czwartek, 29 grudnia 2011
Ciasto zeberka

(proporcje na średniej wielkości tortownicę)
 
Składniki:

  •     1,5 szklanki cukru
  •     2,5 szklanki mąki
  •     3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 szklanka wody
  •     1 szklanka oleju
  •     3 łyżeczki kakao


Wszystkie składniki – oprócz kakao – łączymy ze sobą i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodając kakao. Na wysmarowaną olejem i posypaną mąką lub kaszą manną tortownicę lejemy centralnie, przemiennie 2 łyżki stołowe jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 45 min w temp. ok. 200 stopni C.

Po wyjęciu z piekarnika, wierzch ciasta można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cukru (wg uznania), pół łyżeczki cukru waniliowego, niewielka ilość mleka kokosowego lub sojowego waniliowego  - dodawane jako ostatnie. Mieszamy na zimno. Gdy połączone składniki uzyskają konsystencję gęstego kremu, lekko podgrzewamy i "czekoladujemy" zeberkę.

 



piątek, 23 grudnia 2011
Piernikowe misie


W pierniczkach najwspanialszy jest korzenny aromat. Tym razem postanowiłam zastosować w miarę świeże przyprawy, zmielone tuż przed użyciem. Zapach wspaniały!



Składniki:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. syropu daktylowego lub melasy (taka ilość do ciasta, dodatkowo trochę do posmarowania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki sproszkowanych przypraw: kolendra, anyż, gałka muszkatołowa, cynamon, imbir (imbir i cynamon miałam w proszku), można wykorzystać mieszankę piernikową
  • 2 łyżeczki kakao
  • woda
  • bakalie do przybrania (opcja)

 

Sposób przyrządzenia:

Suche składniki wymieszać, dodać olej, wymieszać i dolać tyle wody, aby powstało elastyczne ciasto dobre do wałkowania. Rozwałkować ciasto na placek grubości ok 6-8 mm i wykrawać dowolne kształty. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmarować melasą lub syropem daktylowym, można przybrać wg uznania.



czwartek, 22 grudnia 2011
Babka makowa

 

Święta za pasem, czas na pieczenie makowca.

Strucla makowa? Tort makowy? A może babka?

Składniki:

  • 1 szkl. mąki graham
  • 1/4 szkl. oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek melasy
  • garść rodzynek
  • ok. 50 g orzechów (tu laskowe w całości, choć myślę, że jeszcze lepsze byłyby włoskie)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 250 g maku

 

Sposób przyrządzenia:

Masa makowa: Mak namoczyć na noc. Odcedzić. Następnie zmiksować go z niewielką ilością wody i połową rodzynek. Do masy dodać resztę rodzynek, orzechy i mąkę kukurydzianą i łyżkę oleju. Wymieszać.

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać melasę, olej, wymieszać. Następnie dodać niewielką ilość wody (tyle, by wyrobić zwarte, elastyczne ciasto, które łatwo będzie rozwałkować.

Przygotowanie do pieczenia: Formę na babkę wysmarować olejem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok.1 cm. Rozsmarować na nim całą masę makową (nie blisko brzegów). Następnie delikatnie zwinąć ciasto zaczynając od krótszego brzegu ciasta, jakbyśmy formowali struclę (zwinąć w rulon) ewentualnie złożyć na pół i przełożyć do foremki. Docisnąć, by ciasto wpasowało się w formę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 30-40 min.

Podawać pokrojone (Nie próbowałam ciasta wyciągać w całości z foremki, ale być może jest to możliwe). Świeżo po upieczeniu ciasto jest kruche i chrupiące. Potrzymane przez noc w worku foliowym staje się wilgotne i delikatne.



poniedziałek, 19 grudnia 2011
Aromatyczny keks czekoladowy

Pachnący cynamonem, pomarańczami, czekoladą, pyszny keks czekoladowy z żurawiną i orzechami, nie tylko na święta.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1 pomarańcza organiczna (skórka bez pestycydów)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki melasy (tu melasa winogronowa, ale może być inna, ewentualnie syrop zbożowy) plus melasa do polania ciasta (albo wierzchu ciasta, albo kawałka ciasta gotowego do podania na talerzyku)
  • 100 g orzechów włoskich w dużych kawałkach (ćwiartki)
  • 100g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • woda lub mleko roślinne

Sposób przyrządzenia:

Wycisnąć sok z pomarańczy i namoczyć w nim rodzynki  i żurawinę przez co najmniej 1 godzinę (można dłużej). Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać olej, melasę i około 1 szklanki wody lub mleka roślinnego. Połączyć składniki suche i mokre dodając  bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt zbite, suche, dodajemy jeszcze trochę wody. Ciasto powinno być gęste, ale elastyczne. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest dopieczone).



sobota, 17 grudnia 2011
Kokosowe kuleczki

Składniki:

1.    puszka mleka kokosowego (moim ulubionym ze względu na cenę i smak jest "KIER") (400 ml)

2.    1 i 1/4 szklanka kaszy manny

3.    rodzynki sułtańskie

4.    pół łyżki stołowej oleju

5.    cukier i cukier waniliowy (ilość wg upodobań)

6.    wiórki kokosowe do obtoczenia

Składniki od 1-5 łączymy ze sobą i gotujemy do uzyskania gęstości ciasta - aż masa stanie się trudna do wymieszania. Lekko studzimy i formujemy kulki, następnie obtaczamy w wiórkach i umieszczamy na krótko w lodówce :)



środa, 14 grudnia 2011
Kotleciki warzywno-gryczane


 

Składniki:

(porcja na ok. 16 kotlecików)

  • 100 g kaszy gryczanej (1 saszetka)
  • 1 cebulka
  • 1 duża czerwona papryka
  • połowa niedużej cukinii
  • 1 sojowa wędzona parówka (ewentualnie można użyć dwóch plastrów wędzonego tofu lub czubatej łyżki granulatu sojowego)
  • 1 duży pomidor
  • ok. 7 płaskich łyżek stołowych mąki

 Przygotowanie:

 Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę, paprykę i cukinię podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną parówkę oraz obranego ze skóry pomidora, przyprawiamy i dusimy – do uzyskania rodzaju leczo.
Tak przygotowany gulasz warzywny łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz mąką, wyrabiamy masę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Kolejno, formujemy kotleciki i smażymy krótko na oleju.

 

Powyższe składniki – z wykluczeniem mąki, mogą równie dobrze służyć jako farsz do wegańskich gołąbków.

 

 



piątek, 09 grudnia 2011
Wyniku konkursu

 

Dzisiaj mamy wyniki konkursu na najsmaczniejsze danie wegańskie. Początkowo miały być nagrodzone 3 potrawy w kategoriach: danie najsmaczniejsze, najoryginalniejsze i surowe. Wybrać najlepsze dania mieli sami czytelnicy. Jednak większość przepisów przysłano na sam koniec, tak że nie miałyby czasu na zebranie głosów.

Niestety nikt nie przysłał przepisu na danie surowe. Musieliśmy więc zmienić system oceny. Nagradzamy jedno danie, które zyskało najwięcej głosów czytelników i dwa inne dania wybrane przez wegańskie jury :)

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za nadesłanie przepisów, bo chociaż nie mogliśmy nagrodzić wszystkich przepisów, to jednak pomogą one innym weganom w urozmaiceniu ich diety, a to jest najlepsza nagroda.

Danie, które zebrało największą liczbę głosów (38) to Gulasz palce lizać - przepis nadesłała Karolina "Cottie" Antosiak.

Następne nagrodzone dania to: Selerowe Cordon Bleu - przepis nadesłany przez Olgę oraz Tort kanapkowy - przepis nadesłany przez Marylkę Sundberg (dobry pomysł na przyjęcia).

Gratulujemy Karolinie, Oldze i Marylce pierwszych (równorzędnych) nagród.

 

 

środa, 07 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Babeczki owsiano-jabłkowe z rodzynkami na pełnym ziarnie

Przepis nadesłał Adam. 

Babeczki owsiano-jabłkowe z rodzynkami na pełnym ziarnie

pasują dla: dieta, wysoki błonnik (dla IBS), uczulenie jajka, nisko-tłuszczowa

Skład:

  • 2 szkalnki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki zwykłej
  • 1 1/4 szklanka otrębów owsianych
  • 4 jabłka twardsze i słodkie (450g łącznie) 1/2szklanki rodzynek
  • 2 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 330 ml soku jabłkowego 100%

Piec na 175stopni

Mąki wymieszać z sodą oraz przyprawami i dodać otręby po czym znów wymieszać Jabłka obrać. 2 jabłka skartować na średnich oczkach by powstało coś ala'pire (przynajmniej by wyszła z tego jedna szklanka). Pozostałe pokroić w kostkę.

Do skartowanych dodać pokrojone, wsypać rodzynki i wymieszać.

Suche wymieszać z mokrymi dolewając powoli sok jabłkowy.

Nakładać porcje do foremek-> może wyjść od 12-18 porcji, w zależności od ilości nałożonego ciasta Do pieca na 22-25minut obracając blachę o 180st w połowie pieczenia

Przepis znaleziony, przerobiony specjalnie dla osób z IBS oraz dla nietolerujących jajka

Jeżeli uda się wam bardziej zmodyfikować na lepsze-> piszcie i dzielcie się wrażeniami

 

wtorek, 06 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Zupa krem z pora z rozmarynem

Przepis nadesłała Andżelika

(autorka bloga Wegetarianka w kuchni)



Składniki:

  •    3 duże pory (ich biała część)
  •    2 ziemniaki
  •    1-1,5 litra bulionu warzywnego (ew kostka+woda)
  •    cebulka
  •    sól, pieprz
  •    0,5-1 łyżeczki suszonego rozmarynu
  •    łyżka oleju
  •    opcjonalnie mleczko sojowe


Sposób przygotowania:
Por umyć i posiekać, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do
garnka i podsmażyć chwilę na oleju, dodać posiekaną cebulkę i rozmaryn
smażyć cały czas mieszając, zalać bulionem i gotować do miękkości.
zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Można podawać z
odrobiną mleczka sojowego, które rozjaśnia nieco kolor zupy. Nie
zagęszczać bo zupa sama w sobie jest wystarczająco gęsta.

Uwagi: podczas początkowego smażenia można dodać odrobinę wody lub w
ogóle pominąć tą fazę dzięki czemu unikniemy korzystania z oleju, zupa
będzie jeszcze bardziej niskokaloryczna.



niedziela, 04 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Ciasto marchewkowe

 

Przepis nadesłał Adam.

Ciasto marchewkowe, bez jajek, bez masła, można nawet rzec Vegańskie ciasto marchewkowo-kakaowe :]

 

pierwszy raz coś takiego robiłem, i podobno smaczne :] (tak mówią),

jest inne niż standardowe ciasta marchewkowe, inny smak, inna faktura

  • 1szklanka mąki zwykłej
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1,5 szkalnki cukru
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 500g obranej marchwi
  • puszka ananasa (odsączone)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki rodzynek

Mąki, kakao i spulchniacze oraz przyprawy wymieszać. Dodać cukier i wymieszać do robota kuchennego/miksera wrzucić marchew, dodać ananas i zmiksować. Dodać olej i sok- zmiksować. Dodać spulchniacze i zmiksować. Odstawić na chwilkę by proszek i soda zaczęły działać do mieszanki suchej dodać mieszankę mokrą i połączyć dokładnie. Jako że nie ma jajek i nic surowego, spróbować czy nie za mało słodkie, jeżeli tak, dodać troszkę więcej cukru). Dodać rodzynki i wymieszać piekarnik na 180 stopni.

Na dno prostokątnej formy do pieczenia wyłożyć papier i lekko go natłuścić olejem. Wylać ciasto i odstawić na chwilę w cieplejsze by proszek i soda zaczęły działać do pieca na 45 minut obracając w połowie czasu zmniejszyć temperaturę jakoś do 120 stopni wyjąć pokroić w kostkę i do pieca na 15 minut by się przypiekło a resztki cieczy wyparowały.

Jak na fotce widać, rodzynkami posypałem po wierzchu, ale można dodać do ciasta, kto jak woli. Można też gałą muszkatołową i cynamonem posypać wierzch, też tak zrobiłem

 

smacznego :]



Przepis konkursowy: Tort kanapkowy

 

Przepis nadesłała Marylka Sundberg.

 


 

Składniki dekoracji - propozycje

  • papryka w różnych kolorach
  • ogórki korniszony
  • pieczarki
  • szczypiorek cienki
  • sałata Radicchio, czerwona, rukola, inne
  • kiełki np. buraków
  • świeży ogórek
  • twarożek sojowy lub inny wegański
  • pasty warzywne np. tartex
  • koper
  • natka pietruszki
  • awokado
  • winogrona
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka.

Do tortu potrzebny jest chleb porcjowany z białej mąki. Jeśli to możliwe najlepiej kupić 2 opakowania podłużnie krojonego, który układa się 3 sztuki poprzecznie i kolejne 3 podłużnie. Zanim zaczniemy wykonywać tort, należy obciąć wszystkie kanty .Chleb krojony w kwadraty jest prawie tak samo dobry i układamy go kładąc 2 kromki od góry i 2 pod spodem. Poniżej propozycje smarowideł do tortu kanapkowego.

1. Smarowidło z miękkiego tofu, osączonego z wody na sicie prze całą noc, zmiksowanego z solą, pieprzem, małym ząbkiem czosnku, 2 łyżkami  oliwy, sokiem z cytryny oraz dodanym na samym końcu posiekanym szczypiorkiem czy koperkiem. To smarowidełko ma konsystencję majonezu.

2. Smarowidło z awokado, oliwy, soli, cytrynowego soku, małego ząbka czosnku. Rozdrobnić i wymieszać widelcem.

3. Różnego rodzaju wegańskie pasty warzywne, np. TARTEX, które posypujemy posiekanym korniszonem czy drobno posiekaną cebulką lub innymi mocniejszymi w smaku produktami.

4. Twarożek z soi wymieszany z oliwą, startym chrzanem uprzednio wymieszanym z niewielką ilością śmietanki sojowej, solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Ostatnia warstwa chleba powinna być posmarowana twarożkiem sojowym lub podobnym, a także boczne ścianki tortu powinny być posmarowane smarowidłem, po to, by móc przykleić elementy dekoracyjne.

Gdy wszystkie warstwy chleba są już ułożone i posmarowane, należy torcik owinąć folią plastykową i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najchętniej na całą noc. Dekorować następnego dnia.

Ostatnim krokiem jest ułożenie dekoracji z warzyw, owoców, ale także z wegańskiej wędliny, plastrów wegańskiego sera itp.



 






sobota, 03 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Cieciorka z warzywami na słodko-kwaśno

Przepis nadesłała Andżelika

(autorka bloga Wegetarianka w kuchni)

 

Składniki:

  •  szpinak w liściach (ok 3 garści, może być mrożony)
  •  pół strąka papryki
  •  ok 150g cieciorki
  •  cebula
  •  natka pietruszki
  •  łyżeczka cukru i łyżeczka octu
  •  ziele angielskie
  •  liść laurowy
  •  mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

Cieciorkę przez noc moczyć w wodzie, odcedzić, gotować w nieosolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż zacznie się robić miękka. Posolić i gotować jeszcze kilka minut. W tym czasie na patelni dusić paprykę z posiekaną cebulą, pod koniec dodać szpinak, pietruszkę, odcedzoną cieciorkę, przyprawić papryką, solą, pieprzem, cukrem i octem. Dusić jeszcze 5 minut. Podawać z razowym pieczywem:)



piątek, 02 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Wegański tatar czyli pasta z zielonej soczewicy

 Przepis nadesłała Sylwia Hołod

(autorka wegańskiego bloga nomeatjustcook.blogspot.com)


Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz czarny
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • duży ogórek kiszony, lub 2-3 małe


 Do dekoracji:

  • drobno pokrojona cebula
  • pomidor pokrojony w kostkę
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Soczewicę moczyć przez około 2 godziny. W lekko osolonej wodzie, ugotować do miękkości razem z pokrojonym selerem. Odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić i podsmażyć aż stanie się lekko brązowa, dodać posiekany czosnek. Połączyć z soczewicą, oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Przy użyciu blendera, zmiksować (zrobić to tak, aby w masie pozostały kawałki cebuli i soczewicy). Do powstałej papki dodać ogórek pokrojony w małą kostkę, dokładnie wymieszać. Na talerzyku uformować kulkę, udekorować pomidorem, cebulą i posypać przyprawami. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

czwartek, 01 grudnia 2011
Przepis konkursowy: Cannelloni z farszem sojowym i pomidorami

Przepis nadesłała Stefania

(autorka bloga trzydziestoletniapanna.blogspot.com)

 

  • Opakowanie cannelloni
  • 150 g granulatu sojowego (drobnego)
  • 1 cebula
  • Kilka płatów do lasagne
  • Dwie puszki krojonych pomidorów
  • Ząbek czosnku
  • Sos sojowy (miałam jasny)
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek (dwóch ostatnich nieco mniej w stosunku do b&o)
  • oliwa

Proteinę sojową gotujemy 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem sosu sojowego. Na głęboką patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy odcedzoną soję, sól i pieprz. Po kilku minutach dodajemy jedną puszkę pomidorów, resztę przypraw (farsz powinien mieć wyrazisty smak). Dusimy jeszcze 5-10 minut i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie smarujemy brytfankę olejem, dno wykładamy kilkoma plastrami makaronu do lasagne (w ten sposób unika się przylgnięcia rurek do dna). Cannelloni napełniamy farszem i układamy w brytfance.

Drugą puszkę pomidorów mieszamy z przyprawami, miksturą polewamy ułożone rurki. Cannelloni zapieka się w piekarniku aż makaron zrobi się miękki, jednak ja wielokrotnie dusiłam swoją wersję tej potrawy na kuchence gazowej - przed dłuższy czas nie miałam piekarnika i trzeba było sobie jakoś radzić :) Brytfanka sprawdza się tu znakomicie dzięki temu, że ma grube dno i dobrze trzyma ciepło. Stawiam ją na małym ogniu na około 40 minut i Cannelloni wychodzi świetnie!





Weganizm Weganizm

Weganizm