środa, 30 listopada 2011
Przepis konkursowy: Bezkrwawe "Krwiste mięso"

Przepis nadesłała Kamila    


Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół szklanki oleju lub oliwy  z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • przyprawy : sos sojowy, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, koperek, pietruszka, curry, papryka
  • woda z gotowanych buraków, sok z buraków lub barszcz w proszku


W misce umieścić wszystkie składniki , wymieszać łyżką. W razie potrzeby dodać mąki. Uformować odpowiedni kształt. Zawinąć w gazę i gotować w wodzie lub w folię aluminiową i gotować na parzę ok 1 godziny. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji po ugotowaniu podsuszyć np. w piekarniku.
Gotowe!

 

wtorek, 29 listopada 2011
Przepis konkursowy: Tarteletki z kalafiorem,cebulą, puree z groszku, tofu a

 

Przepis nadesłała Beata

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • garść migdałów w płatkach 
  • 1 średnia cebula

 TOFU A'LA FETA:

  • kostka naturalnego tofu
  • suszona, ostra, czerwona papryka2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oregano
  • czubryca zielona
  • pieprz
  • sól

 PUREE Z GROSZKU:

  • 100g zielonego groszku
  • 2  łyżki mleka sojowego
  • sól

 KALAFIOR :

  • 200g kalafiora
  • czubryca zielona
  • sól


Przepis:

Magiczne działania kuchenne rozpoczynamy od zamarynowania tofu. Kostkę kroimy na małe kwadraty, a w misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, paprykę, dość dużą ilość soli, oregano, czubrycę oraz pieprz. Do gotowej marynaty wrzucamy tofu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy miskę do lodówki na minimum godzinę do przegryzienia.

Następnie zabieramy się za kalafior. Główkę dzielimy na małe różyczki i gotujemy do średniej miękkości (tak aby w piekarniku doszły ). Ugotowany kalafior dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki i doprawiamy solą i czubrycą. Ciasto francuskie dzielimy na cztery kwadraty i wykładamy nim kokilki (lub inne naczynie żaroodporne). Na spód nakładamy przyprawiony kalafior. 

Nadszedł czas na puree z groszku.Groszek rozgniatamy, powoli dodając mleko. Opcjonalnie możemy również dodać margarynę, jednak ja z tego zrezygnowałam. Na koniec doprawiamy puree solą.
Cebulę drobno kroimy i posypujemy odrobiną soli, aby puściła sok.

Ostatnim elementem jest przyprażenie migdałów na patelni (wystarczą 2 minuty, po jednej na każdą stronę). Do kokilek (w których mamy już ciasto francuskie i kalafior) nakładamy warstwę cebuli, puree z groszku, na wierzchu układamy kilka kostek zamarynowanego tofu i posypujemy to wszystko prażonymi migdałami.

Wstawiamy nasze arcydzieła do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy 15 minut

 

niedziela, 27 listopada 2011
Przepis konkursowy: Selerowe Cordon Bleu

Przepis nadesłała Olga

(Olga prowadzi wegańskiego bloga więcejyofu)

Jest to wegańska wersja klasycznego kotleta Cordon Bleu. Pierwowzorem mojego dania było selerowe Cordon Bleu zjedzone w wiedeńskiej wegetariańskiej restauracji Bio Bar von Antun. Moja wersja ma jednak nieco bardziej rozbudowany smak a dodatek majeranku i pieprzu ziołowego, tak charakterystycznych dla polskiej kuchni, sprawia że kotlety wydają się być tradycyjnym daniem, idealnym na niedzielny obiad.

Kotlety te tradycyjnie podaje się z cząstkami cytryny i bez sosu, czasami z ziemniakami. Mnie zainspirowały piękne zdjęcia zapiekanych ziemniaków zamieszczone na blogu Bea w kuchnia, jednak w mojej wersji ta potrawa jest wegańska i bardzo prosta w przygotowaniu.


  • 1 bardzo duży seler
  • woda do gotowania selera
  • sok z ½ cytryny
  • 2 opakowania wędzonego tofu (300-400 gramów)
  • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
  • ¼ szklanki japońskiego sosu sojowego
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • olej i olej w sprayu do smażenia
  • cytryna pokrojona w ósemki

 

Tofu odsączyć z płynu z opakowania. Kostki tofu owinąć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Owinięte tofu położyć na talerzu a na tofu ułożyć puszki lub słoiki z wodą w celu odsączenia resztek płynu z tofu. Odsączać 30 minut, po 15 minut na stronę.

Selera bardzo dokładnie umyć. Pokroić w plastry 1 cm grubości. Przygotowane plastry delikatnie obrać i opłukać, w celu pozbycia się ewentualnych resztek ziemi. Selera przełożyć do garnka, zalać wodą by wszystkie plastry były przykryte, dodać sok z cytryny. Garnek przykryć i zagotować. Po zawrzeniu gotować około 20 minut, aż seler będzie ugotowany, jednak w przypadku przygotowywania kotletów lepiej seler pozostawić bardziej twardy niż rozgotowany. Ugotowanego selera odcedzić i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.

Odsączone tofu pokroić w cienkie plastry od szerszej strony kostki, tak by uzyskane plasterki miały jak największą powierzchnię. Nie byłam w stanie usmażyć wszystkich plasterków tofu za jednym razem, udało się to w dwóch partiach. By usmażyć połowę plastrów na patelnię wlać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i 1 łyżkę sosu sojowego, dobrze wymieszać oba ze sobą. Wyłożyć plasterki tofu na patelnię, polać łyżką sosu sojowego, i smażyć na sporym ogniu około 4-5 minut, przekręcić plastry i smażyć kolejne 4 minuty. Plastry zdjąć i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Sposób przygotowania powtórzyć z pozostałą częścią plastrów tofu.

Ostudzone plastry selera przekroić w poprzek, tak by otrzymać 2 plastry o grubości 0,5 cm.

Zależnie od wielkości plastrów selera i naszych preferencji możemy przygotować wielkie kotlety przekładając po prostu przygotowane plastry selera tofu lub najpierw wyciąć szklanką lub wykrawaczką do ciastek kształtne kółka. Ja wybrałam to drugie rozwiązanie i wykrawaczkę o średnicy 5 cm. Dzięki temu kotlety było łatwiej smażyć a także wystarczyło mi tofu do nadziania wyciętych plasterków selera – w przypadku dużych plastrów pewnie całe tofu zużyłabym na dwa kotlety. Wiąże się to jednak z dużą ilością resztek ugotowanego selera, jednak następnego dnia można przygotować z nich zupę krem lub sałatkę selerową, na wzór ziemniaczanej.

Przygotować kotlety – na dolne kółko z selera rozłożyć przycięte do takiego samego kształtu tofu i przykryć kolejnym plasterkiem selera. Otrzymałam 12 kotletów, jednak liczba uzależniona jest od wielkości i kształtu selera.

Przygotować panierkę. W pierwszym głębokim talerzu wymieszać mąkę z pieprzem ziołowym. W drugim głębokim talerzu wymieszać skrobię z wodą aż do uzyskania lepkiej mieszaniny. W trzecim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą z majerankiem. Kotlety najpierw obtaczać w mące, następnie w mieszaninie skrobi z wodą, a na koniec w panierce, nieco przyklepując ją do powierzchni kotleta.

Na patelni rozgrzać nieco oleju odpowiedniego do smażenia. Smażyć kotlety z oby stron aż będą złote, ewentualnie dolewając oleju lub stosując olej w sprayu.

Podawać z cząstkami cytryny i naprawdę warto ich użyć do skropienia kotletów.

12 kotletów to 4 porcje po 3 kotlety lub 6 po 2, co jest lepszym rozwiązaniem kiedy na taki niedzielny obiad planujemy zupę.

Ziemniaki zapiekane w kształcie róży

  • 1 kg ziemniaków
  • olej lub olej w sprayu
  • gruboziarnista sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać i cienko pokroić w robocie kuchennym lub na tak zwanej mandolinie – plasterki muszą być naprawdę bardzo cienkie!

Plasterki ziemniaków wymieszać w misce z 1 łyżeczką oleju. Olejem wysmarować foremki do zapiekania.

Ułożyć plasterki ziemniaków w kształt płatków kwiatu, posypać olejem i pieprzem.

Piec w temperaturze 200°C około 40-45 minut. W połowie pieczenia wyjąc foremki z piekarnika i posmarować olejem ziemniaki lub użyć oleju w sprayu.

 

4-6 porcji

Oberżyna w marynacie

   

        

  • 3 szt oberżyny pokrojone w plastry o grubości 1 cm

 Składniki marynaty

  • 75 g sosu sojowego chinskiego
  • 75 g sosu sojowego japońskiego
  • 50 g octu balsamicznego
  • 1 łyżka lub mniej oleju sezamowego
  • 1 łyżka lub mniej syropu z agawy czy innego wegańskiego słodzika
  • 3 ząbki czosnku, wyciśniętego

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać plastry oberżyny blisko siebie. Piec w środku piekarnika w temeraturze 185-200 0 C około 20 do 30 min.

Ostudzić w misce, zalać marynatą i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do szklanego słoika, wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 10 dni.


 



środa, 23 listopada 2011
Surowe ciasteczka migdałowo-kokosowe

 

Składniki:

  • ok.80 g surowej mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
  • 1 mały banan,
  • ok. 50 g namoczonych na noc migdałów
  • 25 g rodzynek
  • łyżka maku

Sposób przyrządzenia:

Banana rozgnieść. Namoczone migdały obrać ze skórki i zmielić w młynku do kawy. Rodzynki posiekać. Wszystkie składniki połączyć dodając wody bardzo małymi porcjami (tylko tyle ile to koniecznie dla zespojenia składników). Gdyby ciasto było za luźne, dodać mąki kokosowej. Formować małe ciasteczka, przechowywać w lodówce.



sobota, 19 listopada 2011
Przepis konkursowy: Falafel

 Przepis nadesłała: 

 Agata jest autorką bloga: zielononastole.blogspot.com

Jesień coraz mocniej przeplata się z oznakami zimy, dlatego przełączyłam się na tryb ogrzewania ciała cudownymi, gorącymi posiłkami. Wszelkie sałatki czy lekkie posiłki powędrowały do przegródki ze wspomnieniami. Czas na prawdziwe wyzwania, sycące obiady, wegetariańskie odmiany klasycznych przebojów kulinarnych. To danie to prawdziwy rarytas dla miłośników kuchni arabskiej. Falafel czyli smażone w głębokim tłuszczu kuleczki z ciecierzycy, natki pietruszki, chilli, czosnku i cebuli. Doprawione zmiażdżonymi ziarnami kolendry i kminu. Genialnie komponuje się z domowym, lekkim, jogurtowym sosem tzatziki. Najlepiej smakują, kiedy są gorące.

Składniki:

  • opakowanie ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • natka pietruszki
  • mała papryczka chilli
  • ogórek zielony
  • jogurt sojowy
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka zmielonego kminu
  • łyżeczka soli
  • łyżka pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
  • olej roślinny do smażenia
  • ewentualnie trochę bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt mokra)

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę wsyp do dużej miski, zalej letnią wodą i zostaw na noc (ziarna potrzebują kilkunastu godzin by się namoczyć - wchłaniając wodę będą pęcznieć, wydając przy tym przecudowny dźwięk, dlatego warto abyś miskę postawił w innym pokoju niż w tym, w którym śpisz inaczej ciecierzyca nie da Ci wypocząć:)

Przygotuj mikser lub robot kuchenny z funkcją siekania. Do miksera wrzuć połowę napęczniałej ciecierzycy (nie wylewaj wody z moczenia, może jeszcze się przydać!). Zmiksuj wszystko dosyć drobno. Jeśli maszyna odmówi posłuszeństwa możesz dolać 3 łyżki wody, w której pływały ziarna nocą. Do miksera wrzuć cebulę, czosnek, chilli oraz natkę pietruszki (możesz wcześniej delikatnie je pokroić aby sprzęt kuchenny lepiej sobie z nimi poradził). Miksuj. Dodaj resztę ciecierzycy. Miksuj ponownie. Moja sztuczka na udane falafele polega na tym, że przekładam masę z miksera do miski i dodatkowo miksuje ręcznym robotem na bardzo gładką maź, z dużą uważnością czy wszystkie składniki się połączyły. Dodaj sól, pieprz, zmiażdżone nasiona kolendry, kmin. Mieszaj intensywnie. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj łyżkę bułki tartej. W garnku rozgrzej dużą ilość oleju roślinnego do temperatury 180 stopni. I teraz zaczyna się cała zabawa: w dłoniach uformuj kulkę z masy ciecierzycy, wrzuć do oleju i smaż chwilę aż kulka stanie się genialnie brązowa. W czasie jednego smażenia, możesz wrzucić do garnka nie więcej niż 4 kulki – olej musi mieć odpowiednią temperaturą, a poza tym kulki powinny swobodnie pływać w tłuszczyku. Falafele wyjmuj na talerz wyłożony papierem, to sprawi, że kulki odsączą się z tłuszczu. Kiedy usmażysz wszystkie kulki możesz przygotować szybki sos tzatziki: do jogurtu sojowego zetrzyj zielonego ogórka oraz jeden ząbek czosnku, dopraw pieprzem do smaku. Kulki mocz w sosie i delektuj się arabskim słońcem na talerzu. Smacznego!



czwartek, 17 listopada 2011
Przepis konkursowy: Wegańskie lody czekoladowe - chilli

Przepis nadesłała Sylwia Hołod

 

Sylwia jest autorką nowego bloga wegańskiego: nomeatjustcook.blogspot.com

Składniki:

  •     1,5 szklanki naturalnego mleka sojowego, lub mleczka kokosowego
  •     tabliczka gorzkiej czekolady
  •     szczypta, lub dwie ulubionego cukru (tylko nie waniliowego)
  •     1/3 łyżeczki chilli w proszku, osoby wrażliwe mogą dodać mniej


Przygotowanie:

Do rondelka na niewielkim ogniu, wlać pół szklanki mleka sojowego, następnie wrzucić czekoladę. Podgrzewać i często mieszać aż powstanie czekolada się rozpuści.
W wysokiej misce miksować pozostałe mleko aż będzie puszyste, dodać odrobinę cukru.
Ciągle miksując, wlewać cieniutkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę, następnie dodać chilli i nadal miksować. Gdy masa będzie jednolita - zamrozić. Po upływie ok 30 minut, lekko zmarzniętą masę jeszcze raz zmiksować. Przed podaniem wyjąć lody i chwilkę odczekać, żeby były miękkie. Najlepiej podawać z bardzo słodkim sosem wiśniowym, truskawkowym, lub malinowym.


środa, 16 listopada 2011
Przepis konkursowy: Faszerowane bakłażany

 

Przepis nadesłała:





Czas na soczyście fioletowe bakłażany. Odważnie faszerowane duszonymi pieczarkami, ostrymi papryczkami chilli, wyrazistą natką pietruszki oraz lepkim ryżem gotowanym. Z drobnym, greckim akcentem  - domowym sosem tzatziki. Idealny przepis na jesienne wieczory.


Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 300 g pieczarek
  • 2 papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • zielony ogórek
  • 125 g ugotowanego ryżu białego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • jogurt sojowy
  • sól
  • oliwa z oliwek

 Sposób przygotowania

Bakłażany przekrój na pół. Wydrąż miąższ, uważając aby przez przypadek nie uszkodzić skórki. Niczego nie wyrzucaj! Pokrój na drobno całe dobrodziejstwo, które udało Ci się wydobyć z bakłażanów, przełóż do miski i posyp solą. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wyjmij naczynie żaroodporne. Nasmaruj je kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

W naczyniu ułóż ściśle wydrążone połówki bakłażanów. Oprósz je solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. W tym czasie oczyść pieczarki i pokrój na plasterki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Najpierw smaż a potem duś przez kilka minut. Kiedy puszczą swój aromatyczny sok, dodaj pokrojony na plasterki czosnek, natkę pietruszki oraz drobno posiekane papryczki chilli. Smaż wszystko razem przez kilka minut a następnie dodaj wcześniej przygotowany miąższ bakłażana. Kiedy wszystko zmięknie, dodaj ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj. Patelnie zdejmij z ognia. Kiedy bakłażany będą upieczone, wyjmij je z piekarnika. Delikatnie upchaj w nich farsz a następnie ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut.

Przygotuj sos tzatziki: do miski zetrzyj ogórka (odciśnij z nich wodę) oraz jeden ząbek czosnku. Dodaj jogurt sojowy oraz zmielony czarny pieprz. Wymieszaj sos. Kiedy faszerowane bakłażany będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, przełóż na talerz i polej sosem tzatziki. Jako współczesny dodatek do posiłku, świetnie sprawdzą się... frytki:) Smacznego!

*Więcej przepisów wegetariańskich można znaleźć na mojej stronie: zielononastole.blogspot.com


wtorek, 15 listopada 2011
Ziemniaki zapiekane w piekarniku

 

Składniki:

  1 kg ugotowanych na wpół pokrojonych w ćwiartki ziemniaków
♥  marynata: oliwa, sól, czarny pieprz, sproszkowana papryka słodka
♥  3-4  ząbki czosnku

Przygotowanie:

Formę wysmarować oliwą. Wyłożyć ćwiartki ziemniaków.  Przygotować marynatę, mieszając razem 100 g oliwy, 2 łyżki słodkiej papryki, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz. Następnie zalać ćwiartki ziemniaków i delikatnie wymieszać tak, by wszystkie ziemniaki były pokryte sosem.

Wstawić do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekać do momentu aż ziemniaki będą złocistego koloru. W zależności od piekarnika zabiera to od 45 do 60 minut.

Podawać do warzyw gotowanych na parze, tofu itp.





niedziela, 13 listopada 2011
Kanapka z zapachem lasu

Jesienna przekąska

 

Składniki:

  • 200g kurek, najlepiej jak najdrobniejszych
  • pół niewielkiej cebuli
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz, tymianek
  • chleb razowy na zakwasie

Sposób przyrządzenia:

Kurki dokładnie umyć, pokroić większe sztuki, mniejsze zostawić w całości. Wrzucić na rozgrzaną patelnię dodając łyżkę oleju kokosowego. Po chwili dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i podsmażać mieszając, aż cebulka się zeszkli. Nie podsmażać zbyt długo, bo wtedy kurki mogą stwardnieć. Podawać na dobrym razowym chlebie na zakwasie, na gorąco lub na zimno.

 



piątek, 11 listopada 2011
Tiramisu

Składniki:

  • opakowanie wegańskich herbatników półsłodkich (np. SAN)
  • puszka mleka kokosowego (niecała)
  • ok. 9 łyżek stołowych kaszy manny
  • płaska łyżeczka budyniu waniliowego
  • cukier
  • cukier puder
  • cukier waniliowy
  • kawa naturalna
  • kakao naturalne

 

przygotowanie:

♥ Zaparzamy 3 łyżeczki naturalnej kawy, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i pozostawiamy w celu ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem.

♥ Wierzchnią - gęstą część mleczka (ok. 3 pełnych łyżek stołowych) przekładamy do szklanego naczynia. Pozostałą – płynną część mieszamy i odliczając ok. 10 łyżek, przelewamy do garnka, dosypujemy ok. 9 płaskich łyżek stołowych kaszy manny, płaską łyżeczkę budyniu waniliowego, czubatą łyżeczkę cukru, pół łyżeczki cukru waniliowego i gotujemy – do uzyskania bardzo gęstej masy. Po lekkim wystudzeniu, łączymy uzyskaną masę z uprzednio oddzielonym gęstym mleczkiem kokosowym i ucieramy drewnianą pałką na krem.

♥ W niedużym naczyniu o szerokości ścianek 16:16 cm (jeśli ma zaokrąglone ścianki, to 16 cm średnicy) układamy 2 warstwy namoczonych w kawie herbatników (dobrze nasączonych), a następnie rozprowadzoną dokładnie warstwę kremu oraz ponownie 2 warstwy nasączonych kawą ciastek i wierzchnią warstwę kremu.

♥ Ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin (może pozostać tam nawet całą noc), a przed podaniem, wierzch posypujemy 3 łyżeczkami kakao z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru.

 

Ponieważ tiramisu powstało spontanicznie w ramach eksperymentu, gdyby w odtworzeniu pojawiły się problemy z gęstością kremu – można ją „regulować”, dodając, lub ujmując ilość manny i budyniu. Należy jednak wziąć pod uwagę, że krem po schłodzeniu zgęstnieje i się „ściągnie”.



środa, 09 listopada 2011
Przepis konkursowy: Zupa z kiszonej kapusty, z ziemniakami na parze, awokado i sosem sojowym
Autor: Olgierd Kostanowicz




Składniki na 2 porcje:

  • 1/4 słoika kapusty kiszonej
  • jedna łodyga selera naciowego
  • 4 młode ziemniaki
  • jedno małe awokado
  • sos sojowy
  • dwie łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • natka pietruszki

Kapustę kiszoną lekko posiekaj, wymieszaj ją z drobno posiekanym selerem naciowym, 1-2 łyżkami sosu sojowego oraz  szczyptą pieprzu kajeńskiego lub czarnego. W tym samym czasie ugotuj, najlepiej na parze 4-5 ziemniaków. Polecam młode ze skórką. Awokado pokrój w półksiężyce. Gdy ziemniaki są już miękkie pokrój je w podobne jak awokado cząstki. 
W głębokim talerzu ułóż przyprawioną sosem sojowym i pieprzem kajeńskim kapustę z selerem. Całość zalej gorącą lub ciepłą wodą. Na górę ułóż cząstki awokado i ziemniaków . Gotową zupę polej odrobiną oleju sezamowego, posyp posiekaną natką pietruszki a na środku połóż listek selera naciowego.
Zupa gotowa.

Smacznego....



Tofu w sosie słodko-pikantnym


 Składniki:

  • kostka tofu
  • olej
  • 1 cebula
  • 2-3 pomidory
  • sos słodko-pikantny TAO TAO
  • sos sojowy
  • kostka bulionowa wegańska
  • bazylia świeża
  • szczypta cukru, imbir, kurkuma, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Tofu pokroić w drobne prostokąty, podsmażyć na oleju, przełożyć do półmiska i skropić sosem sojowym. Na tej samej patelni, na której smażone było tofu, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać drobno pokrojone pomidory bez skórki. Wszystko podgrzewać mieszając, dodać pokruszoną kostkę bulionową wegańską, sos sojowy, sos słodko-ostry, pieprz, imbir, kurkumę, sól i odrobinę cukru oraz połowę świeżej bazylii. Tofu zalać gorącym sosem i posypać resztą świeżej bazylii. Można spożywać na gorąco lub na zimno.



środa, 02 listopada 2011
Przepis konkursowy: Orzechowa fasolka
Autorka: Marzena Czapiewska


(przepis na dwie porcje)
 
Składniki:
  • 3 duże garście żółtej fasolki szparagowej
  • duża kalarepka
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa lub olej roślinny
  • masło orzechowe (dwie duże łyżki)
  • pieprz, sól, ew. mieszanka ziół włoskich
Sposób przygotowania:
 
W osolonej wodzie gotujemy umytą i obraną(z końcówek)fasolkę. Jeśli jest bardzo długa to kroimy ją na mniejsze części. Kalarepkę obieramy i kroimy na duże kostki i również gotujemy do uzyskania miękkości. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę lub olej,wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy warzywa są już ugotowane, odcedzamy je i dodajemy do cebulki. Potem dorzucamy posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku oraz dwie łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy aż masło orzechowe się rozpuści. Na koniec doprawiamy danie odrobiną soli, pieprzu natomiast nie żałujmy. Jeśli ktoś lubi włoskie akcenty to może dodać mieszankę przypraw `zioła włoskie`. Życzę powodzenia i smacznego!
 
 
Sałatka warzywna z groszkiem

Składniki:

  • Kalarepa
  • Surowy groszek
  • Jabłko
  • Papryka
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • sól

Warzywa pokroić i wymieszać z resztą składników.



 

Weganizm Weganizm

Weganizm