czwartek, 31 marca 2011
Surowa chałwa

Składniki:

  • 100 g surowego ziarna sezamu
  • 4 łyżki surowego syropu z agawy
  • kilka migdałów lub orzechów
  • sok z połówki pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynek (tu akurat wykorzystane rodzynki zielone)

Sposób przyrządzenia:

Ziarno sezamu zmielić w młynku do kawy. Dodać 4 łyżki syropu z agawy, rodzynki i posiekane migdały lub orzechy. Wymieszać i dodawać małe ilości soku wyciśniętego z pomarańczy tak, aby konsystencja była jak najgęstsza, ale żeby masa dała się uformować i się nie kruszyła. Formujemy dowolny kształt. Chałwę można przechowywać w lodówce, przed podaniem można pokroić na mniejsze części.

 

niedziela, 27 marca 2011
Weganski barszcz ukraiński

Składniki:

  • 1 kg gotowanych startych buraków organicznie uprawianych
  • 0,5 glówki świeżej kapusty dowolnie pokrojonej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 1 kartonik gotowanej fasolki Jaś lub ugotowanej w ilości wg uznania
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2 liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, sól
  • warzywny buljon wegański
  • wegańska śmietanka

SPOSÓB WYKONANIA:

Starte buraczki skropić sokiem z cytryny. Zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy i gotować pół godziny. Następnie dołożyć kapustę, marchew i cebulę. 20 minut przed końcem dodać ziemniaki i gdy zupa jest prawie gotowa dodać wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobno natkę pietruszki i opcjonalnie śmietankę, ktora również można dodawać bezpośrednio na talerzu.


sobota, 26 marca 2011
Sałatka z cieciorki

Składniki:

  • cieciorka
  • suszone pomidory w oliwie
  • natka pietruszki
  • ogórek kiszony
  • sok z cytryny, pieprz

Proporcje dowolne, raczej z przewagą cieciorki.

Sposób przyrządzenia:

Cieciorkę moczymy na noc i gotujemy przez około 1 godzinę. Pozostałe składniki kroimy i wszystko mieszamy dodając sok z cytryny. Sałatka może postać kilkanaście minut, żeby smaki się ,,przegryzły’’.

czwartek, 24 marca 2011
Placki ziemniaczane z dynią

Składniki (na 8-10 placków):

  • 2 duże ziemniaki
  • kawałek dyni (mniej więcej tyle, co 1 ziemniak)
  • 1 łyżka czerwonej czubrycy, 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • sól
  • trochę wody
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki umyć i obrać, dynię umyć. Ziemniaki i dynię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać sól, czubrycę i czarnuszkę, dosypać około szklanki mąki (może być nieco mniej – to zależy od wielkości ziemniaków). Wszystko wymieszać i dodawać niewielkie ilości wody, aby powstało ciasto o dość gęstej konsystencji. Nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i tak formować (spłaszczać), by placki były dość cienkie – wtedy będą chrupiące. Smażyć na złotobrązowy kolor.

środa, 23 marca 2011
Sałatka z wędzoną śliwką

 

Całkiem przypadkiem wyszła mi ostatnio bardzo smaczna o oryginalnej nucie sałatka. Oto składniki:

  • ananas świeży ( najlepiej) lub z puszki
  • jabłka
  • ugotowana czerwona fasola
  • kukurydza bio
  • garść wędzonej śliwki węgierki bez pestek
  • cytryna i oliwa do smaku

W zasadzie ilość składników jest dowolna w zależności ile potrzebujemy sałatki.

Jeśli dodamy więcej fasoli będzie treściwsza, jeśli w przewadze będą jabłka, kukurydza i ananas wtedy sałatka będzie lżejsza.

Wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy kroimy i mieszamy w salaterce.

Można doprawić ją tylko cytryną i oliwą lub wegańskim majonezem. Pierwsza wersja smakuje bardzo dobrze. Smak wędzonej śliwki dominuje w sałatce i nadaje jej charakterystyczny zapach.

sobota, 19 marca 2011
Banany w cieście cynamonowym

Rozgrzewające, słodkie, pachnące, kremowe w środku z chrupiącą skórką na wierzchu.

Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 1 banan
  • pół szklanki mąki pszennej graham
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda (około 1/3 szklanki)
  • łyżka syropu daktylowego
  • kilka posiekanych migdałów
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia:

Banana obrać, przekroić na pół, a następnie każdą połówkę ostrożnie przekroić wzdłuż na 3 części. Mąkę mieszamy z wodą tak, by otrzymać ciasto konsystencji naleśnikowego, ale dość gęste. Dodajemy cynamon i mieszamy. Każdą cząstkę banana moczymy w cieście tak, by cały banan był w nim pokryty z obu stron. Smażymy na gorącym oleju. Przekładamy na talerz, dekorujemy syropem daktylowym i pokruszonymi migdałami. Najlepsze na gorąco. Tak myślę, bo nie zdążyły ostygnąć.

piątek, 18 marca 2011
Zupa krem z borowików z chipsami z cieciorki

Składniki:

  • 100g suszonych borowików
  • 3 szkl. wody
  • śmietanka migdałowa
  • kostka rosołowa wegańska
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • 500 ml oleju do smażenia
  • sól, pieprz, sos sojowy

Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć na noc, a następnie ugotować przez ok. godzinę. Ostudzić. Odcedzić grzyby i zmiksować je z mała ilością wywaru. Połączyć zmiksowane grzyby z wywarem, kostką rosołową, przyprawić, zagotować, dodać śmietankę sojową. Olej podgrzać w garnku. Mąkę z cieciorki połączyć z taką ilością wody, by powstało dość rzadkie ciasto, ale gęściejsze niż naleśnikowe, dodać pół łyżeczki soli. Na gorący olej łyżką wlewamy krople ciasta. Smażymy na złoty kolor. Krople powinny pływać swobodnie w oleju ( nie wlewamy za dużo ciasta, bo wtedy chipsy nie będą chrupiące). Chipsy mogą stanowić osobną przekąskę - można je przyrządzaćz dodatkiem np. kminku lub sezamu.


czwartek, 17 marca 2011
Surowe ciasto truskawkowe

Sezon truskawkowy jeszcze przed nami, ale nie udało mi się wytrzymać.

Składniki:

  • 100 g mąki orzechowej
  • 100 g mąki migdałowej
  • ok. 15 dag truskawek
  • 1 banan
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki mesquite w proszku
  • łyżeczka mesquite lub kakao do posypania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Masa orzechowa: Banana zmiksować i wymieszać z 2 łyżkami mesquite i mąką orzechową (dodawać stopniowo, aby ciasto było zwarte, jeśli jest za rzadkie dodać mąki orzechowej, jeśli za luźne, dodać banana).

Masa truskawkowa: Jeśli zostało trochę zmiksowanego banana, dodajemy do niego ok. 8 truskawek, miksujemy. Kilka truskawek drobniutko siekamy i łączymy z masą, dodając sok z cytryny, syrop z agawy i mąkę migdałową. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy mąki, jeśli za gęsta odrobinę soku z cytryny czy truskawek.

Masę orzechową dzielimy na 2 części i formujemy 2 placki. Jeden układamy na talerzu posypanym orzechową mąką. Następnie nakładamy masę truskawkową. Całość przykrywamy drugim plackiem z ciasta orzechowego. Posypujemy odrobiną mesqiute w proszku lub kakao i dekorujemy połówkami truskawek.

Można wstawić do lodówki na godzinę.

wtorek, 15 marca 2011
SUROWE ANYŻKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 100 g mąki z orzechów włoskich (lub zmielonych orzechów)
  • 2-3 gwiazdeczki anyżu
  • sok z mandarynki
  • 5 łyżek syropu z agawy (4 do ciasta i 1 do polewy)
  • 1 łyżka masła kakaowego (ewentualnie surowego oleju kokosowego)
  • suszone owoce do dekoracji (tu- morwa)

Sposób wykonania:

Anyż mielimy w młynku i odsiewamy większe części. Mąkę z orzechów mieszamy ze sproszkowanym anyżem i 4 łyżkami syropu z agawy dodając tyle świeżego soku z mandarynki, by ciasto było jak najgęstsze, ale łatwe do formowania. Formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie. Masło kakaowe rozpuszczamy w temperaturze 40 st. C. i dodajemy do niego łyżkę syropu z agawy; energicznie mieszamy, aż składniki się połączą. Powstałą białą czekoladą polewamy ciasteczka, dekorujemy suszonymi owocami i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

niedziela, 13 marca 2011
Kotlety z kapusty pekińskiej

Produkty:

  • mała kapustka pekińska
  • 2 duże lub 4 małe obrane marchewki
  • kaszka kukurydziana lub manna
  • mąka orkiszowa do sklejenia

Sposób wykonania:

Wrzucić kapustę i marchewki do blendera z nożami, żeby się drobno posiekały lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach marchew, a kapustę drobno posiekać. (w blenderze wychodzi wilgotna jednolita masa, czyli to, o co nam chodzi, a poza tym jest błyskawicznie), dodać przyprawy jakie kto lubi, można samą jarzynkę lub sos sojowy, odrobinę pieprzu. Dosypać kilka łyżek kaszki manny lub kukurydzianej i mąki tyle, żeby się skleiło (na próbę jeden kotlet usmażyć i jeśli się rozlatuje, dodać więcej mąki). Jeśli pozwolimy, żeby kaszka napęczniała, to mniej będzie trzeba dosypać mąki, bo kasza też ma właściwości klejące. Uformowane kotleciki smażyć na oliwce.

piątek, 11 marca 2011
Surowe kokosanki z nerkowcami

W tym przepisie w miarę możliwości stosujemy surowe składniki.

Składniki:

  • 2 małe banany lub 1 duży
  • pół szklanki rodzynek suszonych na słońcu (dość miękkich)
  • mąka kokosowa
  • ok. 50 g orzechów nerkowców

Sposób przyrządzenia:

Banany zmiksować razem z rodzynkami. Orzechy zemleć w młynku. Zarówno orzechy jak i rodzynki nie muszą być bardzo dokładnie rozdrobnione. Dzięki temu w ciasteczkach znajdziemy kawałki orzechów i rodzynek. Pastę bananową wymieszać z orzechami i dodać tyle mąki kokosowej, aby powstało twarde, zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i przyciskamy jedną stroną do wysypanej na talerzyk mąki kokosowej. Można spożywać od razu lub podsuszyć na talerzu na kaloryferze czy w jego pobliżu.

czwartek, 10 marca 2011
Warzywa duszone z wegańskimi parówkami

Składniki:

  • 2 cebule
  • 0,5 pora
  • 5 łodyżek selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 brokuł
  • 6 średniej wielkości marchwi
  • 3 ziemniaki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • grzyby suszone shitaki lub inne / mogą być też smażone pieczarki/
  • 6-8 parówek sojowych lub innych wegańskich

Sposób wykonania

Warzywa umyć i pokroić, grzyby zamoczyć i umyć dokładnie, następnie pokroić na cienkie paski i usmażyć na oliwie. Cebulę i czosnek podsmażyć na szklisto i połączyć z grzybami.

Warzywa wrzucić do garnka z dość dużą ilością oliwy i na najwyższej temperaturze dusić, mieszając często, nie dopuszczając do tego, by warzywa były zbyt miękkie. Gdy są gotowe, połączyć je z cebulką i grzybami, posolić, dodać pieprz oraz pokrojone w plastry ca 1 cm grubości parówki, które uprzednio podsmażyliśmy na lekki brąz.

Jeszcze raz wszystko szybko podgrzać, podając z makaronem, ryżem czy innym pełnoziarnistym dodatkiem.


sobota, 05 marca 2011
Surowy tort makowy (bezglutenowy, bez cukru)

 

Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm):

  • 50 g miękkich daktyli
  • kilka łyżek posiekanych (dowolnych) orzechów
  • ok 250 g maku (wcześniej namoczonego przez co najmniej 2 godziny)
  • 100 g moreli suszonych na słońcu
  • 100 g namoczonych migdałów
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • pół laski wanilii
  • ok 50 g rodzynek (jeśli ciasto jest za rzadkie, można dodać wiecej rodzynek)
  • syrop z agawy (opcja do masy migdałowej, żeby ciasto było słodsze)
  • dla przybrania - kilka posiekanych migdałów lub trochę pokruszonej surowej czekolady (można też polać rozpuszczoną surową czekoladą, ale wtedy trudniej jest ukroić równe kawałki, ponieważ tort musi być w lodówce, a czekolada twardnieje)

Sposób przyrządzenia:

Spód:

Daktyle pokroić, wymieszać z orzechami i wyrobić na masę - można zmiksować, ale nie jest to konieczne. Powstałą masą wyłożyć dno foremki.

Masa makowa:

Wodę z maku odlać, mak zmiksować w blenderze z rodzynkami. Masa powinna być zwarta, jeśli jest za rzadka, dodajemy rodzynek.

Masa migdałowa:

Migdały obrać ze skórki, zmiksować z niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) dodając olej kokosowy i miąższ z połowy laski wanilii. Jeśli blender ma mniejszą moc i nie może sobie poradzić, dodajemy wody. Kiedy migdały są już dokładnie zmiksowane dodajemy wiórki kokosowe dalej miksując aż do momentu, gdy masa będzie gęsta. Masę można dosłodzić łyżką syropu z agawy, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta.

 

Przygotowanie:

Dno foremki wyłożyć masą daktylową. Masę makową podzielić na 2 równe części. Jedną część wyłożyć do foremki równo ją rozprowadzając. Następnie układamy warstwę migdałową (całą) i na końcu drugą część masy makowej. Wierzch tortu ozdabiamy np. posiekanymi migdałami. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Jest to tort wyjątkowo lekki, nie obciąża żołądka i można go jeść kawałek za kawałkiem:)

czwartek, 03 marca 2011
Ciasteczka bezglutenowe

Składniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kamienia winnego)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki słodu zbożowego lub (dla wersji na słono) - szczypta soli
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki maku
  • niewielka ilość wody

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie z olejem i syropem zbożowym, dodać tyle wody, by ciasto było elastyczne i łatwe do formowania. Następnie dodać sezam i mak, wyrobić. Można rozwałkowywać lub spłaszczać małe części ciasta dłonią, a następnie wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 min na złotobrązowy kolor.

Doskonała przekąska na wycieczki, do szkoły czy do pracy. Ciasteczka są bogate w wapń (sezam), magnez (mak) i selen (kukurydza) oraz wiele innych cennych składników. Doskonała alternatywa dla kupowanych ciastek. Można je zrobić w wersji na słodko lub na słono. Szczególnie cenne dla dzieci zamiast chipsów czy ciastek z cukrem i chemicznymi dodatkami. W miarę możliwości używamy składników bio.

wtorek, 01 marca 2011
Canelloni z nadzieniem z ziemniaków

Składniki:

•             pół opakowania makaronu canelloni (rurek do nadziewania)

•             1 kg ziemniaków

•             4 łyżki groszku zielonego ze słoika

•             1 nieduża marchewka

•             4 łyżki mąki pszennej razowej

•             4 łyżki oleju

•             1 szklanka wody

•             1 łyżeczka cząbru

•             1 łyżeczka czubrycy

•             1 łyżeczka czerwonej papryki

•             sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Nadzienie: Ziemniaki i marchewkę ugotować na parze. Ziemniaki rozgnieść, marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ziemniaki wymieszać z marchewką i groszkiem dodając czubrycy i soli, ewentualnie pieprzu. Powstałym farszem nadziewać kolejno rurki makaronowe.

Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i chwilę prażyć, po czym stopniowo dodając wody (około 1 szklanki) ciągle mieszamy, aby powstał gęsty, gładki sos, dodajemy paprykę, sól, cząber, pieprz.

Ostatni krok: nadziewany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewając każdą warstwę sosem. Na wierzchu polewamy sosem tak, by makaron był przykryty. Dół podlewamy 1/4 szklanki wody. Wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika na około 30 min. (aż makaron zmięknie). Jeśli makaron jest podsuszony, a woda wyparowała, można w trakcie pieczenia ostrożnie polać wierzch wodą.

Podajemy gorące.



Weganizm Weganizm

Weganizm