sobota, 28 stycznia 2012
Kuleczkowe rozmaitości


Składniki:

  • 2 łyżki surowego kakao
  • 2 filiżanki wiórków kokosowych
  • 5 daktyli
  • filiżanka jagód goji
  • filiżanka orzechów nerkowca
  • łyżeczka cynamonu
  • filiżanka rodzynek
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kulki czerwone –filiżanka jagód  goji  i filiżanka orzechów nerkowca. Wszystko zmielić razem, wymieszać i ulepić kuleczki.

Kulki brązowe – 5 daktyli (bez pestek), pół filiżanki zmielonych wiórków kokosowych, łyżeczka cynamonu, około 2 łyżek surowego kakao. Wszystko razem zagnieść jak ciasto i lepić kuleczki. Na koniec można obtoczyć jeszcze w kakao.

Kulki jasnobrązowe – filiżanka rodzynek,  pół filiżanki zmielonych wiórków  kokosowych, łyżeczka soku z cytryny. Wszystko razem zagnieść.




poniedziałek, 23 stycznia 2012
Tofu z boczniakami w galaretce z agaru


  • kostka wędzonego tofu (najlepiej czeskie)
  • 20 dkg boczniaka uduszonego z cebulką (mogą być pieczarki)
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • garść ugotowanych grzybków mung
  • kilka ugotowanych suszonych pomidorów
  • można dodać groszek konserwowy  i fasolkę szparagową

Zalewa do galaretki

  • 3/4 łyżeczki przyprawy ziołowo - warzywnej firmy VISANA
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki ziela laurowego
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 1/2 łyżeczki agaru
  • 2 1/2 szklanki wody

Zalewa

1 i 1/2 łyżeczki agaru zalewamy wrzącą wodą (1/2 szklanki) i odstawiamy na 5 min. Resztę wody wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie składniki (oprócz sosu sojowego, soli i pieprzu) i gotujemy około 10 min. Wszystko następnie cedzimy przez sitko i łączymy z agarem, gotujemy następne 5 min, na końcu doprawimy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Galaretka

Wszystkie składniki galaretki  kroimy w drobną kostkę lub delikatnie miksujemy. Następnie warstwami układamy w średniej wielkości salaterce i wlewamy zalewę z agarem. Odstawiamy, aby stężała w chłodnym  miejscu. Podajemy skropioną octem jabłkowym, bitumicznym lub cytryną.



czwartek, 19 stycznia 2012
Surowe ciasteczka makowe

 

 

Składniki:

  • mak - 100g
  • migdały - 50g
  • rodzynki - 50g
  • masa daktylowa (zmielone daktyle) - 100 g
  • mąka orzechowa (zmielone orzechy) - 20 g (lub więcej, jeśli ciasto jest za luźne)

Sposób przyrządzenia:

Migdały namoczyć na noc. Mak namoczyć na noc lub co najmniej kilka godzin. Odsączyć mak, migdały obrać ze skórki i zmiksować razem, dodając rodzynki. Masę przełożyć do miseczki. Masę daktylową mieszamy z mąką orzechową tworząc ciasto, z którego formujemy małe miseczki. Miseczki napełniamy masą makową i ozdabiamy migdałami. Można spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu lub przechowywać w lodówce.

 



wtorek, 17 stycznia 2012
Witaminowa bomba

poniedziałek, 09 stycznia 2012
Ciasto owocowe bez pieczenia z cynamonem

 


Składniki:

  • Szklanka migdałów
  • Opakowanie wiórków kokosowych
  • Jabłko
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 suszone śliwki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki syropu z agawy
  • Sok z jednej mandarynki
  • Owoce do przybrania

Sposób przygotowania:

Spód ciasta

  • Pozostawiamy migdały na noc lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut. Lepiej jest jednak zamoczyć  je w wodzie i poczekać, niż zalewać wrzątkiem, ze względu na wartości odżywcze.
  • Obieramy migdały ze skórki.
  • Mielimy na gładką masę w młynku do kawy.
  •  Do masy migdałowej dodajemy około 2 łyżeczki syropu i sok z połowy mandarynki( najlepiej wycisnąć sok bezpośrednio z owocu).
  • Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 1 cm.
  • Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Delikatnie rozkładamy naszą masę na tych wiórkach, obsypując nieco jej brzegi.

Druga warstwa

  • Obieramy  jabłko i ścieramy na tarce o dużych dziurkach.
  • Dodajemy około 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżeczki cynamonu (można dodać też innych zmielonych przypraw, których używamy do piernika).
  • Kroimy bardzo drobno 4 suszone śliwki, które wcześniej moczyliśmy w wodzie, żeby były miękkie.
  • Wszystko mieszamy.
  • Równomiernie rozkładamy masę na spodzie migdałowym.

Górna warstwa

  • Mielimy w młynku do kawy około ¾ szklanki wiórków kokosowych na masę.
  • Dodajemy łyżeczkę syropu z agawy i sok z połowy mandarynki oraz łyżeczkę cynamonu.
  • Wszystko razem mieszamy i nakładamy równomiernie na drugą warstwę ciasta.

 

Przystrajamy pokrojonym owocami.

Przechowujemy w lodówce. Można zjeść od razu lub pozostawić na następny dzień, jest wtedy jeszcze lepsze.

 



niedziela, 08 stycznia 2012
Kotleciki z cieciorki

  • zamoczyć ziarno ciecierzycy na noc, żeby zmiękło
  • następnego dnia zmielić dokładnie blenderem
  • dodać przypraw: jarzynki, pieprzu, koperku, tymianku lub jakie kto preferuje
  • dodać kilka łyżek mąki orkiszowej
  • można dodać sosu sojowego, jeśli będzie mało słone
  • ulepić małe, płaskie kotleciki
  • smażyć na oliwie

Smaczne są w kanapce i jako danie obiadowe z ryżem i surówką. 

Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę mleka sojowego albo wody, a jak się nie klei, to 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, ale nie należy przesadzać z mąką, one się skleją w czasie smażenia. 


czwartek, 05 stycznia 2012
Sałatka z serkiem z pestek dyni

 Składniki:

  • jabłko
  • papryka
  • ogórek
  • garść rukoli
  • garść pestek z dyni (bez pestki)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • sok z cytryny
  • nasiona lnu

 Sposób przygotowania:

Jabłko i warzywa drobno pokroić i włożyć do miski.

Zmiksować w blenderze (mam taki mały Philipsa, gdyż w dużym chyba będzie trudno to zrobić) pestki dyni (wcześniej namoczone przez około 2 – 3 godziny) z łyżką oliwy z oliwek i solą (mam sól wymieszaną z suszonymi warzywami i ziołami).

Masę dodać do warzyw w misce i wszystko wymieszać razem, dodając jeszcze przypraw, oliwę z oliwek i sok z cytryny.

Na koniec można posypać, zmielonymi w młynku do kawy, nasionami lnu.



Weganizm Weganizm

Weganizm