poniedziałek, 21 stycznia 2013
Sałatka warzywna

 

Składniki:

  • Korzeń selera
  • 3 marchewki
  • Jabłko
  • Groszek konserwowy
  • Tofu wędzone lub smażone
  • 3 ogórki kiszone
  • Mała cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Seler i marchewki ugotować razem. Nie trzeba obierać  ich ze skórki, można później, po ugotowaniu. Następnie pokroić je w drobną kostkę.

Obrać jabłko i również pokroić w drobną kostkę. To samo zrobić z ogórkami kiszonymi, cebulą i tofu.

Wszystko razem wymieszać i dodać groszek konserwowy ze słoika lub z puszki.

Na koniec dodać  łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy (sól, pieprz).

Można dodać również łyżkę musztardy.  W tym celu dobrze jest wymieszać ją z oliwą z oliwek. Również dodanie startego ząbka czosnku będzie ciekawym połączeniem, jeśli ktoś lubi ostry smak.



niedziela, 06 stycznia 2013
Torcik owocowy




 

SKŁADNIKI

  • 3 banany
  • 1 jabłko, duże
  • 8 truskawek
  • 1 mango
  • 4 marakuje

 

SOS

  • 4 świeże daktyle
  • 0,5 filiżanki czarnej jagody
  • ew. parę kropli wody

 

Sposób wykonania

Banany, jabłka i mango pokroić w plastry. Na talerzu deserowym układać w formie koła kolejno warstwami: banany jabłka, mango. Po czym polać sosem zrobionym ze zmiksowanych daktyli i czarnych jagód, a następnie polać zawartością marakui. Ułożyć kolejną warstwę owoców, polać sosem, a potem marakują.

Torcik ozdobić pokrojonymi w plastry truskawkami i bananem. Polać pozostałym sosem i marakują.

 

Talerz, na którym układamy torcik, nie powinien być duży, zasada jest taka, że im mniejszy talerz tym wyższy torcik.

 





Weganizm Weganizm

Weganizm