wtorek, 31 grudnia 2013
Ciasto jaglane (bezglutenowe)

  • 1 ½ szkl mąki jaglanej,
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki amarantusowej,
  • ¼ szkl oleju,
  • ¼ szkl. pasty kokosowej (lub 1 łyżka oleju kosowego i 3 łyżki zmielonych wiórków kokosowych)
  • ½ łyżeczki proszku (kamienia winnego),
  • kilka kropel cytryny, odrobina wody,
  • bakalie, jabłko,
  • cynamon,
  • kruszonka (mąka kukurydzianka, olej kokosowy, odrobina czegoś słodkiego- cukru, syropu).

Sposób przyrządzenia:

Mąki wymieszać, dodać kamień winny, bakalie, następnie połączyć z olejem, pastą kokosową i niewielką ilością wody (tyle, by ciasto było elastyczne). Wykładamy blachę ciastem, układamy na nim pokrojone jabłko, posypujemy cynamonem, skrapiamy cytryną i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze ok. 180 st. C przez 30-40 minut.



sobota, 28 grudnia 2013
Tofu a'la karp po żydowsku

 

Składniki:

  • 1 kostka tofu,
  • garść rodzynek,
  • garść płatków migdałowych,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchew,
  • 1 mała pietruszka,
  • kilka liści zielonej pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka agaru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 l wywaru z warzyw (bulionu),
  • 1 listek wodorostu sushi nori,
  • kilka kropel oliwy,
  • ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny (1 łyżka), sól, syrop z agawy (ewentualnie cukier).

 

Sposób przyrządzenia:

Tofu kroimy w cienkie plasterki i przekładamy wodorostami sushi nori, skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i odrobiną oliwy. Zostawiamy na noc w chłodnym miejscu (zamiast marynować tofu można użyć sosu sojowego).

Przyrządzamy wywar z włoszczyzny (warzywa można wykorzystać na sałatkę). Cebulę kroimy w wąskie paseczki i gotujemy na bulionie, aż zmięknie, dodając rodzynki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, później płatki migdałowe. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy syropem z agawy (smak powinien być słodkawy). Na końcu dodajemy agar rozmieszany w 0,5 szklanki zimnej wody. Całość mieszamy aż do wrzenia, a następnie studzimy. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, zalewamy nią ułożone na półmisku tofu z dodatkami (marchew, pietruszka pokrojone w plastry, zielona pietruszka). Zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu.

sobota, 14 grudnia 2013
Placki ziemniaczano-warzywne

 

 

Składniki

  • 10 dużych surowych ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane
  • połowa niedużej cukinii
  • ćwiartka kostki tofu
  • 0,5 cebuli i ew. szczypiorku
  • połowa brokułu średniej wielkości
  • 4 pieczarki
  • ew. posiekana natka pietruszki, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać 2 łyżki mąki. Następnie wszystkie warzywa drobno pokroić. Cebulkę można podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki wymieszać z pokrojonymi warzywami i dodać sól i pieprz wg uznania.

Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać ew. z gęstą wegańską śmietaną lub wegańskim jogurtem.

Placki powstały całkiem przypadkowo, gdy zostało mi trochę warzyw z innej potrawy i nie miałam do czego ich zużyć. Placki ziemniaczane miałam zrobić na życzenie przyjaciół i kiedy ziemniaki były już starte, a właściwie zmielone w robocie starym jak świat, ale za to z wkładką do tarcia ziemniaków, to wpadły mi w oko te pozostałe od wczoraj warzywa. Reszta należy już do historii.

Placki okazały się sukcesem, ale moim zdaniem były najsmaczniejsze zimne następnego dnia.

 

 



Weganizm Weganizm

Weganizm