piątek, 31 grudnia 2010
Życzenia

 

Wszystkiego najlepszego w 2011!


Sałatka konserwowa

Produkty:

  • papryka konserwowa
  • ogórek konserwowy lub kiszony
  • kukurydza konserwowa
  • groszek konserwowy
  • dynia konserwowa lub pieczarki konserwowe
  • parówki sojowe.

Sposób wykonania:

Odcedzamy i przepłukujemy wrzątkiem wszystkie konserwowe warzywa i grzybki, kroimy ogórek, dynię i grzybki oraz parówki sojowe i mieszamy wszystkie składniki. Możemy dodać majonez własnego pomysłu (oliwa miksowana z mlekiem sojowym i sokiem z cytryny, ew. majonez).

środa, 29 grudnia 2010
Placuszek dla leniwych

Składniki:

  • Pestki dyni
  • Siemię lniane
  • Pomidory suszone
  • Przyprawy – sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • W młynku do kawy mielimy pestki dyni.
  • Zalewamy wodą siemię lniane, tak, żeby je przykrywała. Czekamy, aż zmięknie – można zostawić na 20 minut, na dłużej lub krócej.
  • Zmielone pestki dyni mieszamy z siemieniem lnianym i tą wodą, w której się moczyło.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Suszone pomidory kroimy bardzo drobniutko i również dodajemy do całości.
  • Lepimy cieniutkie placuszki. Można w tym celu położyć placuszek na folii spożywczej i nakryć go również od góry. Wałkujemy, jak przy robieniu pierogów.
  • Możemy jeść w takiej postaci lub poczekać, aż do następnego dnia.
  • W tym celu trzeba zostawić placuszki na kaloryferze, przykrywając go ściereczkami, żeby wyrównać powierzchnię. Możemy zostawić je na folii, a z góry przykryć papierem śniadaniowym.
  • Można też zostawić na stole w kuchni, żeby nieco stwardniały, bo powietrze wysusza.

niedziela, 26 grudnia 2010
Krakersy z różnymi ziarnami i nasionami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej graham lub razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lepiej kamień winny)
  • pół szklanki oleju
  • woda (około pół szklanki)
  • szczypta soli
  • ziarna słonecznika, sezamu, nasiona maku, kminek

Sposób przyrządzenia:

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie połączyć z olejem, aby powstała kruszonka. Stopniowo dodawać wodę tak, aby ciasto było twarde, sprężyste, ale łatwo się wyrabiało. Ciasto można podzielić na kilka części i każdą część wymieszać z innymi nasionami lub ziarnami, które nadają krakersom charakterystyczny smak. Formujemy je wałkując ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm i wycinając dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni.

piątek, 24 grudnia 2010
Gulasz pomidorowy z seitanem i fasolką

Produkty:

  • paczka fasolki szparagowej mrożonej (jeśli jest świeża, to jeszcze lepiej)
  • puszka pomidorów bez skórki lub koncentrat
  • seitan, czyli gluten pszenny, który robi się w ten sposób, że do seitanu w proszku dolewa tyle wody z solą i przyprawami, żeby się skleił w luźną masę ( jak do kopytek), następnie gotuje w wodzie, urywając z całości małe kawałki. Po wypłynięciu należy odcedzić i smażyć te kawałki na oliwie.

Na osobnej patelni podsmażyć cebulkę i fasolkę szparagową, po chwili dodać usmażony i odsączony seitan, a na koniec pomidory lub koncentrat pomidorowy. Doprawić czosnkiem, bazylią i oregano.

czwartek, 23 grudnia 2010
Sos z kurek oraz sałatka z buraczków

SKŁADNIKI do sosu:

  • · kurki, świeże lub z puszki
  • · wegańska śmietana
  • · koperek
  • · sól, pieprz
  • · cebula
  • · ew. przyprawa warzywna najchętniej bez drożdzy i eko

SKŁADNIKI do sałatki z buraczków:

  • ugotowane buraki (ale nie rozgotowane)
  • kminek
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny

SPOSOB WYKONANIA

Kurki oczyszczamy i płuczemy parokrotnie, nawet te z puszki też należy płukać.

Kroimy na mniejsze części, ale niezbyt małe, wrzucamy do garnka z podgrzaną oliwą i dosyć często mieszamy, i po paru minutach dodajemy przyprawy. Po 10 minutach, kiedy woda odparuje dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy kolejne 5 do 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, taką ilość, by otrzymać pożądaną gęstość. Gotować jeszcze tylko chwilę, by śmietana się zagotowała.

Doprawić ewentualnie do smaku oraz dodać koperek.

Smakuje najlepiej z ziemniakami.

SPOSÓB WYKONANIA SAŁATKI

Buraczki zetrzeć na tarce do warzyw. Posypać solą, pieprzem oraz lekko roztartym kminkiem. Zalać sokiem z cytryny, na koniec dodać oliwę.

Zamiast soku z cytryny można użyć musztardę, którą mieszamy razem z oliwą, po czym zalewamy powstałym dressingiem buraczki.

środa, 22 grudnia 2010
Ciasto kokosowe

Produkty:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub innego oleju
  • ok.3/4 szklanki mleka kokosowego z wodą (lub sojowego, owsianego czy migdałowego) w proporcji pół na pół
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub winnego kamienia
  • 100g wiórków kokosowych.

Sposób wykonania:

Całość zmiksować zaczynając od oliwy z cukrem pudrem, potem dodać mąkę na przemian z mlekiem kokosowym (sojowym czy migdałowym etc.), tak, aby masa uzyskała konsystencję kremu. Jeśli masa będzie za rzadka, dosypać trochę wiórków, a jeśli za gęsta, dolać trochę wody (najlepiej mineralnej). Po zmiksowaniu wszystkich składników, przełożyć masę na brytfankę o małej średnicy i piec ok.45 minut, aż będzie pomarańczowe.

Po wyjęciu polać polewą czekoladową: 3łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, 5 dag margaryny roślinnej zagotować mieszając. Polewę można posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami.

wtorek, 21 grudnia 2010
Wegańskie (surowe) lody bananowo-migdałowe

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 2 małe banany lub 1 duży
  • 100g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki surowego syropu z agawy (jeśli komuś nie zależy, żeby lody były surowe można użyć np. słodu ryżowego)

Sposób przyrządzenia:

Banany miksujemy na gładką masę, dodajemy zmielone migdały oraz syrop z agawy. Wszystko dokładnie mieszamy w miseczce i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin (moje lody siedziały w lodówce całą noc, ale lodówka jest nastawiona na minimum). Po wyjęciu z zamrażarki formujemy łyżką gałki i nakładamy do salaterki lub kielicha, dekorujemy owocami. Doskonała atrakcja na święta lub Sylwestra.


niedziela, 19 grudnia 2010
Sałatka w łupinkach awokado

Zamiast miseczek, możemy użyć łupinek przekrojonych na pół i wydrążonych awokado. Wyglądają oryginalnie i są bardzo ekologiczne:)

Składniki:

  • 1 awokado
  • mała cukinia
  • pół papryki
  • 1 pomidor
  • sól

Połówkę awokado i kawałek cukinii miksujemy na sos. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy razem z sosem, dodajemy odrobinę soli morskiej, ewentualnie pieprzu czy ziół . Uzyskaną masą wypełniamy skorupki z awokado. Podajemy z przybraniem.

sobota, 18 grudnia 2010
Kotlety sojowe po grecku (potrawa wigilijna)

Składniki:

  • Opakowanie kotletów sojowych (można kupić w marketach)

  • Por

  • Przecier pomidorowy

  • 3 marchewki

  • Przyprawy – sól, pieprz ziołowy, ostra papryka

  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  • Kotlety sojowe zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 5 – 10 minut lub gotujemy 5 minut. Zawsze sprawdzamy, czy są miękkie. Kotlety sojowe właściwie są neutralne pod względem smaku, więc gotując je lub zamaczając tylko musimy dodać przyprawy, które lubimy.

  • Smażymy kotlety na patelni z obu stron, aż do przyrumienienia.

  • Ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę.

  • Kroimy drobno por.

  • W garnku rozgrzewamy lekko oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy. Wkładamy marchewkę i por. Dodajemy trochę wody. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy, aż do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę trzymamy garnek na gazie, mieszając.

  • Kotlety sojowe możemy pokroić w mniejsze kawałki, ale nie za małe, żeby nie zniknęły w sosie.

  • Gdy chcemy potrawę podać później, np. na drugi dzień, to lepiej będzie trzymać kotlety oddzielnie, gdyż zanurzone w tym sosie mogą zmięknąć.

czwartek, 16 grudnia 2010
Torcik (surowy) o smaku mango i bananów

Ta ilość jest na 2 porcje.

Składniki:

  • ok. 200 g pasty daktylowej, bądź zmielonych wcześniej namoczonych daktyli
  • ok. 80 g zmielonych surowych nasion sezamu
  • pół mango
  • 2 małe banany lub 1 większy
  • 50 g rodzynek królewskich lub innych
  • 1/4 szkl. namoczonych migdałów
  • do 1/4 szkl. szklanki wody
  • owoc do dekoracji, np. plasterki kiwi, cząstki mandarynki

Sposób przyrządzenia:

Z pasty daktylowej i zmielonego sezamu wyrabiamy masę i formujemy spód torcika. Brzegi robimy wyższe, żeby można było napełnić środek masą owocową.

Masę owocową robimy tak: kroimy na małe cząstki mango, a banany na plasterki, dodajemy rodzynki, a następnie wszystko lekko ugniatamy tak, by banany połączyły całość - część bananów zostaje w kawałkach, część rozgniecionych stanowi składnik łączący. Masę owocową układamy na spodzie z daktyli i lekko uciskamy, żeby nie było pustych przestrzeni.

Migdały obieramy ze skórki, miksujemy z niewielką ilością wody na gładką masę (na dużych obrotach). Ilość wody zależy od sprzętu, jakim dysponujemy. Staramy się uzyskać konsystencję kremu. Polewamy torcik śmietanką migdałową i dekorujemy. Można wstawić na kilkadziesiąt minut  do lodówki, jeśli nikt go nie widział. Znika błyskawicznie!

wtorek, 14 grudnia 2010
Zapiekanka jesienna z makaronem

Produkty:

  • cukinia mała
  • opakowanie makaronu muszelki lub świderki lub podobne wielkością
  • seler duży
  • jedno tofu
  • pomidory
  • przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, pieprz i sól, opcjonalnie sos sojowy.

Sposób wykonania:

Ugotować makaron, aby był lekko twardy, pokroić cukinię w paski, seler i pomidory w plastry oraz tofu w kostkę. Łączymy składniki w ten sposób: warstwa makaronu, cukinia, warstwa makaronu, seler z tofu, a na wierzchu pokrojone pomidory. Każda warstwa przesypana solą, pieprzem i czosnkiem suszonym, a na pomidory dodatkowo oregano i bazylię. Jeśli ktoś lubi bardziej przyprawione, można warstwy doprawiać sosem sojowym. Całość przypiec w piekarniku. Ważne, aby podawać zaraz po wyciągnięciu z piecyka.

poniedziałek, 13 grudnia 2010
Kotlety z zielonej soczewicy

Składniki:

  • Zielona soczewica (może być też inny rodzaj – czerwona, brązowa – one szybciej się gotują), pół opakowania.
  • 6 pieczarek
  • 2 cebule
  • Mąka
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka
  • Olej do smażenia – oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Ugotować soczewicę.
  • Pokroić drobno pieczarki, cebulę i natkę pietruszki.
  • Można wszystko wymieszać w blenderze lub ugnieść drewnianą łyżką, ręcznie lub jak kto woli.
  • Dodać 3 łyżki mąki i przyprawy.
  • Wszystko razem wymieszać.
  • Lepimy kotleciki. Jeżeli mamy problemy z ich sklejeniem, to możemy dodać jeszcze trochę mąki lub obtoczyć je kolejno w mące tak, żeby się nie rozleciały podczas smażenia.
  • Smażymy z obu stron.
niedziela, 12 grudnia 2010
Kapusta ze świeżymi grzybami

Składniki

 

  • 1 główka świeżej kapusty, średniej wielkości
  • 70 - 100 dkg świeżych pieczarek lub innych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, listek laurowy
  • oliwa
  • mała ilość wody

 

Sposób wykonania:

Grzyby oczyścić, ewentualnie obrać ze skórki i umyć. Następnie pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Najpierw podsmażyć grzyby na oliwie, gdy większość wody wyparuje z grzybów, dodać przygotowaną uprzednio cebulę. Pokrojoną drobno kapustę wrzucić do garnka z małą ilością wody. Gotować 15 minut, po czym dodać pieczarki, które powinny być lekko brązowe. Dodać wszystkie przyprawy i ew. gdyby smak był zbyt łagodny można dosypać łyżkę przyprawy do bigosu. Gotować, aż kapusta będzie całkiem miękka i nabierze przyjemnego grzybowego smaku.

sobota, 11 grudnia 2010
Energetyczne wzmocnienie - Koktajl z jagodami goji i ziarnami kakao

Składniki:

2 banany,

2 łyżki jagód goji,

1 łyżka pokruszonych surowych ziaren kakao

Wszystkie składniki miksujemy razem. Pijemy na świeżo. Koktajl dostarcza wielu cennych składników odżywczych i charakteryzuje się ciekawym smakiem.

Nasz blog w TOK FM-niedziela 8.30!

Jutro o 8:30 w Blogi o(d) kuchni w TOK FM, jedna z autorek tego bloga. Zapraszamy!

 

 

środa, 08 grudnia 2010
Paj Jabłkowy Sypany

Składniki

  • 8 do 10 średniej wielkości słodkich i soczystych jabłek
  • 125 g masła wegańskiego
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • domowy dżem śliwkowy
  • masło wegańskie do wysmarowania formy

Sposób wykonania

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Wyłożyć je na dno wysmarowanej tłuszczem formy. Posypać cukrem i cynamonem. Masło wegańskie pokroić w plastry i pokryć nimi owoce. Na koniec posypać całość płatkami owsianymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec ca 25 minut.

Podawać niezbyt słodkim dżemem śliwkowym.


niedziela, 05 grudnia 2010
Leniwa sałatka

Składniki:

  • cukinia,
  • pomidory
  • awokado,
  • orzechy nerkowce
  • przyprawy ziołowe, np. bazylia, sól, pieprz, sos sojowy.

Sposób przyrządzenia:

Cukinię kroimy w kostkę i układamy w misce. Awokado miksujemy z pomidorem i przyprawami na gładką masę i polewamy nią pokrojoną cukinię. Przybieramy np. pokrojonymi pomidorami i marynowanymi nerkowcami (akurat takie znalazły się w kuchni, ale mogą być zwykłe nerkowce, chociaż smak będzie wtedy łagodniejszy).

czwartek, 02 grudnia 2010
Pieczarki faszerowane surowe

Składniki:

  • kilka średniej wielkości pieczarek
  • kolba kukurydzy
  • fasolka szparagowa
  • jabłko
  • papryka
  • awokado
  • sól, pieprz do smaku, sos sojowy

Sposób przyrządzenia:

Z pieczarek usuwamy wnętrza z blaszkami i ogonkami. Skrapiamy lekko sosem sojowym. Miksujemy awokado z odrobiną soli i pieprzu. Z kolby kukurydzy zdejmujemy nożem ziarna, natomiast paprykę, jabłko i fasolkę szparagową drobno kroimy. Nakładamy masę z awokado do pieczarkowych miseczek, a następnie dopełniamy pokrojonymi składnikami. Nadzienie może być przyrządzone z różnych warzyw, owoców, które akurat są pod ręką. Warto zaopatrzyć się w składniki bio, jeśli są dostępne.

Weganizm Weganizm

Weganizm