sobota, 22 marca 2014
Jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanych płatków owsianych?

 

Mam niejaką tendencję do robienia wszystkiego za dużo. Tak też często jest z kaszą z płatków owsianych. Prawie zawsze zostaje mi nadwyżka kaszy, którą wyrzucam.

Ale któregoś razu nie miałam czasu jej wyrzucić, przelałam resztkę na talerz i poszłam do pracy. Kiedy wróciłam wieczorem, w lodówce świeciły pustki, oprócz tego talerza z zimną kaszą, na którą w tej postaci zupełnie nie miałam ochoty. Wpadłam na pomysł, żeby podgrzać ją na oliwie na patelni.

Przełożoną na patelnię kaszę posypałam przyprawami curry i czarnym pieprzem, dodałam trochę soli. Podsmażyłam na lekko złoty kolor z obydwu stron (podzieliłam ją 2 części, by łatwiej przewrócić na drugą stronę), a następnie obok lekko podsmażyłam zieleninę typu szczypiorek i tymianek. Podałam z ugotowaną brukselką. Muszę powiedzieć, że podgrzana w ten sposób kasza z płatków owsianych weszła na stałe do mojego repertuaru kuchennego jako szybkie w przygotowaniu, tanie i naprawdę niespodziewanie smaczne i delikatne w smaku danie. Polecam.

  • płatki owsiane
  • curry
  • czarny pieprz
  • szczypiorek
  • tymianek
  • brukselka

 





Weganizm Weganizm

Weganizm