niedziela, 17 listopada 2013
Wegańskie ciasteczka kokosowe

 

SKŁADNIKI

 

  • 50 g wegańskiej margaryny
  • 50 g wegańskiej śmietany
  • 15 dkg cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g roztopionej gorzkiej, bezmlecznej czekolady

 

WYKONANIE

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Wymieszać razem śmietanę, cukier, margarynę oraz kokos. Pozostawić ciasto na 15 min., by wchłonęło wszystkie składniki.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć pełną łyżkę ciasta. Uformować  palcami babeczkę z "czubkiem" - patrz zdjęcie. Piec ciasteczka ca 12 minut w temp. 175 stopni C.

Z podanej ilości składników można uzyskać ca 15 sztuk ciastek.

Po wyjęciu z piekarnika uformować  babeczki ponownie w "czubek", ponieważ mają tendencję do opadania pod wpływem gorąca.

Ciasteczka polać niewielką ilością rozpuszczonej czekolady, kiedy już ostygną.



Przed wstawieniem do piekarnika:

Po wyjęciu z piekarnika:



niedziela, 03 listopada 2013
Guacamole

Składniki

  • 2 - 3 awokado
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łodyżki naci selera
  • pół czerwonej papryki
  • sól morska, pieprz

 

Wykonanie

Awokado i pomidor zmiksować lekko, dodać resztę składników i jeszcze chwilkę miksować, tak by całość była niezbyt kremowa a raczej zawierała grudki.

 



Weganizm Weganizm

Weganizm