzną. Cały drugi punkt najlepiej wykonać wieczorem, tak aby pszenica postała całą noc w słoiczku z wodą.


3. Budzimy się rano, ogarniamy, myjemy ząbki itp. Zachodzimy do kuchni, zaglądamy do słoiczka i widzimy, że pszenica nam spęczniała (wchłonęła troszkę wody) także jakbyśmy wlali jej za mało to by była lipa :] Część ziarna, która jest na samej górze wyschłaby przez noc i nie nadawałaby się już do życia i użycia (skiełkowania i skonsumowania). OK! Również da się zauważyć, że na powierzchni wody pływają zbędne niepotrzebne brudy, puste w środku ziarna itp. rzeczy, które także wylewamy.

Reszta wody zostaje, nakładamy na to przygotowany kawałeczek bandażu elastycznego z gumką recepturką i wylewamy resztę wody.


Pozostaje nam teraz przepłukać pszenicę kolejną porcją wody (również przegotowaną i w temp. pokojowej), wylać tę wodę do zlewu, odstawić mniej więcej pod kątem 45 stopni na miseczce tak aby reszta wody mogła sobie dosłownie wykapać :D kap kap :P Proces przepłukiwania powtarzamy dwa razy dziennie – rano i wieczorem – do momentu pojawienia się pierwszych kiełków.

4. Ogólnie zawsze najlepiej smakuje skiełkowana pszenica, gdy ich białe kiełeczki mają ok. 5milimetrów czyli pół cm :]


5. Jak ich używać? Otóż jest wiele możliwości, można zrobić z nich chlebki, można wcale nie przyrządzać czyli np. wykorzystujemy je jako dodatek do posiłku- do zupy, surówki, kaszy. Skiełkowana pszenica to najbogatsze źródło węglowodanów, jest to najmniej przetworzone ziarno, a tym samym – najzdrowsze!

Natomiast chlebki robię w następujący sposób: w maszynce do „M”(ięsa) (lub w młynku do kawy^^ - pomysł Madzi) mielę całą skiełkowaną pszenicę ze słoiczka i miele również dwie średnie surowe, umyte marchewki (odkrajam tylko dzióbki z marchewki), następnie dodaje przyprawy (obojętnie jakie, tutaj wchodzi nasza wyobraźnia i kombinujemy ze wszystkim co lubimy) albo pestki słonecznika, albo na słodko rodzynki i wiórki kokosowe, możliwości jest WIELE :] pozostaje już tylko to wszystko zgnieść i ładnie połączyć dłońmi, wyjąć blachę, położyć papier do pieczenia i formować na nim placuszki (placuszki dosyć cienkie bo jak zrobisz za grube to w środku się nie upieką), wstawiamy to wszystko do rozgrzanego piekarnika w temp 180stopni na ok. 20-25minut.

Należy pamiętać aby od razu po wyjęciu ich z pieca, szybko odkleić je od papieru, bo jak zostawicie i wystygną na nim, to tylko pozostaje mi życzyć smacznego chlebka z papierem ;p Gdy całkowicie wystygną, chowamy je do pojemniczków plastikowych i do szafeczki, ogólnie mogą leżeć 3 dni w takich warunkach, do lodówki nie radzę wkładać, bo robią się baaardzo twarde no i zimne 

Smacznego everybody!!! :)))))))


czwartek, 27 stycznia 2011
Keks wegański

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego: owsianego, orkiszowego...)
  • ok.1/4 szklanki wody
  • paczka naszych ulubionych bakalii, w tym morele pokrojone lub inne suszone owoce
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mieszamy składniki, zaczynając od oliwy z cukrem, łącząc proszek z mąką, a kończąc na bakaliach.

WERSJA MAKOWA: zamiast bakalii - 200 g zagotowanego i zmielonego maku.

Piec ok 45 minut. Warto sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku jest upieczone - patyczek wówczas po wyjęciu będzie suchy. Jeśli nie, to jeszcze dopiec przez następne 15 minut.


wtorek, 25 stycznia 2011
Guacamole

Aztekowie wiedzieli, co jest dobre!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżeczka soku z limonki
  • kawałek drobno posiekanej cebulki
  • drobno posiekany ogórek kiszony
  • drobno posiekany plasterek jabłka
  • kilka ciemnych oliwek

Obrane awokado rozgniatamy, dodajemy sok z limonki i drobno pokrojone dodatki. Jeśli guacamole nie zawiera słonych składników, można dodać soli. Dodatki można dobrać wg uznania. Najważniejsze jest kremowe smakowite awokado z ożywiającą limonką. Można dodać ząbek posiekanego czosnku, paprykę, pomidor czy zieloną kolendrę. Można podawać z chipsami kukurydzianymi lub traktować danie jako sałatkę. Nie zdążyłam kupić chipsów i wcale za nimi nie tęskniłam, bo do guacamole nie trzeba nic dodawać, jest pyszne…

niedziela, 23 stycznia 2011
Boczniak smażony

Boczniak jest bardzo smacznym grzybem. Oprószony mąką i podsmażony może być przekąską lub  daniem z ryżem, ziemniakami, czy kaszą, może być też dodatkiem do chleba.

Składniki:

  • boczniak- najlepiej jak najświeższy
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Boczniaka płuczemy, ścinamy nieco ogonki, żeby grzyby były płaskie do smażenia. Czekamy, aż nieco obciekną. Od strony blaszek posypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką. Od strony kapelusza posypujemy tylko mąką. Smażymy na oleju na złoty kolor. Spożywamy bezpośrednio po smażeniu, bo wtedy boczniaki są chrupiące.

sobota, 22 stycznia 2011
Ciasto kokosanka

Produkty:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego
  • 1/2 szkl. oliwy
  • 1/2 szklanki cukru brązowego lub melasy lub słodu
  • 1 łyżeczka sodki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. wody najlepiej mineralnej, a jeśli ciasto za gęste, można więcej

Mieszamy mikserem składniki, zaczynając od oliwy z cukrem z mleczkiem kokosowym, później dodajemy mąkę na zmianę z woda, proszkiem i sodą. na koniec dodajemy wiórki kokosowe i razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do brytfanki i pieczemy ok 45 minut.

piątek, 21 stycznia 2011
Bałwanek dla dzieci i nie tylko

Składniki:

  • ugotowane, gorące ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy, sól
  • granulat sojowy (kilka usmażonych granulek z solą i pieprzem na guziki bałwanka)
  • 2 nasiona jałowca
  • kawałek marchewki
  • kawałek jabłka lub pomidora
  • jedna gałązka koperku
  • barszczyk czerwony

Ugotowane, ale jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy na gładką masę z dodatkiem soli i łyżką oliwy. Lepimy bałwanka dekorując go dodatkami - robimy kapelusz, oczy, nos, uśmiech, guziki. Podajemy z czerwonym barszczykiem.

środa, 19 stycznia 2011
Surowe krakersy

Doskonała, sycąca przekąska pełna bogactwa składników odżywczych m.in. żelaza.

Składniki:

  • pół szklanki mąki dyniowej (lub zmielonych nasion dyni)
  • kilka surowych oliwek lub suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych)
  • szczypta soli morskiej,
  • ok. 4 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek (opcjonalnie),
  • 2 łyżki obłuszczonych nasion konopi (opcjonalnie)
  • 4 łyżki mąki migdałowej (opcjonalnie)
  • woda

Sposób przygotowania:

Oliwki lub pomidory posiekać w bardzo drobniutkie cząstki. Wszystkie suche składniki połączyć z oliwą i oliwkami (pomidorami) dodając oliwę i sól. Wszystko starannie wymieszać i stopniowo dodawać niewielkie ilości wody tak, by powstało jak najtwardsze, ale zwarte ciasto. Uzyskaną masę układamy np. na talerzu formując płaski placek i nacinając kwadraciki. Suszymy na kaloryferze lub w jego pobliżu przez kilka godzin (można zostawić na noc). Następnie ostrożnie podważamy kwadraciki i przekładamy je na drogą stronę. Suszymy jeszcze kilka godzin.

sobota, 15 stycznia 2011
Ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki sody oczyszczanej
  • wanilia
  • jabłka starte na grubej tarce (ja je po prostu miksuje w robocie na drobne kawałki)
  • cynamon
  • cukier do posypania
  • pokruszone orzechy włoskie (opcjonalne)

Wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę. Wlać olej, wodę, sok z cytryny i pomarańczy, dobrze zmiksować. Na koniec dodać ocet i kilka kropel wanilii, rodzynki i zmiksować lub wymieszać.

Jabłka zetrzeć, można dodać do nich trochę orzechów włoskich.

Ciasto wylać na blachę, na wierzch położyć starte jabłka i posypać cukrem i cynamonem.  Piec w temperaturze ok. 180 C ok. godzinę, ale uważać, żeby się nie przypaliło. Po wyłączeniu piekarnika zostawić ciasto w środku do powolnego ostygnięcia.

Jest to świetny przepis, a został zainspirowany puszystym ciastem z owocami z Puszki.pl. Jednak nie miałam składników do tamtego przepisu i tak powstało to naprawdę fajne i zawsze udające się ciasto.


piątek, 14 stycznia 2011
Bigosik z cieciorką

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • ok. 10 suszonych grzybków
  • 1 suszona śliwka
  • pół szklanki ugotowanej cieciorki
  • łyżka mąki dla zagęszczenia (opcjonalnie)
  • wywar z grzybów (opcjonalnie)
  • pieprz, majeranek, kminek, sos sojowy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Kapustę gotować ok. 1 godziny (może być dłużej) w niedużej ilości wody albo lepiej w wywarze z grzybów razem z suszonymi grzybami i pokrojoną suszoną śliwką. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną cieciorkę i doprawiamy. Można podawać z ziemniakami lub dobrym razowym chlebem.

 

czwartek, 13 stycznia 2011
Sałatka 4 smaki

 

Słodki granat, gorzkawa czarna oliwka, kwaśny kiszony ogórek… Sałatka zawierająca bukiet smaków, w każdym kęsie możemy liczyć na inny odcień smakowy. W sam raz na zimowe dni.

Składniki:

  • pestki granatu
  • czarne oliwki
  • migdały wcześniej namoczone i obrane
  • kiszone ogórki
  • pomidory
  • awokado

Awokado, pomidory i kiszone ogórki kroimy na drobne cząstki. Dodajemy oliwki, pestki granatu i migdały. Wszystko mieszamy nie doprawiając, szczególnie nie dodając soli, ponieważ niektóre składniki zawierają sól. Podajemy wkrótce po sporządzeniu.

wtorek, 11 stycznia 2011
Kutia

1 szkl. pszenicy, najlepiej orkiszowej

1 szkl. maku

1 szkl. bakalii, jakie lubimy

½ puszki mleka kokosowego

Kilka łyżek melasy, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie potrawy

Sposób wykonania:

Pszenicę namoczyć na noc i później ugotować (orkiszowa gotuje sie ok. 15-30 minut).

Mak zagotować, odcedzić i zmielić w maszynce lub blenderze.

Bakalie na pół godziny namoczyć (duże można też zmielić).

Połączyć ze sobą zmielony mak, ugotowaną pszenicę, namoczone bakalie i w razie potrzeby dosłodzić melasą. Na koniec rozmieszać z mleczkiem kokosowym.

niedziela, 09 stycznia 2011
Paszteciki z borowikami i bulion borowikowy

(proporcje na ok.12 pasztecików)


 

Składniki:

  • 200 g suszonych borowików
  • sól, pieprz
  • 1 i  1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć na noc, a następnie gotować w ok. litrze wody. Wyłożyć grzyby na sitko, aby odsączyć wodę, potem je posiekać, dodać sól i pieprz, wymieszać. Bulion - wywar z borowików doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo wodę do uzyskania elastycznego ciasta, które łatwo będzie wałkować. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2-3 mm. Wycinać kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kwadratu nakładać łyżeczkę farszu, a boki kwadratu zawijać do środka - nie muszą się skleić, wystarczy, że są bardzo blisko siebie. Paszteciki piec w temperaturze 180 st.C przez ok.15 min. Można je podawać z bulionem grzybowym, warzywnym lub czerwonym barszczem.

piątek, 07 stycznia 2011
RAW FOOD - zielony napój

Składniki:

  • 2 porcje
  • pół ogórka
  • parę pomidorków cocktailowych lub 1 lub 2 zwykłe pomidory
  • 2 gałązki selera naciowego
  • koperek lub zielona pietruszka
  • garść młodego szpinaku, alternatywnie jarmużu lub też brokuł
  • 1/2-1 szklanki wody
  • 2 jabłka
  • 1 awokado
  • sól morska

 

Idealnie byłoby, gdyby wszystkie warzywa pochodziły  z upraw organicznych.

Wszystkie składniki napoju zamoczyć na 10 minut w wodzie z dużą ilością soli.

Jabłka obrać ze skórki a ogórek tylko wtedy gdy nie jest eko. Pokroić składniki na mniejsze części i wypełniać nimi blender zaczynając od tych najbardziej miękkich. Posolić, zalać wodą a następnie zmiksować.

Smakuje prawie tak samo dobrze, gdy ograniczymy ilość składników do np. 4 i tak najlepszy smak dają np. seler naciowy, ciemno zielone liście np. jarmuż, jabłka, ogórek.

Ten napój to mój pierwszy krok w stronę surowego pożywienia czy jak kto woli raw food.

Jak dotąd jeszcze mi się nie znudził.


środa, 05 stycznia 2011
Kokosowe pychotki

Wypiłam mleko z kokosa. Część miąższu starłam na tarce, dodałam wody i zmiksowałam otrzymując dodatkową porcję mleka kokosowego. Ale co zrobić z pozostałymi wiórkami? A gdyby tak zrobić z nich ciasteczka?

Składniki:

•             miąższ z jednego kokosa starty na tarce z dużymi oczkami (można wcześniej zrobić z niego mleko miksując z wodą - pół na pół)

•             1 szklanka mąki pszennej graham

•             1 łyżeczka kamienia winnego  lub proszku do pieczenia

•             2 łyżki oleju kokosowego lub margaryny wegańskiej

•             1/3 szklanki oleju

•             syrop daktylowy i 2 łyżki oleju kokosowego (do polewy)

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i olej kokosowy (3 łyżki), wymieszać. Dodać miąższ kokosa i wyrabiać ciasto, dodając odrobinę wody - tyle, żeby ciasto było łatwe do wałkowania, elastyczne, ale nie za mokre. Ciasto wałkować na placek grubości około 3 mm i wykrawać ciasteczka foremkami. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C na złoty kolor. Dekorować polewą przygotowaną z syropu daktylowego zmieszanego z olejem kokosowym pół na pół. Można posypać wiórkami kokosowymi.

poniedziałek, 03 stycznia 2011
CZERWONY BARSZCZYK

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg buraków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka sproszkowanego organicznego bulionu warzywnego, lub 1 kostka
  • sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 2-3 litrów wody

SPOSÓB WYKONANIA

Umyć i obrać buraki, a następnie pokroić w mniejsze części. Umyć cytrynę, odłożyć 2 plastry cytryny, a z reszty wycisnąć sok i zalać nim buraki. Dołożyć przyprawy, zalać 2/3 litrami wody.

Gotować 30 minut, po czym ew. doprawić, wycisnąć czosnek, włożyć plasterki cytryny i gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z kuchenki i wyjąć plastry cytryny.

Ten barszczyk pasuje znakomicie do uszek, wszelkiego rodzaju pierogów oraz do wegańskiego "bigosu".


 

Weganizm Weganizm

Weganizm