poniedziałek, 25 marca 2013
Naleśniki z wegańskim żółtkiem

 

The Vegg to bardzo ciekawy nowy produkt, o którym kiedyś pisałam na stronie http://weganizm.blox.pl/2012/09/Wege-jajka.html - wegańskie żółtka. Naprawdę zaskoczyło mnie, jak dobrze zastępuje on prawdziwe żółtko. Otrzymałam w prezencie paczuszkę i postanowiłam zaeksperymentować, a rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania:

  • 3/4 szkl mąki
  • 1 szkl. mleka sojowego (nie eksperymentowałam z wodą, czy innym roślinnym)
  • 1 łyżeczka "The Vegg" plus 1/4 szkl. wody - rozmiksowane w mini blenderze przez 15 sekund - (nie dotykać rękami)
  • sól (ja nie dodałam soli, bo nie używam)

 

Ciasto przygotować jak na normalne naleśniki, nie powinno być zbyt gęste, bo wyjdą nam racuchy.

 Wg mnie The Vegg może zastąpić żółtka w przepisach na tradycyjne ciasta :)

http://www.veganstore.co.uk/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=1&Product_Code=170&Category_Code=002

 





 



 

piątek, 15 marca 2013
Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 1 kartonik pomidorów krojonych w kostkę lub prasowanych
  • 1-2 bukieciki brokułów
  • 3 marchwie
  • cukinia
  • makaron np. muszelki
  • sucha soja, drobno mielona
  • natka pietruszki
  • kostka warzywna
  • woda



Warzywa gotować razem z pomidorami. Dodać soję po 10 min. Na koniec wrzucić makaron. Gotować kolejne 10 min. Doprawić solą, papryką i pieprzem.



Weganizm Weganizm

Weganizm