sobota, 25 stycznia 2014
Kulki czekoladowe

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady wegańskiej gorzkiej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2  szklanki mleka roślinnego
  • paczka amarantusa ekspandowanego (dmuchanego)

 

Mleko roślinne wymieszać z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, dodać czekoladę i doprowadzić do rozpuszczenia. Jeśli masa jest za gęsta - dodać mleka roślinnego, jeśli za rzadka- dodać cukru lub łyżkę kakao w proszku. Kropla masy powinna zastygać po ostudzeniu na talerzu (warto zrobić próbę).

Gorącą masę łączymy z amarantusem ekspandowanym - wsypujemy ciągle mieszając - dodajemy tyle, ile zabierze masa, ale nie za dużo, żeby ziarenka swobodnie się sklejały.

Wyjmujemy łyżką małe porcje i układamy na talerzu posmarowanym olejem. Po lekkim przestygnięciu formujemy kulki lub zostawiamy do całkowitego wystygnięcia w nieregularnych kształtach. 

Amarantus możemy zastąpić ryżem dmuchanym. W sklepach pojawiła się też ekspandowana kasza jaglana (super!).



Weganizm Weganizm

Weganizm