poniedziałek, 21 stycznia 2013
Sałatka warzywna
Składniki:
Sposób przygotowania: Seler i marchewki ugotować razem. Nie trzeba obierać ich ze skórki, można później, po ugotowaniu. Następnie pokroić je w drobną kostkę. Obrać jabłko i również pokroić w drobną kostkę. To samo zrobić z ogórkami kiszonymi, cebulą i tofu. Wszystko razem wymieszać i dodać groszek konserwowy ze słoika lub z puszki. Na koniec dodać łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy (sól, pieprz). Można dodać również łyżkę musztardy. W tym celu dobrze jest wymieszać ją z oliwą z oliwek. Również dodanie startego ząbka czosnku będzie ciekawym połączeniem, jeśli ktoś lubi ostry smak.
niedziela, 06 stycznia 2013
Torcik owocowy
SKŁADNIKI
SOS
Sposób wykonania Banany, jabłka i mango pokroić w plastry. Na talerzu deserowym układać w formie koła kolejno warstwami: banany jabłka, mango. Po czym polać sosem zrobionym ze zmiksowanych daktyli i czarnych jagód, a następnie polać zawartością marakui. Ułożyć kolejną warstwę owoców, polać sosem, a potem marakują. Torcik ozdobić pokrojonymi w plastry truskawkami i bananem. Polać pozostałym sosem i marakują.
Talerz, na którym układamy torcik, nie powinien być duży, zasada jest taka, że im mniejszy talerz tym wyższy torcik.
|
Archiwum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |