poniedziałek, 29 listopada 2010
Witariański talerz

Składniki:

sobota, 27 listopada 2010
Naleśniki a’la ruskie

NALEŚNIKI

  • 1 ½ szklanki mąki
  • woda mineralna (najlepiej muszynianka)
  • szczypta soli, fruktozy, 1/2 łyżeczki sody

CIASTO

Mąkę połączyć z wodą mineralną w takiej ilości, aby powstało ciasto konsystencji śmietany, dodać sól, fruktozę i sodę, i zmiksować w blenderze.

Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni (polecam z żeliwa szwedzkiego) na oleju.

FARSZ

  • 1 kg ziemniaków
  • 30-40dkg tofu
  • 2-3 cebule drobno pokrojone i uduszone na oleju
  • przyprawy : wegańska vegeta , pieprz , 1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej , 1-2 szczypty imbiru.

Wykonanie:

Tofu pokruszyć i skropić sokiem z cytryny, następnie dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.

Obrane ziemniaki ugotować i zgnieść lub zmiksować w blenderze (jeszcze ciepłe). Poczekać, aż ostygną i dodać uduszoną cebulę i pokruszone tofu i doprawić  vegetą, pieprzem, gałką i imbirem,  dobrze wymieszać na jednolitą masę. Nakładać na usmażone naleśniki.


środa, 24 listopada 2010
Szaszłyk na surowo

Składniki:

  • cukinia
  • pieczarki
  • papryka
  • pomidor
  • świeży ananas
  • sos ze zmiksowanych warzyw, np. pomidorowy
  • patyczki
  • przybranie

Sposób przygotowania:

Pokrojone w ćwiartki pieczarki namoczyć w sosie przygotowanym z łyżeczki miso i soku z pomarańczy. Cukinię pokrojoną w dużą kostkę namoczyć w sosie z soku cytrynowego i sosu sojowego ze szczyptą soli i przyprawami ziołowymi (np. przyprawa włoska). Składniki pozostają na około pół godziny.

Kroimy paprykę, pomidora na cząstki wielkości około 3 cm na 3 cm. Następnie nakładamy pieczarki, cukinię, pomidora, ananasa i paprykę na patyczki. Przygotowujemy przybranie. Można też zrobić sos ze zmiksowanego pomidora z odrobiną soli i przypraw.

Warzywa zachowują piękny kolor i są wzbogacone o smak przypraw.

sobota, 20 listopada 2010
Surowy sernik wegański

Ten przepis to jest absolutna rewelacja pełna bogatego smaku, a do tego mnóstwo składników odżywczych.

Składniki:

  • orzechy włoskie (ok.100g)
  • daktyle (ok.100 g)
  • cynamon
  • cytryna
  • nerkowce - 1 i 1/2 kubka (ok. 200g)
  • surowy olej kokosowy
  • 1 laska wanilii
  • surowy syrop z agawy(od ¼ kubka do pół kubka)
  • pół kubka wody lub soku z pomarańczy (125 ml)
  • owoce do przybrania, np. kiwi, mandarynki
  • mogą też być okruszki surowej czekolady

Podkład do sernika:

Orzechy włoskie mielimy, łączymy z namoczonymi lub świeżymi rozdrobnionymi daktylami, dodajemy odrobinę cynamonu-wyrabiamy ciasto, bądź miksujemy, po czym wykładamy nim okrągłą formę, nie tylko na spodzie, ale i brzegi.

Pora na sernik:

Do blendera wrzucamy 1 i 1/2 kubka nerkowców (najlepiej surowych), sok z połowy cytryny, ok. 1/4 szklanki syropu z agawy, pół kubka soku z pomarańczy lub wody, pół szklanki surowego oleju kokosowego i wydrążony miąższ z laski wanilii. Jeśli blender ma mniejszą moc i trudno zmiksować składniki na jednolitą masę, dodajemy odrobinę wody. Po zmiksowaniu składników masę wylewamy na blachę wcześniej wyłożoną masą z daktyli i orzechów. Całość wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Przybranie:

wg uznania - świeże owoce, wiórki surowej czekolady, syrop z agawy.

piątek, 19 listopada 2010
Pierogi "ruskie" z tofu zamiast sera

Składniki:

  • Ciasto jak na pierogi (mąka, ciepła woda i szczypta soli)
  • Farsz: 2 tofu, kilka ziemniaków, cebula, granulat sojowy.

Ziemniaki gotujemy i zgniatamy na jednolitą masę, dodajemy zgniecione tofu i usmażoną cebulkę z odrobiną granulatu. Wszystko wygniatamy razem, mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły. Dodajemy sól, pieprz do smaku lub jarzynkę. Wykrawamy z rozwałkowanego cienko placka kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie możemy przysmażyć na oliwie.

czwartek, 18 listopada 2010
Orzechowe kuleczki

Składniki:

2 części daktyli

1 część orzechów laskowych lub innych

1 część sezamu lub migdałów

2 łyżki kakao

sezam i wiórki kokosowe do posypania

 

Daktyle wypestkować i zmiksować w malakserze na gładką masę. Jeśli są za suche dodać odrobinę wody. Orzechy i sezam zmielić. Połączyć z masą daktylową i wyrobić ‘ciasto’.

Masa musi się dobrze lepić, jeśli jest za wilgotna, trzeba dodać więcej orzechów, jeśli zbyt sucha, dolać odrobinę wody.

Masę podzielić na pół, do połowy dosypać kakao. Ulepić kulki z całości masy. Do środka można włożyć rodzynkę lub orzeszka itp. Z wierzchu kulki obtoczyć w sezamie i/lub wiórkach kokosowych. Natychmiast są gotowe do zjedzenia.

niedziela, 14 listopada 2010
Kolorowy gulasz z sejtanu

Składniki:

  • mąka sejtanowa (3 szklanki)
  • woda (ok 1,5 szklanki)
  • 2 pomidory
  • papryka w różnych kolorach
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • olej,
  • sól, sos sojowy, pieprz, estragon, papryka słodka i papryka ostra w proszku.

Sposób przyrządzenia:

Mąkę sejtanową mieszamy z wodą (dodajemy wodę stopniowo tak, by sejtan był miękki i delikatny - jeśli damy za mało wody, będzie zbity i twardy). Sejtan kroimy na kawałki wielkości kotletów i gotujemy w wywarze z zielem angielskim i liściem laurowym (na 1 l wody - 10 ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe).

Gotujemy ok. 10 min., odcedzamy i studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy estragon, sól, pieprz, sos sojowy, łyżeczkę papryki ostrej i 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min.) Można podawać z ryżem, kaszą lub z chlebem.


sobota, 13 listopada 2010
Mus Jabłkowy

Składniki:

  • 15 dojrzałych jabłek ekologicznych
  • 2 zielono-szare gruszki ekologiczne
  • 1 kawałek imbiru o przekroju ca 1 cm
  • 10 szt. goździków
  • filiżanka wody
  • szczypta soli morskiej

Sposób wykonania:

Jeśli jabłka są ekologiczne, nie należy ich obierać ze skórki, a jedynie wyciąć część z pestkami. Tak samo należy postąpić z gruszkami. Obrać w wypadku, gdy pochodzą z niewiadomego żródła.

Przełożyć owoce do garnka z nierdzewnej stali, z grubym dnem. Wlać wodę, dodać sól, goździki oraz imbir.

Owoce zagotować i pozostawić na dalsze 5 minut na dużym ogniu, po czym zmniejszyć temperaturę i gotować, aż owoce całkowicie się rozgotują.

Wyjąć goździki i imbir, i zmiksować rozgotowane owoce tak, by powstała całkiem gładka masa. Następnie ponownie włożyć goździki, które stanowią naturalny środek konserwujący.

Troszkę przestudzony mus wlewać do słoików (z tych składników uzyskuje się ca 3 słoiczki), które uprzednio wyparzyliśmy goracą woda.

I tak oto uzyskujemy mus bez odrobiny cukru, a jednak słodki i pyszny, świetny np. do musli.

 


piątek, 12 listopada 2010
Kluski "leniwe" z dynią


  • Kluski robi się ze startej dyni, ugotowanych ziemniaków i mąki

Gotujemy kilka ziemniaków i zgniatamy je na masę. Dodajemy startą surową, obraną ze skóry i pestek dynię (kawałek) i dosypujemy mąki dotąd, aby te składniki połączyły się w taką kluskę jak do kopytek. Następnie robimy wałeczki i kroimy na płaskie kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku.

Wyjmujemy z garnka, kiedy wypłyną na powierzchnię. Możemy je posypać cynamonem i cukrem albo polać oliwą smażoną z bułką tartą (to zamiennik za leniwe z serem).


środa, 10 listopada 2010
Fasolka po bretońsku inaczej

  • 1 ½ szklanki ugotowanej białej fasolki
  •  ¾ puszki krojonych pomidorów
  • 2-3 łyżeczki kaparów
  • 1 mały por
  • 1 jabłko starte na grubych łezkach
  • przyprawy: 1 łyżeczkę suszonego cząbru i bazylii, sól i pieprz do smaku
  • olej winogronowy 3-4 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Do woka wlać olej, dodać pokrojoną porę i dusić do miękkości, podlewając wodą. Następnie dołożyć pomidory wraz ziołami, fasolkę, kapary i gotować jeszcze przez chwilę. W tym czasie zetrzeć jabłko, dodać do gotującej się fasolki i dalej gotować, aż jabłko zmięknie. Na końcu przyprawić solą i pieprzem do smaku i w razie konieczności dodać więcej bazylii i cząbru.

niedziela, 07 listopada 2010
Chrupiąca surówka

Składniki:

  • Papryka
  • Brokuł
  • Fenkuł, koper włoski
  • Oliwa z oliwek
  • Cytryna
  • Musztarda
  • Sól

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa kroimy drobno. Polewamy oliwką i sokiem z cytryny oraz dodajemy łyżkę musztardy. Wszystko razem mieszamy. Wyśmienicie smakuje z grzankami.

sobota, 06 listopada 2010
Dyniowy gulasz z pomidorami i marynowaną papryką

  • 1/4 dużej dyni
  • 1/2 pokrojonej pory
  • 3-4 łyżeczki kaparów (w słoiczku w zalewie)
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 3-4 łyżki pokrojonej marynowanej papryki
  • oliwa, woda, przyprawy: pieprz, sól ,sos sojowy ,parę listków mięty
  • opcjonalnie można dodać kawałki suszonej papryki chili, granulowany czosnek, przyprawę jarzynkę wegańską

Sposób przyrządzenia:

Dynię i porę pokroić w szerokie paski i zeszklić na patelni w oleju, podlewając wodą i dodając jarzynkę i paprykę. Kiedy zmięknie i będzie szklista i w miarę miękka, dodać kapary ,pomidory i paprykę .Wszystko razem  dusić przez kilka minut, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym  (można dodać granulowany czosnek i posypać pokrojonymi listkami mięty).

Podawać z makaronem Malmy z pszenicy duru (jest najlepszy).


piątek, 05 listopada 2010
Surowa czekolada II

Słodka surowa czekolada z migdałami:

  • 50 g masła kakaowego
  • 50 g surowej masy kakaowej
  • pół szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów
  • ¼ szklanki karobu surowego
  • 2-3 łyżki surowego syropu z agawy
  • można dodać ze 2 łyżki lucumy (nadaje czekoladzie ciekawy smak i dodaje słodyczy)

Sposób przyrządzenia:

Masło kakaowe i masę kakaową roztopić w temp. 40 st. C. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, przełożyć na talerz i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu można podważyć nożem – cała czekolada się oddzieli od talerza. Następnie można ją połamać lub pokroić.

środa, 03 listopada 2010
Pomidory faszerowane serkiem ze słonecznika

Składniki:

  • kilka pomidorów średniej wielkości
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • jedna kolba kukurydzy
  • 1 płaska łyżeczka miso
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Namoczyć ziarna słonecznika na ok. 6-10 godzin. Zmiksować dodając miso, sól i sok z cytryny. Ściąć górną część pomidorów, wydrążyć delikatnie, nacinając nożem twardsze części, a następnie wyjmując miąższ łyżką. Z kolby kukurydzy ściąć nasionka nożem. Pomidory napełnić serkiem, na wierzchu posypać kukurydzą, a następnie przeciąć na pół. Podawać z surówką i sosami (np. z orzechów lub zmiksowanych pomidorów z odrobiną ziół włoskich).

Weganizm Weganizm

Weganizm