sobota, 28 stycznia 2012
Kuleczkowe rozmaitości
Składniki:
Sposób przygotowania: Kulki czerwone –filiżanka jagód goji i filiżanka orzechów nerkowca. Wszystko zmielić razem, wymieszać i ulepić kuleczki. Kulki brązowe – 5 daktyli (bez pestek), pół filiżanki zmielonych wiórków kokosowych, łyżeczka cynamonu, około 2 łyżek surowego kakao. Wszystko razem zagnieść jak ciasto i lepić kuleczki. Na koniec można obtoczyć jeszcze w kakao. Kulki jasnobrązowe – filiżanka rodzynek, pół filiżanki zmielonych wiórków kokosowych, łyżeczka soku z cytryny. Wszystko razem zagnieść.
poniedziałek, 23 stycznia 2012
Tofu z boczniakami w galaretce z agaru
Zalewa do galaretki
Zalewa 1 i 1/2 łyżeczki agaru zalewamy wrzącą wodą (1/2 szklanki) i odstawiamy na 5 min. Resztę wody wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie składniki (oprócz sosu sojowego, soli i pieprzu) i gotujemy około 10 min. Wszystko następnie cedzimy przez sitko i łączymy z agarem, gotujemy następne 5 min, na końcu doprawimy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Galaretka Wszystkie składniki galaretki kroimy w drobną kostkę lub delikatnie miksujemy. Następnie warstwami układamy w średniej wielkości salaterce i wlewamy zalewę z agarem. Odstawiamy, aby stężała w chłodnym miejscu. Podajemy skropioną octem jabłkowym, bitumicznym lub cytryną.
czwartek, 19 stycznia 2012
Surowe ciasteczka makowe
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Migdały namoczyć na noc. Mak namoczyć na noc lub co najmniej kilka godzin. Odsączyć mak, migdały obrać ze skórki i zmiksować razem, dodając rodzynki. Masę przełożyć do miseczki. Masę daktylową mieszamy z mąką orzechową tworząc ciasto, z którego formujemy małe miseczki. Miseczki napełniamy masą makową i ozdabiamy migdałami. Można spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu lub przechowywać w lodówce.
wtorek, 17 stycznia 2012
poniedziałek, 09 stycznia 2012
Ciasto owocowe bez pieczenia z cynamonem
Składniki:
Sposób przygotowania: Spód ciasta
Druga warstwa
Górna warstwa
Przystrajamy pokrojonym owocami. Przechowujemy w lodówce. Można zjeść od razu lub pozostawić na następny dzień, jest wtedy jeszcze lepsze.
niedziela, 08 stycznia 2012
Kotleciki z cieciorki
Smaczne są w kanapce i jako danie obiadowe z ryżem i surówką. Jeśli masa jest za sucha, można dodać trochę mleka sojowego albo wody, a jak się nie klei, to 1 łyżkę skrobi kukurydzianej, ale nie należy przesadzać z mąką, one się skleją w czasie smażenia.
czwartek, 05 stycznia 2012
Sałatka z serkiem z pestek dyni
Składniki:
Sposób przygotowania: Jabłko i warzywa drobno pokroić i włożyć do miski. Zmiksować w blenderze (mam taki mały Philipsa, gdyż w dużym chyba będzie trudno to zrobić) pestki dyni (wcześniej namoczone przez około 2 – 3 godziny) z łyżką oliwy z oliwek i solą (mam sól wymieszaną z suszonymi warzywami i ziołami). Masę dodać do warzyw w misce i wszystko wymieszać razem, dodając jeszcze przypraw, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Na koniec można posypać, zmielonymi w młynku do kawy, nasionami lnu. |
Archiwum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |