środa, 29 lutego 2012
Szybka sałatka z awokado


 

SKŁADNIKI (na 1 osobę)

  • 2 awokado
  • 1 cebulka szalotka lub cieńki szczypiorek sałatkowy
  • listki swieżej bazylii
  • podłużna, czerwona papryka

 SKŁADNIKI na sos

  • sok z połowy cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • oliwa wg uznania

 SPOSÓB WYKONANIA

Awokado umyć, pokroić w ćwiartki, następnie obrać ze skóry,  po czym ułożyć na talerzu.

Czerwoną paprykę pokroić w cienkie plasterki, podobnie cebulkę szalotkę. Ułożyć na awokado. Liscie bazylii rozdrobnić.

Wszystkie skladniki sosu wymieszać, polać nim sałatkę i na koniec posypać swieżymi listkami bazylii.

 



wtorek, 21 lutego 2012
Pasta do chleba z pestek dyni

Składniki:

  • Pestki dyni
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Suszony, drobno zmielony czosnek

 

Sposób przygotowania:

Obrane ze skórki pestki dyni zblendować z oliwą z oliwek i przyprawami. Oliwy musi być tyle, żeby można była nią z łatwością smarować chleb.

Można zjeść od razu, ale ja zostawiłam ją w lodówce aż do następnego dnia i smakowała lepiej, przypominała w smaku smalczyk wegański.

Myślę, że do takiej kanapki posmarowanej tym „smalczykiem” pasuje wyśmienicie ogórek kiszony, którego niestety nie miałam.



wtorek, 14 lutego 2012
Pasta z zielonego groszku

Składniki:

  • Puszka konserwowego zielonego groszku
  • Średniej wielkości płat papryki konserwowej lub 1 ogórek konserwowy
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Natka pietruszki - nie więcej niż pół pęczka jeśli świeża, lub suszona
  • Około 1 łyżeczki oleju

 

Przygotowanie:

Groszek odcedzamy, przekładamy do naczynia w którym miksujemy go razem z płatem papryki lub ogórkiem.

Następnie dodajemy przyprawy, posiekaną natkę oraz olej i wszystko razem mieszamy.



poniedziałek, 13 lutego 2012
Surowa lasagne


Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 1 świeży daktyl (lub namoczony)
  • ok. 40g nerkowców
  • kilka kiszonych ogórków
  • oliwki (najlepiej surowe)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • papryka w kilku kolorach
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól, oregano, bazylia, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cukinię pokroić obieraczką do warzyw na podłużne cieniutkie plasterki.

Sos: pomidory zmiksować z nerkowcami, suszonymi pomidorami i daktylem (jeśli potrzeba dodajemy odrobinę wody, ale lepiej bez).

Paprykę i pomidorki koktajlowe kroimy w drobne cząstki, ogórki w cienkie plasterki, dodajemy oliwki – wszystkie warzywa łączymy z sosem pomidorowym. Doprawiamy do smaku (ziołami i jeśli to potrzebne – solą, uwaga – oliwki i kiszone ogórki są już słone, więc lepiej nie presadzać). W brytfance układamy na przemian warstwy plastrów cukinii i sosu z warzywami. Na wierzchu polewamy sosem, możemy posypać drobno posiekanymi warzywami. Odstawiamy lasagne na ok. godzinę (min. 30 min.), po czym ostrożnie odlewamy wodę oddzielającą się z cukinii i warzyw. Gotowe!



czwartek, 09 lutego 2012
Wielowarstwowy koktajl owocowy

Składniki:

  • Banany
  • Orzechy nerkowce
  • Kiwi
  • Mango
  • Czereśnie
  • Truskawki

 

Sposób przygotowania:

Pierwsza warstwa – banan zmiksowany z kilkoma orzechami nerkowca

Druga warstwa- zmiksowane kiwi

Trzecia warstwa – zmiksowane mango

Czwarta warstwa – zmiksowane truskawki z czereśniami

 

Warstwy nakładałam łyżką, bardzo ostrożnie. Później wstawiłam szejka do lodówki na 20 minut.

Trzeba uważać, żeby nie przechylać szklanki.



wtorek, 07 lutego 2012
Omlet z ciecierzycy (bezglutenowy)

Składniki:

  • mąka z ciecierzycy (ok. 150g)
  • niewielka ilość warzyw, jakie mamy pod ręką (tu: kawałek kwiatu brokułu, kawałek papryki, kawałek cukinii), może to być cebula, kalafior, seler, rzeżucha...
  • sól, oregano, bazylia, cząber, pieprz
  • woda gazowana
  • olej do smażenia
  • sos pomidorowy do polania

 Sposób przyrządzenia:

Mąkę z ciecierzycy wymieszać z wodą gazowaną tak, aby uzyskać gęstą, lekką lejącą się konsystencję. Warzywa siekamy bardzo drobniutko i wrzucamy do ciasta, dodajemy szczyptę soli i ok. łyżki stołowej ziół. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, a następnie bardzo ostrożnie przewracamy na drugą stronę (podważamy drewnianą łopatką, upewniając się, że omlet jest już wystarczająco usmażony). Smażymy z drugiej strony. Podajemy z sosem pomidorowym i warzywami.



środa, 01 lutego 2012
Surowe krakersy dyniowe

Składniki:

  • ok.100 g mąki dyniowej (zmielonych nasion dyni)
  • pół łyżeczki nasion czarnuszki
  • ok. 2 łyżeczek nasion konopi (opcjonalnie, ale jest to składnik nadający smaku)
  • kilka orzechów makadami (lub innych)
  • duża szczypta soli
  • łyżeczka oleju tłoczonego na zimno
  • woda

Sposób przyrządzenia:

Orzechy drobno posiekać (makadamię pokroiłam w cienkie wiórki), dodać wszystkie suche składniki oraz olej. Wymieszać i dodając bardzo niewielkie ilości wody wyrabiać na gęstą masę (im mniej wody, tym lepiej, bo krakersy szybciej wyschną).

Suszyć przez kilkanaście godzin na kaloryferze lub w dehydratorze.

 



Weganizm Weganizm

Weganizm