środa, 31 marca 2010
Mleko krowie-białe kłamstwa

Mleko migdałowe:

Składniki:

1 szklanka migdałów

3 szklanki wody

syrop, słód lub cukier do osłodzenia

Migdały moczyć przez noc lub co najmniej 4 godziny. Odsączyć wodę. Migdały dokładnie wypłukać. Wsypać je do blendera i stopniowo dodać wodę, zmiksować na jednolitą masę.

Przelać przez szmatkę z gazy lub woreczek do kiełków do większego naczynia. Wycisnąć starannie, aż w szmatce zostaną suche kawałki migdałów, które można wykorzystać do pieczenia ciastek etc.

Wypłukać blender, wlać mleko i dodać syrop, słód lub cukier, można zamiast tego dodać 2-3 daktyle bez pestek i naturalną organiczną wanilię w płynie, zmiksować. Aby otrzymać gęste mleko, zamiast 3, dodać 2 szklanki wody.

Mleko krowie - jest czyste?

Krowy mleczne są tak schorowane z powodu przepracowania, że co trzecia cierpi na zapalenie gruczołu mlecznego. Bolące i opuchnięte wymiona obficie wydzielają ciałka ropne, których znaczna część trafia potem do twojej szklanki mleka – dopuszcza się aż 400 milionów ciałek ropnych na litr mleka.

Jeśli jeszcze nie czujesz skurczu żołądka, pomyśl o tym, że każdy łyk mleka zawiera 11 różnych substancji wspomagających wzrost oraz 35 różnych hormonów. Dlaczego aż tyle? Ponieważ 2/3 mleka pochodzi od ciężarnych krów, a 1/3 od krów, które niedawno urodziły. Są to okresy, w których poziom estrogenu i innych hormonów jest rekordowo wysoki.

Mleko krowie – dla zdrowych kości?

Gdyby to było prawdą, ¾ populacji miałoby problem, ponieważ nie spożywa mleka! Osoby te nie tolerują cukru mlecznego [laktozy] albo mają alergię na białko mleczne [kazeinę].

Mleko nie jest kluczowe dla zdrowych kości, co udowodnili ostatnio badacze na łamach pisma naukowego Pediatrics. Pomimo, że populacja Stanów Zjednoczonych spożywa najwięcej mleka niż w jakimkolwiek innym kraju na świecie, liczba zachorowań na osteoporozę jest tam rekordowo wysoka. Mleko to część problemu –a nie rozwiązanie – mleko wytwarza duże ilości kwasów w żołądku, a te z kolei powodują utratę wapnia.

Mleko krowie – doskonałe dla dzieci?

Alergie, astma, egzema, kolka, infekcje uszu, trądzik powiązane są w większym lub mniejszym stopniu ze spożywaniem mleka. To również mleko jest jednym z głównych powodów anemii dziecięcej, ze względu na krwawienia wewnątrzjelitowe, do których może się przyczyniać.

Cukrzyca dziecięca typu 1, która wymaga zastrzyków insulinowych, coraz częściej pojawia się u dzieci poniżej 5 roku życia. Zamienniki mleka matki oparte na krowim mleku oraz wczesne picie krowiego mleka mogą stanowić ważne czynniki w rozwoju choroby, szczególnie u dzieci z predyspozycjami genetycznymi

Liczba zachorowań na cukrzyce typu 2 również drastycznie wzrasta. Kiedyś ta choroba dotykała dorosłych, obecnie zachorowania u dzieci są coraz częstsze. Badania przeprowadzone w 40 państwach dowodzą, że im więcej mleka [i mięsa] dzieci spożywają, tym większe ryzyko zachorowania.

Prawdopodobnie zastanawiasz się teraz, czym zastąpić mleko i jego przetwory, nie ryzykując niedoborów m.in. białka i wapnia. Nie martw się, wszystkie cenne składniki mleka znajdziesz w szerokiej gamie produktów pochodzenia roślinnego, które smakiem nie ustępują nabiałowi

Oto kilka przykładów roślinnych źródeł wapnia i białka:

Wapń: tofu, sezam, nasiona słonecznika, suszone figi, orzechy brazylijskie, kapusta włoska, brokuły, migdały, szczypiorek, fasola, koper, szpinak.

Białko: rośliny strączkowe, pełnoziarniste zboża i ich przetwory, kiełki, otręby, zarodki, soja, ryż, kasze.

„Medycyna bierze dziś udział w jednym z największych oszustw ostatniego stulecia. Jest na usługach koncernów, którym nie zależy na zdrowiu ludzi, tylko na pieniądzach. Lekarze nabrali wody w usta, bo tak jest bezpieczniej. Mleko wbrew powszechnym mniemaniu, nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Mleko krowie ma najlepszy przepis na wózek inwalidzki” Dr Eugeniusz Siwek, ginekolog i położnik, twórca pierwszej w Polsce Kliniki i Szkoły Porodu Naturalnego

Przedruk z artykułu Fundacji Viva ze strony http://www.eioba.pl/a123386/mleko_biale_klamstwa

wtorek, 30 marca 2010
Lasagne wegańska

Lasagne jest włoską potrawą lubianą przez wielu Polaków. W wersji wegańskiej budzi zachwyt, więc uwaga – trzeba zrobić większą ilość, aby nie dopuścić do rozczarowania, że nie ma dokładki.

Składniki:

paczka makaronu lasagne,

ser wegański,

cukinia, papryka,

20 dag pieczarek,

granulat sojowy zalany wrzątkiem,

sos pomidorowy bio (można zastąpić przecierem pomidorowym lub świeżymi pomidorami)

mąka pszenna (ok. 2Ł)

mleko ryżowe bądź sojowe (ewentualnie woda) – ok. pół litra

olej

sól, przyprawa włoska, pieprz, do smaku

Sposób przyrządzenia:

Przygotować 2 rodzaje sosów – sos beszamelowy i sos warzywny.

Sos beszamelowy : na rozgrzaną patelnie wlać ok. 3-4 łyżek stołowych oleju, gdy się podgrzeje, wsypać 3 łyżki stołowe mąki pszennej razowej i szybko mieszając chwilę uprażyć. Następnie dodawać stopniowo (niewielkimi ilościami) mleko sojowe lub ryżowe ciągle mieszając, tak, by uzyskać gładki sos. Odstawić z gazu.

Sos warzywny: Pokroić pieczarki w drobne plasterki, osobno pokroić cukinię i paprykę. Namoczyć granulat sojowy. Do dużego garnka wlać kilka łyżek oleju i wrzucić rozdrobnione pieczarki. Poddusić, mieszając. Dodać namoczony i odcedzony granulat sojowy, dolać trochę oleju, podsmażyć. Następnie dodać paprykę i cukinię, chwilę dusić (ok.10 min.). Dodać sos pomidorowy (ok. 2 szklanki). Dodać przyprawy do smaku (przyprawa włoska lub oregano, bazylia, majeranek). Odstawić z ognia.

Przygotowanie samej lasagne: W formie wysmarowanej olejem układać płaty surowego gotowego makaronu lasagne tak, by pokryć całe dno. Makaron polać sosem beszamelowym, a następnie sosem warzywnym, posypać pokruszonym lub pokrojonym serem wegańskim. Układać kolejne warstwy makaronu, polewając sosem beszamelowym i warzywnym. Warstw może być ok. 4. Sos rozkładać, mając na uwadze, ze wierzchnią warstwę makaronu polewamy samym sosem beszamelowym i układamy trochę żółtego sera wegańskiego. Można posypać dla dekoracji słodką papryką. Gdy całość jest przygotowana, włożyć do rozgrzanego piekarnika (ok. 220 st. C) na około 40 min. Po wyjęciu z piekarnika kroić na prostokątne kawałki (ok. 10 na 15 cm) i ostrożnie układać na talerzach. Można podawać z sosem pomidorowym, przyprawionym bazylią.

poniedziałek, 29 marca 2010
Wegański sos pieczarkowy

Składniki na 2 porcje

1/2 kilograma pieczarek

1 opakowanie śmietany wegańskiej 250 ml

1 cebula

natka pietruszki

sól, pieprz, sos sojowy do smaku

oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, gdy niezbyt świeże obrać ze skórki. Następnie pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pieczarki. Gdy cała woda wyparuje, dodać cebulę drobno pokrojoną i doprawić solą i pieprzem.

Smażyć tak długo, by pieczarki stały się lekko złociste i następnie wlać śmietanę, a gdy sos zacznie się bardzo gotować, zdjąć z palnika i obficie posypać zieleniną. Koperek jest tak samo dobry jak zielona pietruszka.

Osobno ugotować ryż, kaszę gryczaną lub makaron. Można podawać zarówno z parówkami wegańskimi lub innym dodatkiem na bazie białka.

niedziela, 28 marca 2010
Nie zapomnij o zieleninie...

 

Być może słyszeliście, że jedzenie orzeszków ziemnych i masła orzechowego naraża was na aflatoksyny, powodujące raka. Ale orzeszki ziemne są doskonałym źródłem białka, co zatem można zrobić, aby zneutralizować aflatoksyny? Okazuje się, że wystarczy z waszym śniadaniowym masłem orzechowym, zjeść zielone liściaste warzywa.

Według ostatnich badań z udziałem naukowców z Lawrence Livermore National Laboratory, ciemnozielone warzywa nie tylko zawierają korzystne witaminy i minerały, ale mogą również neutralizować aflatoksyny.

Naukowcy Graham Bench i Ken Turteltaub z Lawrence Livermore odkryli, że spożycie małych dawek chlorofilu (Chla) lub chlorofiliny (CHL) - znajdujących się w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, brokuły i jarmuż - może odwrócić skutki zatrucia aflatoksynami.

Aflatoksyny są silnymi, rakotwórczymi mykotoksynami, które występują w dwóch rodzajach pleśni: Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Uprawy i pokarmy najbardziej podatne na aflatoksyny to kukurydza i produkty z kukurydzy, bawełna, orzeszki ziemne i produkty z orzeszków ziemnych, orzechy i mleko.

Bench i Turteltaub, współpracujący z kolegami z Oregon State University i firmą Cephalon Inc, odkryli, że zielone warzywa liściaste mają właściwości prewencyjne.

Aflatoksyny mogą wystąpić w pokarmach w dowolnym momencie podczas produkcji, przetwarzania, w czasie transportu oraz przechowywania.

https://publicaffairs.llnl.gov/news/news_releases/2010/NR-10-01-03.html

 

sobota, 27 marca 2010
Spożywanie warzyw podwyższa szansę na przeżycie raka jajnika

Breaking Medical News is a service of the Physicians Committee for Responsible Medicine
(Najnowsze wiadomości lekarskie - serwis Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)

Według nowych badań, opublikowanych w Journal of the American Dietetic Association, kobiety, które spożywają duże ilości owoców i warzyw, częściej przeżywają raka jajnika niż te, które lekceważą te produkty. Naukowcy badali wzorce odżywiania się przed zachorowaniem na raka jajnika u 341 kobiet w stanie Illinois. Okazało się, że żółte i ciemnozielone warzywa w szczególności przyczyniły się do dłuższego okresu przeżycia, podczas gdy konsumpcja produktów mlecznych i czerwonego mięsa oraz przetworów mięsnych skróciły okres życia. Autorzy badań doszli do wniosku, że niskotłuszczowa roślinna dieta nie tylko daje korzyści w zapobieganiu rakowi, ale także odgrywa rolę w zwiększeniu szans na przeżycie po zdiagnozowaniu. Rak jajnika jest 5 z kolei główną przyczyną zgonów wśród kobiet chorych na raka w Stanach Zjednoczonych.

http://pcrm.convio.net/site/MessageViewer?em_id=42941.0&dlv_id=46601

piątek, 26 marca 2010
Wspaniała czekolada daktylowa (bez cukru)

SKŁADNIKI

200 g orzechów nerkowców

200 g wypestkowanych daktyli

2 łyżki kakao (najchętniej surowe)

2 łyżki oleju kokosowego

100 g migdałów

50 g suszonych owoców goji lub suszonych czarnych jagód

100 g kruszonego ziarna kakaowego nibs (najlepiej surowego)

Orzechy nerkowce, zamoczone na najmniej 1 godzinę i odsączone, zmiksować z daktylami, kakao i olejem kokosowym. Kiedy masa będzie gładka, dodać kruszone ziarna kakao, suszone owoce goji lub jagody i posiekane migdały. Wymieszać. Wyłożyć ciasto na niedużą blachę, pokrytą papierem do pieczenia , wyrównać i wstawić do lodówki, by stężało.


 

 

czwartek, 25 marca 2010
Codzienny ryż z soczewicą

Składniki

1 szklanka ryżu organicznego (bio) – brązowego lub białego dla odmiany

1 szklanka soczewicy organicznej (bio) (czerwonej lub zielonej)

sos sojowy

olej roślinny organiczny (bio)

Dla ułatwienia, to danie, które niemal codziennie jest moim jedynym albo głównym, gotuję w dwóch elektrycznych garnkach do gotowania ryżu, które są wykonane w środku ze stali nierdzewnej. W jednym garnku gotuję ryż w proporcjach mniej więcej 1 szklanka ryżu i 2 szklanki wody. W drugim, soczewicę (podobne proporcje), z tym, że do soczewicy dodaję jeszcze 1-2 Ł. sosu sojowego i 1-2 Ł .oleju przed gotowaniem. Zamykam garnki i wychodzę z kuchni. Kiedy wracam, to oba dania są gotowe i grzecznie same przełączyły się na funkcję ogrzewania, czyli zawsze są ciepłe. Zazwyczaj wkroję do miski kawałek awokado i pełnowartościowy smaczny organiczny posiłek jest gotowy :)

środa, 24 marca 2010
Kasza jaglana

Składniki:

  • Kasza jaglana
  • Sezam
  • Przyprawy- sól, curry
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną zalać gorącą, przegotowaną wodą, jedna filiżanka kaszy na 2 filiżanki wody.
  • Gotować pod przykryciem około 10-15 minut, aż będzie miękka.
  • Po ugotowaniu dodać przyprawy i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
  • Podprażyć na patelni sezam i posypać nim kaszę.

Jeżeli ktoś lubi, można do kaszy dodać podsmażoną lekko na patelni cebulę. Wtedy warto dodać jeszcze trochę kminku (może być zmielony) lub majeranku, żeby wspomóc trawienie.

Do tego pasują różne surówki. Przygotowałam dwie.

Zielona surówka

Składniki:

  • Zielony groszek (świeży gotowany lub konserwowy)
  • Świeży ogórek (może być konserwowy lub kiszony)
  • Zielona papryka
  • Awokado
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy- sól

Wszystko pokroić i wymieszać z solą i oliwką.

Surówka z kapusty

Składniki:

  • Biała kapusta
  • Seler
  • Marchew
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Wszystko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Natkę pietruszki poszatkować. Dodać trochę soli do smaku. Wszystko wymieszać i lekko ręcznie ugnieść, wyciskając delikatnie sok z warzyw. Dodać  łyżeczkę oliwy z oliwek.

wtorek, 23 marca 2010
Wegańskie kotleciki z kaszy jaglanej i tempeh

Bardzo proste danie do przygotowania na szybko.

Składniki:

ugotowana kasza jaglana

tempeh,

dowolne warzywa (może być drobno pokrojona papryka, dynia, podsmażone pieczarki),

sos sojowy

olej

mogą być zioła lub pieprz do smaku (zależnie od upodobań)

kapary w soli morskiej (niekoniecznie)

Proporcje nie mają większego znaczenia. Ważne jest dokładne wymieszanie składników i usmażenie na złotobrązowy kolor.

Jeśli z poprzedniego dnia została nam ugotowana kasza jaglana (ok 2 szklanek), możemy dodać do niej połowę pokruszonego tempehu i trochę kaparów w soli morskiej, sos sojowy do smaku. Całość dobrze wymieszać, uformować kotleciki i smażyć na oleju.

Pyszna przekąska, ale też może stanowić składnik głównego dania obiadowego.

poniedziałek, 22 marca 2010
Wegańska bita śmietana

Składniki:

2 Łyżki śmietany wegańskiej

1 Łyżka mleka kokosowego (tylko gęstego osadu, najlepiej trzymać puszkę mleka kokosowego w lodówce, zanim ją otworzymy)

1 Łyżka soku z cytryny

2 Łyżki margaryny wegańskiej

3 Łyżki cukru pudru

1 Łyżka naturalnej wanilii w płynie (bio, jeśli to możliwe)

Dla smaku, najlepiej zachować te proporcje.

Zmiksować wszystkie składniki najpierw powoli, a potem na najszybszych obrotach. Doskonała do owoców i ciast.

niedziela, 21 marca 2010
Smażone tofu z warzywami w sosie

Składniki

  • 1 zielona cukinia
  • ½ żółtej cukinii
  • ½ zielonej słodkiej papryki
  • garść małych pomidorków cherry
  • tofu ok. 25 dkg.
  • sos sojowy, woda
  • czarny pieprz mielony
  • kmin rzymski mielony
  • olej (danie jest najsmaczniejsze smażone na oleju bio)
  • 1 łyżka agar agar (lub więcej, żeby bardziej zagęścić sos) [agar agar można kupić w formie mączki lub płatków sklepie ze zdrową żywnością]

Sposób przyrządzenia:

Olej rozgrzać na patelni (dość dużo oleju), warzywa pociąć w wąskie paski (z wyjątkiem pomidorków). Wrzucić warzywa (z wyjątkiem pomidorów) na patelnię i mieszać kilka minut na dość wysokim ogniu. Wrzucić pomidorki, znowu mieszać przez minutę, po czym wrzucić tofu. I znowu mieszać przez kilka minut bezustannie. Nie przykrywać. Dodać pieprz i kmin, wymieszać. Zostawić na ogniu i mieszać co kilka chwil, aż warzywa i tofu są leciutko przysmażone.

W międzyczasie przygotować sos: ¼ szklanki sosu sojowego, ¼ szklanki wody, łyżka stołowa agar agar (można więcej, żeby sos był jeszcze gęstszy), wymieszać, aż agar agar się rozpuści.

Kiedy warzywa i tofu są gotowe (uważać, żeby nie były zbyt miękkie), wlać sos i mieszać na ogniu, aż sos stanie się lekko gęsty, po czym od razu zdjąć z ognia.

Potrawa jest naprawdę smaczna, można podawać ją z ryżem lub z chlebem.

 

 


sobota, 20 marca 2010
Wegańskie babeczki migdałowe z nadzieniem z płatków róży

Składniki:

ok. 1/2 szklanki zmielonych migdałów

1 szklanka mąki pszennej razowej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

ok. 1/2 szklanki oleju

2 łyżki stołowe margaryny wegańskiej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bio

cukier waniliowy bio

ok 1/4 - 1/3 szklanki mleka sojowego lub ryżowego

konfitura z płatków róży

Mąkę i migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać olej i margarynę wegańską. Wyrobić na kruszonkę, dodać tylko tyle mleka, by ciasto było dość twarde, ale plastyczne.

Następnie do wysmarowanych margaryną foremek wkładamy cienki placuszek ciasta, tak by pozostało wgłębienie w foremce. W to wgłębienie wkładamy łyżeczkę konfitury z płatków róży. Wierzch przykrywamy drugim placuszkiem ciasta, wygładzając powierzchnię i odrzucając nadmiar ciasta. Starajmy się, by konfitura była schowana pod ciastem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180C ok. 15 min. Posypujemy cukrem pudrem.

piątek, 19 marca 2010
Wok z warzywami i marynowanym tofu

Składniki:

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

4 marchwie średniej wielkości

pół selera średniej wielkości

2 korzenie pietruszki

ca 100 g zielonego groszku w strączkach

1 cebula lub 1 por

1 mała cukinia

sól, pieprz, ew. curry

roztarty kminek

1-2 opakowania twardego tofu

olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

MARYNATA do tofu

sos sojowy

sos tamari (japoński sos sojowy)

1 lub 2 łyżki oleju

olej sezamowy

1 duży ząbek czosnek

pół łyżeczki syropu klonowego lub innego

1 łyżkę soku z cytryny

Sposób przygotowania

Tufu pokroić w kostkę i zalać marynatą. Mieszać od czasu do czasu. Odstawić na 1 godzinę. Warzywa pokroić w słupki. Warzywa korzenne wrzucić do gorącego garnka z olejem i szybko podsmażać na największym ogniu ok. 8-10 minut. Gdy są w połowie miękkie, zdjąć je z gazu. Pozostałe miękkie warzywa tj. cebulę, cukinię oraz groszek strączkowy smażymy w bardzo gorącym oleju w drugim garnku ok. 6-8 minut. Zdjąć, gdy warzywa są jeszcze na pół twarde. Połączyć zawartość obydwu garnków, doprawić i na koniec wrzucić marynowane tofu i bardzo ostrożnie wymieszać.

czwartek, 18 marca 2010
Wegańska jajecznica

Składniki

1 opakowanie tofu

pół zielonej cukinii

pół żółtej cukinii

kawałeczek białej kapusty

czerwona słodka papryka ze słoiczka

olej

sos sojowy

pieprz, mielony kmin, kurkuma

Sposób przygotowania:

Pokroić cukinie na wąskie paski, drobno pokroić kapustę, pokroić paprykę, wszystko wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć.

Rozgnieść widelcem tofu. Kiedy warzywa się podsmażą, wrzucić tofu i wymieszać. Dodać pieprz i kmin. Wymieszać, dodać sos sojowy i dalej smażyć. Dodać kurkumę (tak, aby otrzymać ładny żółtawy kolor, ale nie za dużo) i jeszcze przez chwilę smażyć.

środa, 17 marca 2010
Szybkie danie z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • Czerwona soczewica
  • Słonecznik
  • Olej, sos sojowy
  • Przyprawy- sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę zalać gorącą, przegotowaną wodą, np. filiżanka soczewicy na 2 filiżanki wody. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki oleju. Gotować pod przykryciem, aż będzie miękka, około 15- 20 minut.
  • Dodać przyprawy i wymieszać.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucić garść łuskanych ziaren słonecznika i lekko podprażyć, mieszając.
  • Posypać soczewicę prażonym słonecznikiem.

Podawać np. z surówką z kapusty kiszonej.

wtorek, 16 marca 2010
Wegańskie tajemnice długowieczności

Dwie małpy siedzą na drzewie i jedna mówi do drugiej:
-Wiesz co? Chodź, zejdziemy na ziemię i będziemy ewoluować.
Na co druga odpowiada:
– Coś ty, żebyśmy musiały kupować banany w markecie?

Może i w pewnym sensie jest nam łatwiej kupować żywność w sklepach, jednak jest to często żywność przetworzona, zawierająca wiele dodatków chemicznych. Na Ziemi jeszcze istnieją takie dziewicze miejsca, gdzie idąc na przechadzkę, można zaspokoić swój apetyt. W północnym Pakistanie i Indiach, w wysokich Himalajach, żyją Hunzowie. Autorka książki ,,Hunzowie – ich tajemnice zdrowia, długowieczności i szczęścia’’ - Renee Taylor, opisała, że kiedy odwiedziła to magiczne miejsce i otrzymała pożywienie od chłopca z wioski, odruchowo chciała za nie zapłacić. Dowiedziała się wtedy, że ,,Jedzenie daje Bóg, aby się nim dzielić, a nie sprzedawać.’’ Dla ludzi z Zachodu takie podejście do pożywienia jest zdumiewające. A jednak Hunzowie żyją w dostatku. Nie używają nawozów sztucznych, a ich plony są zdrowe. Jedzą warzywa, owoce, migdały i zboża. Żyją po 140 lat w dobrym zdrowiu, bez degeneracyjnych chorób. I nie jest to nic niezwykłego, ponieważ człowiek ma potencjalnie możliwość życia około 150 lat, jeśli odżywia się pożywieniem wegańskim, nie zawierającym chemicznych substancji, i żyje w czystym środowisku.

poniedziałek, 15 marca 2010
Ziemniaki pieczone wypełnione sosem wegańskim

Składniki:

1 lub 2 duże zmieniki/ najchętniej specjalny rodzaj do pieczenia/ na 1 osobę

Sos 1

0,5 awokado, rozgniecione widelcem

2 grillowane papryki

ziarna kukurydzy z puszki

musztarda

pół pomidora albo łyżeczkę pasty pomidorowej

koperek

1/4 małej cebuli czerwonej

sól, pieprz

sos tamari / niekoniecznie/

wegański jogurt lub gęsta śmietana wegańska

Sos 2

3 średniej wielkości ogórki konserwowe

1 ząbek czosnku

zielona pietruszka

suszone w słońcu pomidory   4 szt.

chrzan świeżo tarty

czerwona cebula  0,5 szt.

pół pomidora świeżego lub pasta pomidorowa

pół awokado pokrojonego w kostkę

sól, pieprz

jogurt wegański


Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C i piec około godziny.

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Przygotować  2 miseczki i wypełnić jogurtem po około połowy opakowania 500 gramowego.

Wymieszać z pokrojonymi warzywami, doprawić wg uznania.

Wyjąć ziemniaki z piekarnika, naciąć na krzyż po środku szerokiej strony  ziemniaka, poczekać aż trochę ostygnie i wycisnąć trochę miąższu, naciskając palcami wskazującymi i kciukami naciętą powierzchnie. Otworzyć ostrożnie i wypełnić ziemniak przygotowanymi sosami /dobrze mieć co najmniej 2 rodzaje/.

Do sosu można używać dowolnych składników, tych, które najbardziej lubimy.

Propozycje: rzodkiewka, szczypiorek, świeża papryka, oliwki.

niedziela, 14 marca 2010
Zielone masełko wegańskie

Składniki:

  • Awokado
  • Oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • Ziarna słonecznika lub sezamu

Sposób przygotowania:

  • Awokado obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż, wyciągnąć pestkę i rozgnieść widelcem.
  • Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soku z cytryny i szczyptę soli.
  • Do wymieszanie na jednolitą masę można użyć ręcznego blendera.
  • Posmarować chleb tym zielonym wegańskim masełkiem. Można udekorować go natką pietruszki lub prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu.
sobota, 13 marca 2010
Wegański krem cytrynowo – kakaowy super słodki

Składniki:

2 niepełne szklanki cukru pudru

3 łyżki wegańskiej margaryny

2 łyżki soku ze świeżej cytryny

1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego w płynie

1 łyżka śmietany wegańskiej

4 łyżeczki kakao

Najpierw powoli wymieszać cukier z margaryną (o temperaturze pokojowej), po czym dodać resztę składników, wymieszać powoli najpierw łyżką, a potem z pomocą miksera, na jednolitą masę.

Krem jest wyjątkowo słodki i najlepiej podawać go z owocami, np. truskawkami.

piątek, 12 marca 2010
Warzywa i owoce w diecie wegańskiej

Przyroda jest najlepszym kucharzem i lekarzem. Traktujmy więc zdrowe produkty, takie jak warzywa i owoce, jako normalne posiłki. Im mniej skomplikowany posiłek, tym szybciej i lepiej jest trawiony przez organizm. Najlepiej jest kupować warzywa i owoce uprawiane organicznie. Są one droższe, ale nawet mniejsza ich ilość ma większą wartość odżywczą niż uprawianych z użyciem nawozów sztucznych i spryskiwanych pestycydami. Powróćmy do picia świeżych soków, które są wyciskane w domu. Warzywa i owoce są bardzo odżywcze, łatwo przyswajalne i wywierają korzystny wpływ na psychikę.

Możemy też wykorzystać je do tzw. terapii barwami, jednej z metod leczenia, opierającej się na teorii oddziaływania określonych wibracji, charakterystycznych dla każdego koloru. Każda część ciała jest w rezonansie z jakimś kolorem. Czerwienie, pomarańcze i żółcie są ciepłe, pobudzają energię. Błękity, indygo i fiolety wyciszają, relaksują. Gdy mamy jakieś problemy zdrowotne lub emocjonalne, koncentrujemy się na określonych barwach. Na przykład pomarańczowy jest związany z dolną częścią pleców, jelitami, brzuchem i nerkami, korzystny na stany melancholijne, depresji i zwykłego smutku, dodaje sił i pomaga w radzeniu sobie z przeciwnościami losu.

Dzień można rozpocząć od wypicia świeżego soku owocowego.  Zapewni nam to miły poranek i resztę dnia. Na przykład, sok pomarańczowy, wyciśnięty w domu, cieszy kolorem, wspaniale smakuje i ma aromatyczny zapach. Pomarańcze zawierają dużo potasu, wapnia, magnezu, krzemu i witaminy A, B, C. Zalecane są w kuracji odchudzającej.

czwartek, 11 marca 2010
Wegańska zupa z czerwonej soczewicy


Składniki:

2 bukiety brokułów

0,5 kg czerwonej soczewicy

2 - 4 marchwie

2 ząbki czosnku

1 puszka mleka kokosowego

2 kostki wegańskiego bulionu np. 1 warzywny a drugi grzybowy

woda

sól, pieprz, oregano, kolendra, imbir, kmin rzymski, kurkuma, liść laurowy lub gotowy już zestaw przypraw o smaku indyjskim.

Sposób wykonania:

Soczewice płukać wielokrotnie aż do momentu, gdy biała piana zniknie całkowicie.

Warzywa umyć, brokuły podzielić na małe cząstki, marchew pokroić w plastry.

Soczewicę zalać wodą ca 2 litry i gotować ciągle, zaglądając, ponieważ tworząca się piana lubi wyciekać z garnka, jeśli się o tym zapomni. Po 15 do 20 minutach wrzucić wszystkie przyprawy, wlać na początek pół puszki mleka kokosowego. Zdjąć z palnika. Warzywa dojdą w gorącej wodzie, dlatego też należy proces gotowania warzyw ograniczyć do max 10 minut.

Z tych samych składników można przygotować sos do ryżu, makaronu lub kasz ograniczając ilość wody tak, by wytworzył się gęsty sos.

środa, 10 marca 2010
Wegańskie kotleciki z marchwi

SKŁADNIKI:

7 - 8 marchewek, średniej wielkości

1 średniej wielkości seler lub 3 ziemniaki

ca 70g płatków owsianych

1 cebula

ciepla woda

olej do smażenia

sól, pieprz ,kminek

drobno posiekana natka pietruszki

ziarna całego nieobranego z otoczki sesamu do obtoczenia kotlecików

Sposób przyrządzenia

Płatki owsiane zalać niedużą ilością ciepłej wody i odstawić na pół godziny.

Marchew i seler (lub zamiast selera ziemniaki) ugotować na miękko, cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor.

Ugotowane warzywa rozgnieść widelcem, nie musi być miazga, grudki mogą też być. Dodać usmażoną cebulę, wyciśnięte z wody płatki owsiane, wszystkie przyprawy, kminek rozetrzeć w palcach na trochę drobniejsze części i także dodać do masy warzywnej.

Formować nieduże kotleciki, obtoczyć w ziarnach sezamu i smażyć na średnim ogniu, pilnując, by się nie przypaliły. Smakują jeszcze lepiej, gdy są chłodne. Podawać z surówką o neutralnym smaku. A na wierzch kotlecika można położyć np. świeżo utarty chrzan, wymieszany z burakiem, lub gęsty wegański jogurt czy śmietanę z rożnymi dodatkami, jak np. drobno pokrojony ogórek konserwowy plus szczypior wg smaku i uznania.

wtorek, 09 marca 2010
Wegańska foccacia

włoski chleb

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 1 litr ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1050 g maki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ~Do wyłożenia na wierzchu chleba:
  • oliwa z oliwek
  • czarne oliwki
  • pomidory suszone na słońcu
  • gałązki rozmarynu świeżego
  • sól gruboziarnista

Sposób wykonania:

Drożdże rozrobić w małej ilości wody, dolać następnie pozostałą wodę, sól i mąkę. Wyrabiać ciasto, które początkowo będzie bardzo lejące i połączyć z oliwą.

Pozostawić ciasto w misce pod przykryciem na pół godziny.

Następnie podzielić ciasto na 2 części i rozłożyć na 2 mniejszych blachach, ciasto powinno być grubości 3 cm. Pozostawić do wyrośnięcia na dalsze 20 minut. Po czym posmarować wierzch ciasta dużą ilością oliwy. W jednej z blach wcisnąć w powierzchnię ciasta pokrojone w mniejsze kawałki pomidory suszone, posypać solą oraz rozdrobnionym rozmarynem. Ciasto na drugiej blasze udekorować czarnymi oliwkami, posypać solą oraz rozmarynem.

Piec chlebek foccacia w środkowej części piecyka w temperaturze 175 stopni C przez 45 minut.

Foccacię podaje się zazwyczaj do zup lub innych dań bez ryżu, ziemniaków czy kasz, nie używając masła. Chętnie jeszcze ciepłą.

poniedziałek, 08 marca 2010
Wegański krem na śniadanie

Składniki:

  • Awokado
  • 2 banany
  • Pół szklanki mleka ryżowego lub sojowego, owsianego, migdałowego, orzechowego, kokosowego

Sposób przygotowania:

  • Awokado i banany obrać i pokroić, a następnie wrzucić do blendera.
  • Wlać pół szklanki wybranego mleka wegańskiego i zmiksować, aż do powstania jednolitej masy.

Niepozorny przepis, ale krem smaczny!

Owocowa tęsknota

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • 3 kiwi
  • Wiórki kokosowe
  • Pomarańcza
  • Cytryna
  • Syrop z agawy lub inny słodzik, słód.
  • Rodzynki.

Sposób przygotowania:

  • Owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić. Jabłko w kosteczkę (jabłka mogą być pokrojone ze skórką), banany w talarki.
  • Pokrojone owoce wymieszać i skropić sokiem z cytryny, żeby nie straciły koloru i świeżości.
  • Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i wlać do miski z owocami. Wszystko wymieszać jeszcze raz.
 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm