poniedziałek, 26 marca 2012
Prosty i szybki chleb pszenny


 

SKŁADNIKI

  • 50 g drożdzy
  • 60 dkg/0,9 l mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,6 l ciepłej wody
  • 0,2 l prażonych ziaren słonecznika
  • 50 g otrębów pszennych
  • 1 pełna łyżka soli
  • kminek, pomidory suszone w słońcu, oregano, siemię lniane. Wybrac wg uznania

 

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Drożdże rozpuścić z wodą o temperaturze pokojowej. Wsypać mąkę oraz otręby pszenne.
  2. Wyrabiać ciasto ręką nie mniej niż 5 minut lub maszynowo na średniej szybkości. Pozostawić do wyrośnięcia 30 minut, przykryć wilgotną ściereczką.
  3. Następnie wsypać sól i przyprawy, w moim przypadku  były to za pierwszym razem ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażone, w drugim przypadku były to ziarna słonecznika oraz kminek.
  4. Wymieszać po raz kolejny, by przyprawy smakowe rozprowadzone zostały dokładnie po całości ciasta.
  5. Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Z ciasta uformować 2 okrągłe bochenki, przykryć czystą ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Można także użyć 2 formy do keksu lub 1 mniejszą czworokątną, które uprzednio obsypane zostały lekko mąką.
  7. Po wspomnianych wyżej 30 minutach naciąć ciasto ostrym nożem 4 razy i wstawić do nagrzanego do 2200 C piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć po upieczeniu i posmarować pędzelkiem powierzchnię wodą, po czym wstawić ponownie do piekarnika, aż do wystygnięcia. Jeśli chcemy uzyskać twardą chrupiącą powierzchnię, pozostawiamy chleb bez przykrycia. Gdy chcemy uzyskać miękką powierzchnię, przykrywamy chleb ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia.

 



niedziela, 18 marca 2012
Kuleczki daktylowe

Składniki:

  • 7 świeżych daktyli (masa daktylowa)
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Wypestkowane daktyle wymieszać z kakao i wiórkami kokosowymi na jednolitą masę, po prostu ugniatać to razem.

Ulepić kulki i włożyć do lodówki na około 20 minut lub dłużej, jak kto woli.

 

poniedziałek, 12 marca 2012
Placek daktylowo-figowy

 Składniki na CIASTO:

  • 4 szklanki mąki graham  (około 1/2 kg)
  • 1/2 szklanki mineralnej wody zmiksowanej z 5-6 pokrojonymi daktylami 
  • 1/2 -3/4 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki śmietany sojowej lub kokosowej
  • 1-łyżeczka sody  i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek zimnej wody
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

Składniki na MASĘ:

  • 3/4 puszki lub kartonik śmietany kokosowej /wraz z płynem /
  • 7-8 pokrojonych drobno daktyli
  • 3-4 pokrojone suszone figi
  • 3 garście orzechów włoskich
  • sok z cytryny  z olejkiem  waniliowym do smaku
  • dżem z gorzkich pomarańczy 

 

Składniki na  POLEWĘ KAKAOWĄ:

  • 3/4 szklanki wody
  • 4 - 5 łyżek kakao
  • łyżka margaryny wegańskiej
  • 3-4 łyżki  brązowego lub brzozowego cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

WYKONANIE:

CIASTO  :

  1. W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki  i  dokładnie wymieszać.
  2. Dodać olej  i  bardzo dokładnie zmiksowany na jednolitą masę mus daktylowy i śmietanę
  3. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę
  4. Na końcu  dodawać  stopniowo wodę z olejkiem waniliowym, aby powstało miękkie gładkie ciasto /o konsystencji kruchego/
  5. Podzielić na  3-4 cienkie blaty i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 0 C  około 20 min

MASA :

  1. Śmietanę kokosową wraz z płynem  połączyć z daktylami, figami i orzechami  w blenderze i mocno zmiksować na jednolitą masę /bez grudek/,  gdyby masa była za gęsta dodać wodę
  2. Doprawić do smaku sokiem z cytryny  i wanilią

POLEWA KAKAOWA

  1. Wodę wlać do rondelka i zagotować
  2. Kakao połączyć z tłuszczem i cukrem w osobnym garnuszku i wymieszać,  dodać trochę wody, wymieszać i wlać do wody w rondelku
  3. Gotować długo, mieszając, aż powstanie gładka gęsta masa

 

 

Upieczone i wystudzone 3 blaty ciasta posmarować dżemem pomarańczowym i  masą daktylową i kolejno warstwami nałożyć jeden na drugi. Wierzch ciasta pokryć  masą kakaową. Można posypać orzechami i udekorować owocami.

czwartek, 08 marca 2012
Sos z cieciorki i warzyw

 Składniki:

  • szklanka ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki wody
  • połówka awokado
  • połówka czerwonej papryki
  • połówka pomidora
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • oliwa

SPOSÓB WYKONANIA

Cieciorkę zmiksować z małą ilością wody, następnie dolewać powoli oliwę i miksować krotką chwile. Pozostałe składniki zmiksować z powstałą masą i doprawić do smaku. Otrzymany sos można stosować jako sos do makaronów lub dip.



sobota, 03 marca 2012
Kokosowe (nie)żeberka

Składniki:

  • kotlety sojowe (ilość sztuk zależna od zapotrzebowania)
  •  orzech kokosowy, z którego wypite zostało mleczko
  • sól, pieprz, sos sojowy, przyprawa ziołowa (np. zioła włoskie lub 5 smaków)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety zalać wrzątkiem i podgotować, aż mocno zmiękną, odcisnąć nadmiar wody, skropić sosem sojowym, posypać solą, pieprzem i przyprawami ziołowymi. Orzech kokosowy rozbić (wystarczy do tego celu młotek). Wyjąć miąższ i pokroić jego część na paski długości ok 7-8 cm i grubości ok 7-10mm. Każdy pasek kokosa obłożyć kotletem sojowym przyciskając go dłońmi, aż uformuje się zwarty kawałek z kokosem w środku. Smażyć na oleju na złotobrązowy kolor.



Weganizm Weganizm

Weganizm