sobota, 26 lutego 2011
Surowe ciasto czekoladowe (bezglutenowe i bez cukru)

 

Składniki (ilość na foremkę okrągłą o średnicy 20 cm):

  • 3 jabłka
  • 2 banany
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki surowego kakao w proszku
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • pół szklanki rodzynek
  • 8-10 orzechów brazylijskich

Sposób przyrządzenia:

Rodzynki namoczyć przez kilka godzin (jeśli są miękkie, wystarczy przez kilkanaście minut). Siemię lniane zmielić w młynku do kawy. Następnie zmiksować rodzynki razem z siemieniem lnianym, dodając odrobinę wody, jeśli to konieczne. Masa powinna być  zwarta, nie rzadka. Foremkę posypujemy posiekanymi orzechami (wystarczą ze 3 sztuki), a następnie  wykładamy formę masą z siemienia i rodzynek – dno i brzegi. Jabłka kroimy w cienkie małe cząstki, zalewamy sokiem z pomarańczy. Banany kroimy w plasterki i dodajemy do jabłek, dosypujemy kakao – wszystko mieszamy ręcznie lekko zgniatając . Masę owocową przekładamy do formy, uciskamy, by nie było wolnych przestrzeni. Posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.  Ciasto jest słodkie, aromatyczne i można jeść bez obaw o kalorie. Nie tuczy, a odżywia.

piątek, 25 lutego 2011
Pyzy wegańskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • parówki wegańskie (opcjonalnie)
  • łyżka granulatu sojowego (lub pocięty drobno kotlet sojowy)

Sposób przyrządzenia:

Połowę ziemniaków ugotować i rozgnieść lub przepuścić przez maszynkę. Drugą połowę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce. Połączyć ziemniaki gotowane z surowymi i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki, by ciasto było zwarte i łatwe do formowania. Wyrabiamy dość szybko, bo ziemniaki wciągają mąkę i jeśli wyrabiamy długo – dodamy za dużo mąki i pyzy będą twarde. Z ciasta formujemy podłużne kluski w środku umieszczając kawałek parówki wegańskiej. Gotujemy w osolonej wodzie. (Można też zrobić same pyzy, bez nadzienia – wtedy smaczne są odsmażane na oleju.) Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu i smażymy na oleju. Pyzy gotujemy 5 min, wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu i polewamy olejem ze skwarkami z granulatu sojowego.


wtorek, 22 lutego 2011
Róże karnawałowe i faworki wegańskie

Składniki (na jeden talerz):

  • 2 szklanki mąki graham
  • 6 łyżek oleju
  • ok 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru pudru brązowego

Sposób przygotowania:

Do mąki dodać cukier, olej i wodę gazowaną i szybko wyrobić ciasto (jeśli jest za twarde, dodać troszkę wody, jeśli za luźne, trochę mąki - mąka graham ma różną grubość, dlatego proporcje trzeba dostosować).

Rozwałkować ciasto cienko i wykrawać prostokąty z nacięciem w środku, przekładać jeden koniec przez nacięcie i smażyć na głębokim oleju. Po wyjęciu łyżką cedzakową kłaść na ligninie lub kratce do odsączenia.

Róże karnawałowe - wykrawamy z ciasta 3 różnej wielkości kółka i nacinamy brzegi, lekko je wyginamy i wrzucamy na głęboki olej. Po usmażeniu układamy 3 kółka od największego na dole do najmniejszego na górze, sklejamy je lukrem.


Faworki i róże posypujemy cukrem pudrem (lepiej brązowym bio). Róże można udekorować owockiem.


sobota, 19 lutego 2011
Kolorowe roladki

Składniki:

  • pół szklanki mąki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 awokado
  • kilka plasterków wędliny wegańskiej (po 2 na każdy naleśnik)
  • 1 łyżka oleju

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z kurkumą i taką ilością wody, by powstało gęste naleśnikowe ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć naleśniki (zależnie od wielkości patelni i grubości naleśników - około 3-4 sztuk).

Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Naleśniki smarować awokado, a następnie na warstwie awokado ułożyć plasterki wegańskiej wędliny. (Jeśli wędlina jest mocno przyprawiona, nie trzeba juz doprawiać, jeśli lubimy pikantniejsze potrawy, można awokado wymieszać z odrobiną soli i pieprzu.) Następnie zwijamy naleśniki i przekrawamy na pół. Układamy na półmisku i już gotowe.

środa, 16 lutego 2011
Spolszczony Daal

Składniki:

  • Daal
  • Cebula
  • Cukinia
  • Papryka
  • Groszek
  • Kukurydza
  • Kapusta pekińska, ew. brokuły
  • Przyprawy

Połówki soi, które kupiłam jako indyjski daal namoczyłam jak fasolę na noc. (Myślę, że można zastosować też inną fasolę). Usmażyłam cebulkę, dodałam cukinię i paprykę, groszek i kukurydzę, pokrojoną kapustę pekińską, można jeszcze dodać brokuły.

Razem to dusiłam, dodając tymianek, gorczycę, czubricę, pieprz, sól, kminek.  Potem dorzuciłam pomidory i osobno ugotowaną do miękkości soję (namoczona gotowała się przez 15 minut). Wszystko razem gotowało się jeszcze kilka minut, aż powstała jednolita potrawa.

sobota, 12 lutego 2011
Jeżyk i Bajaderki

Na zrobienie bajaderek czekałam jakiś czas. Bo zazwyczaj robi się je z nieudanego ciasta lub ciasta, które nieco podeschło i nie chcemy go wyrzucić. Ale można je też zrobić z udanego, dobrego ciasta. Nie podaję proporcji, ponieważ nie planujemy ilości, tylko wykorzystujemy to, co mamy.

 

Składniki:

•             ciasto, które nam zostało (może być jakiekolwiek)

•             kakao (załóżmy łyżka stołowa na pół kg ciasta)

•             mocna herbata zielona

•             sok z cytryny

•             cukier brązowy

•             kakao, cukier i odrobina wody na polewę

•             migdały obrane ze skórki na igiełki jeżyka

Sposób przygotowania:

Ciasto kruszymy, dodajemy kakao i sok z cytryny. Herbatę mocno słodzimy i dolewamy do ciasta w takiej ilości, żeby powstało elastyczne, zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki. Z 2 łyżek kakao, 2 łyżek cukru i niewielkiej ilości wody robimy polewę - podgrzewając wszystko w garnku - jeśli polewa jest za rzadka, dodajemy kakao i cukru, jeśli za gęsta, gotujemy dłużej, by odparować wodę. Uformowane kulki polewamy polewą i dekorujemy. Igły jeżyka robimy z migdałów pokrojonych wzdłuż, nosek z kropli polewy, oczka z migdałów i polewy.

 

czwartek, 10 lutego 2011
Muesli wegańskie

Składniki:

  • pół szklanki musli
  • 2 banany
  • 5-10 obranych migdałów
  • owoce suszone lub świeże

Tradycyjne musli powstało w Szwajcarii, kiedy gospodyni namoczyła na noc ziarno (płatki), a rano zalała mlekiem. Z powodzeniem można zastosować mleko ryżowe lub jogurt sojowy. Połączyć je z płatkami i dodać owoce, orzechy. Ale można też namoczone na noc płatki pomieszać z bananami zmiksowanymi z kilkoma obranymi migdałami. Potem dodać orzechy, suszone, czy świeże owoce, orzechy. Takie musli bananowe jest niezwykle odżywcze, słodkie i aromatyczne.

poniedziałek, 07 lutego 2011
PIEROGI CALZONE

Farsz:

  • papryka
  • cukinia
  • cebula
  • pieczarki
  • oliwki
  • pomidory bez skórki
  • przyprawy

Kroimy na drobno cebulkę i lekko podsmażamy, dodajemy pieczarki i chwilę smażymy, a następnie dodajemy cukinię dosłownie na chwilę. Później pomidory i oliwki już bez smażenia. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy takie jak lubczyk, tymianek, oregano, sól i pieprz.

Ciasto:

  • ½ paczki drożdży
  • 250 ml wody
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki mąki (1/2kg), może być zmieszana z razową

Ciasto wyrabiamy jak na pierogi i pozwalamy mu w ciepłym miejscu urosnąć. Kiedy ciasto urośnie, znów je z odrobiną mąki przegniatamy i rozwałkowujemy, wycinamy kółka i nakładamy farsz, sklejając pierogi. Pieczemy w piekarniku.

sobota, 05 lutego 2011
Babka ziemniaczana

Składniki:

•          1 kg ziemniaków

•          1/3 szklanki mąki (pszennej lub kukurydzianej)

•          łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

•          1/3 szklanki oleju

•          15 dag pieczarek

•          1 średnia cebula

•          łyżeczka kolendry

•          sól

Sposób przyrządzenia:

Połowę ziemniaków gotujemy i rozgniatamy na gładką masę. Drugą połowę ścieramy na drobnej tarce. Cebulę podsmażamy na oleju, dodając drobno pokrojone pieczarki. Ziemniaki gotowane łączymy z surowymi, łyżką mąki ziemniaczanej, dodajemy cebulkę z pieczarkami, kolendrę, sól, olej oraz mąkę w takiej ilości, by ciasto było zwarte, ale nie twarde (ziemniaki mają różną zawartość wody i od tego zależy ilość mąki).

Ciasto przekładamy do formy na babkę, wysmarowanej margaryną wegańską i posypanej mąką razową.

Wkładamy do piekarnika o temp. ok. 180 min i pieczemy przez ok. 50 min.

Jest to potrawa regionalna ze wschodu, o której powiedziała mi sąsiadka, dowiadując się, że nie jem mięsa. To miłe, że niektórzy od razu wiedzą, co można zjeść nie zabijając zwierząt i nie pytają, czy jesz samą trawę.

środa, 02 lutego 2011
Sok z warzyw organicznie uprawianych

Składniki:

6 marchwi

4 łodyżek selera naciowego

garść natki pietruszki

2 soczyste jabłka

1 pomarańcza obrana

1 burak średniej wielkości

SPOSÓB WYKONANIA

Wszystkie warzywa zamoczyć w mocnym roztworze soli najmniej przez 10 minut. Wyjąć z wody i obrać ze skóry, jeśli warzywa pochodzą z upraw nie organicznych.


Pokroić w mniejsze cząstki, a następnie wkładać kolejno do sokowirówki.

Na zdjęciu brakuje buraka, ponieważ przypomniałam sobie o nim, jak zdjęcia były już gotowe i sok prawie w całości również.


Ważne, by wyciśnięty sok zamieszać, by soki wszystkich warzyw się wymieszały i dały optymalny smak.

Weganizm Weganizm

Weganizm