piątek, 30 kwietnia 2010
Wegański gulasz z seitanu

Składniki:

3 cebule

przyprawy (ziele angielskie, sól, pieprz, jarzynka, koperek, liść laurowy, majeranek)

paczka sypkiego glutenu pszennego (ja kupuję w Evergreenie, ale można zrobić samemu w ten sposób, że zrobioną masę mączną z wody ciepłej i mąki jak na pierogi, płukać pod wodą, aż cała skrobia się wypłucze i zostanie sam klejący gluten, jednak długo to trwa i jest mało opłacalne, bo z całego kilograma mąki pozostaje niewiele glutenu, a kupny wystarcza na gulasz dla 10 osób).

Z sypkiego glutenu ulepić spójną kluskę, dolewając ciepłej wody z rozmieszaną jarzynką, tyle, aby nie pozostało nic sypkiego materiału. Następnie gotować ją na parze przez ok. 20 min. Tak uzyskujemy seitan. Dalej pokroić ”kluskę” w małe kawałki i wrzucać na tłuszcz. Smażyć krótko po obydwu stronach na oleju. Przełożyć do garnka z uprzednio usmażoną cebulą, dolać wody i gotować jeszcze 15 min. z przyprawami. Na koniec zagęścić wodą z mąką, najlepiej orkiszową, i dodać odrobinę śmietanki sojowej, podawać z ryżem, kaszą lub pieczywem.

środa, 28 kwietnia 2010
Talarki bez miarki

Składniki na około 15 małych kotlecików:

5 kotletów sojowych

kostka tofu 300g

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

płaska łyżka mąki pszennej

sól, pieprz, mielony kminek

Kotlety sojowe moczymy w gorącej wodzie lub bulionie aż będą miękkie.

Dokładnie odciskamy. Rozdrabniamy je następnie drobno w malakserze lub po prostu siekając nożem. Ręką ugniatamy tofu wraz z rozdrobnionymi kotletami, dodajemy obie mąki i przyprawy, i dalej wszystko razem ugniatamy. Formujemy małe ‘talarki’ i smażymy z obu stron na piękny kolor.

Dodając do masy smażoną cebulkę, grzyby, koperek lub zieloną pietruszkę, paprykę mieloną czy inne dodatki otrzymujemy kotlety o różnym smaku.

wtorek, 27 kwietnia 2010
Naleśniki z tofu i truskawkami

*Składniki do nadzienia:

1 lub 2 kostki tofu (w zależności, ile naleśników usmażymy)

cukier waniliowy ( może być olejek do ciasta)

Cukier lub fruktoza lub słód do smaku

truskawki świeże lub mrożone

*Składniki do placków naleśnikowych:

mąka

woda + mleko sojowe lub kokosowe

szczypta soli

Lączymy mąkę , wodę , mleko sojowe, sól. Mieszamy dokładnie aż otrzymamy konsystencję śmietany.

Smażymy naleśniki na małej ilości oliwy.

Rozdrabniamy tofu, dosypujemy cukier lub słód, cukier waliniliowy do smaku i wszystko mieszamy blenderem na niskich obrotach na masę.

Masę z tofu wkładamy do naleśnika i lekko podsmażamy.

Truskawki podgrzewamy lekko w garnku wraz z cukrem i wanilią żeby puściły sok, a następnie polewamy naleśniki.

pycha !!!

poniedziałek, 26 kwietnia 2010
Zielono mi - danie jednogarnkowe na wiosnę

5-6 młodych ziemniaków

bukiet brokułów

1/2 opakowania wędzonego tofu

świeży szczypiorek

sól, pieprz cytrynowy, curry mild

Ziemniaki gotujemy w wodzie,

brokuły dzielimy na małe bukieciki i też gotujemy, w osobnym garnku ok. 15 minut, pod przykryciem w niewielkiej ilości wody z solą.

Kiedy ziemniaki są już miękkie, wylewamy wodę i dzielimy każdy na 4 części. Do ziemniaków wrzucamy ugotowane brokuły, solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz, szybko i energicznie mieszamy, na końcu dodajemy tofu, jeszcze raz potrząsamy, dzielimy na porcje i każdy obficie posypujemy świeżutkim szczypiorkiem.

Doskonale smakuje z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi.

 

niedziela, 25 kwietnia 2010
Placek ziemniaczany po węgiersku

SKŁADNIKI do placka

12 ziemniaków średniej wielkości

olej do smażenia

1 cebula ( niekoniecznie)

pieprz, sól, 2 łyżki mąki

SKŁADNIKI DO GULASZU

500 do 700 g gotowych, mrożonych kawałków wegańskiego kurczaka lub ugotowanych w bulionie warzywnym i odciśniętych z wody kawałków mięsa sojowego

mąka

sól, pieprz, papryka, cayenne

sos sojowy

1 cebula

ziarna pieprzu, ziela angielskiego, 2 liscie laurowe

olej do smażenia

1 do 2 łyżek pasty pomidorowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki zetrzeć w robocie kuchennym lub na tarce ręcznej, dodać na koniec cebule do starcia.

Ciasto ziemniaczane doprawić solą i pieprzem.

„Mięso” sojowe skropić sosem sojowym, dokładnie wymieszać. Następnie posypać je mąką i jeszcze raz wymieszać. Cebulę pokroić. Podgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor, wyłożyć „mięso” i zalać małą ilością wody, dodać wszystkie przyprawy i gotować jakiś czas uważając, by się nie przypalało. Gdyby sos nie miał odpowiedniej gęstości, dosypać trochę mąki w przeciwnym wypadku dodać wodę. Sos powinien być bardzo gęsty. Na koniec gotowania dodać pastę pomidorowa i jeszcze raz zagotować.

Gulasz smakował najlepiej drugiego dnia.

Na niedużą patelnię wylać ciasto ziemniaczane i smażyć z obydwu stron aż będzie chrupkie.

Wyłożyć placek na talerz i nałożyć nań dowolną ilość gulaszu.

Surówka z łagodnie kiszonej kapusty pasuje wspaniale , ja miałam tylko szparagi zielone, które ugotowałam w ca 7 minut na parze i też było niezłe.

Starłam za dużo ziemniaków, których nie miałam ochoty wyrzucić, wobec czego przełożyłam resztkę do słoika, zakręciłam pokrywkę i wstawiłam do lodówki. Następnego dnia zdjęłam troszkę ziemniaków z górnej warstwy i reszta była całkiem jak świeżo starte ziemniaki.

Podane proporcje wystarczą na 3 porcje.

Ciasto ze skórką z pomarańczy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanka cukru lub słodu, syropu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka żółtego dżemu
  • 50 g (1/2 opakowania) skórki z pomarańczy (suszonej kandyzowanej)
  • Cytryna
  • Cynamon
  • Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  • Wsypać do miski suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać razem.
  • Dodać wodę, olej, dżem, słód (jeśli ktoś wybierze go zamiast cukru) i wymieszać.
  • Dodać skórkę z pomarańczy, wcześniej jednak wymieszać ją z sokiem z cytryny, żeby była nim nasączona.
  • Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Blachę posmarować olejem i oprószyć mąką.
  • Wlać ciasto na blachę.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec około 30 minut.
  • Po 30 minutach sprawdzić nożem lub wykałaczką, czy ciasto jest suche.

Polewa- cukier puder (można zmielić cukier brązowy w młynku do kawy), sok z cytryny i łyżeczkę cynamonu mieszamy razem, aż powstanie masa, którą można posmarować górę ciasta.

Przystrajamy wiórkami kokosowymi.

piątek, 23 kwietnia 2010
Leczo na każdą okazję

Do przyrządzenia lecza wystarczą:

3 czerwone papryki

2-3 cebule

kostka wędzonego tofu

słoik przecieru pomidorowego bio/ latem zastępujemy 5-6 pomidorami

przyprawy

ale warto dodać jeszcze:

bakłażana

niedużą cukinię

mleczko kokosowe

Na wstępie kroimy bakłażana w plastry i solimy z obu stron, pozostawiając na kilkanaście minut, aby bakłażan puścił goryczkę.

Do większego gara wlewamy na dno odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy pod przykryciem.

Osobno podsmażamy kolejno cebulę i cukinię, niezbyt długo, żeby pozostała lekko chrupiąca. Plastry bakłażana płuczemy, aby usunąć gorycz. Kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego i podsmażamy na nim bakłażana, dodając równocześnie przyprawy: sól, pieprz, trochę przypraw do grilla, do smaku.  Podsmażoną cebulkę, cukinię i bakłażana dodajemy do duszącej się papryki.

Smażymy drobne kawałki wędzonego tofu i również dorzucamy do papryki.

Pora dodać przecier pomidorowy oraz przyprawić całość solą, pieprzem, bazylią, mogą być też zioła prowansalskie czy inne ulubione. Jeśli lubimy ostrą nutę to koniecznie dodajemy szczyptę ostrej papryki, małą papryczkę chili lub ząbek czosnku.

Ostatecznie dusimy wszystko razem aż smak wędzonego tofu przeniknie do potrawy i wszystkie składniki osiągną pożądaną miękkość (nie można dopuścić do zbytniego rozgotowania ani też nie powinny za bardzo chrupać). W razie potrzeby podlewamy wodą lub dodajemy więcej przecieru. Można też na koniec dodać łyżkę lub dwie mleczka kokosowego, nie za dużo, żeby potrawa nie nabrała białego koloru.

Najlepiej smakuje z chlebkiem lub ze świderkami.

czwartek, 22 kwietnia 2010
Tofucznica

Składniki:

1 kostka tofu

1/2 cebuli

sól, pieprz

świeżutki szczypiorek

oliwa do smażenia

ew. kurkuma*

Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojona cebulę, chwilkę smażymy, dodajemy tofu, smażymy, jednocześnie dokładnie rozdrabniamy je widelcem, wsypujemy sól, pieprz, kiedy wszystko jest już ładnie podsmażone, posypujemy świeżym szczypiorkiem.

* jeżeli chcemy uzyskać żółciutki kolor i lekko „jajeczny” smak dodajemy szczyptę kurkumy

środa, 21 kwietnia 2010
Jabłka w cieście a

Składniki:

  • 200 g mąki białej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml wody najlepiej naturalnie gazowanej
  • 100 ml śmietanki sojowej
  • cukier waniliowy
  • 300 g obranych i pokrojonych jabłek
  • oliwa do smażenia
  • i cukier puder do posypania

(porcja na 3 osoby)

Sposób wykonania:

Połączyć mikserem wodę, mąkę i śmietankę sojową, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i do gęstej masy dodać pokrojone w plasterki jabłka i wymieszać łyżką. Nabierać łyżką ciasto z jabłkami i smażyć na tłuszczu, nie głębokim, ale żeby był pływający. Usmażyć po dwóch stronach. Po wyjęciu, posypać cukrem.

wtorek, 20 kwietnia 2010
Wegańskie gofry (najlepsze pod słońcem)

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka sojowego i 1 szklanka wody

1/3 szklanki oleju

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Wszystko zmieszać i nakładać na gofrownicę. Jeść z owocami lub cukrem pudrem, lub słodkim sosem.

poniedziałek, 19 kwietnia 2010
Drożdżówka z orkiszu

Ciasto:

Składniki:

50g drożdży

1 szklanka mleka sojowego

1 szklanka cukru brązowego

2,5 - 3 szklanki mąki orkiszowej

cukier waniliowy

cytryna

mała miseczka bakalii lub mrożonych owoców około 40dkg

Kruszonka

1/6 kostki masła wegańskiego

3 łyżki cukru brązowego

3 łyżki mąki

Wymieszaj masło z mlekiem sojowym, zagotuj i ostudź.

Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce i wyciśnij sok.

W misce połącz i dobrze wymieszaj cukier waniliowy, skórkę i sok z całej cytryny.

Zalej ciepłym mlekiem z masłem, dodaj mąkę i wyrób na gładką masę.

Następnie wyłóż na wysmarowaną blachę, przykryj ściereczką i pozostaw do rana w ciepłym miejscu.

Zrób kruszonkę z wymieszanych składników i wstaw do lodówki.

Rano poukładaj na cieście owoce bądź bakalie, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 min w temp. 170 - 180 st. C

Ciasto po ostygnięciu można polać lukrem, z dwóch łyżek soku z cytryny i szklanki cukru pudru, które należy wymieszać na gładką masę (ok. 10 minut).

niedziela, 18 kwietnia 2010
Tofu w pomidorkach

Tofu kroimy na niezbyt duże prostokąty. 1 łyżkę bulionu wege w proszku rozpuszczamy w ½ szklanki wody i wlewany na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia i dorzucamy tofu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, by tofu lekko się dusiło, aż wchłonie cały bulion. W międzyczasie przewracamy tofu na drugą stronę. Gdy już z bulion nic nie zostanie, wlewamy olej i obsmażamy tufu z obu stron. Na koniec dodajemy 1 szklankę przecieru pomidorowego bio, szczyptę bazylii, pieprz i sól do smaku, i jeszcze chwilkę dusimy.

Wierzch można posypać prażonymi nasionami słonecznika.

To bardzo proste i szybkie danie doskonale smakuje z brązowym ryżem.

sobota, 17 kwietnia 2010
Wegańskie krokiety czy wegańska jajecznica?

 

 

Składniki na około 10 krokietów

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka sojowego

1,5 szklanki wody

50 g orzechów nerkowca

farsz:

300 g tofu

60 dkg pieczarek

1 średnia cebula

2 łyżki musztardy

sól, pieprz, mielony kminek, kurkuma

Przygotowując farsz do krokietów postępujemy tak samo jak przy przyrządzaniu wegańskiej jajecznicy. Dusimy pokrojone drobno pieczarki z cebulką, następnie dodajemy rozdrobnione tofu i doprawiamy musztardą i przyprawami. Farsz powinien być dobrze przyprawiony. Podlewamy odrobinę wodą, tak aby farsz nie był za suchy. Mielimy w malakserze na pastę.

Orzechy nerkowca mielimy np. w młynku do kawy. Miksujemy z mąką, wodą i mlekiem sojowym. Smażymy cienkie naleśniki.

Na każdym naleśniku rozprowadzamy niezbyt grubo farsz, zawijamy z dwóch stron brzegi i ciasno rolujemy. Przed usmażeniem można delikatnie obtoczyć krokiety w bułce tartej.

Obsmażamy krokiety na małym ogniu a każdej strony.

Aby skrócić czas przygotowania dania, farsz można przygotować dzień wcześniej i połowę zjeść w formie jajecznicy z chlebem. Następnego dnia wystarczy usmażyć naleśniki z połowy składników i napełnić je pozostałym farszem.

 

piątek, 16 kwietnia 2010
Wegański omlet chłopski

SKŁADNIKI

300 ml mleka sojowego

70 g mąki sojowej

70 g mąki pszennej

3 łyżki świeżej bazylii

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

pieprz

1 cebula

por (ca 15 cm)

4 ziemniaki gotowane, ostudzone ( nie przegotowane)

2 papryki, czerwona i zielona lub wg uznania

kilka sztuk łodyg selera

oliwa

natka pietruszki

sambal oelek lub tabasco

krztynka zmielonego kminku

SPOSÓB WYKONANIA

Wymieszać mleko sojowe z obydwoma rodzajami mąki. Dodać sól, kminek i ewentualnie zioła, których smak chcielibyśmy poczuć w cieście. Odstawić na 20 do 30 minut.

W międzyczasie pokroić warzywa w paski czy kostkę. Cebulę, porę i czosnek podsmażyć osobno, przełożyć na talerz. I kolejno podsmażyć pozostałe warzywa tj. papryka i selerowe łodygi. Połączyć warzywa, doprawić zaproponowanymi przyprawami lub wg własnego uznania.

Podzielić wszystkie przygotowane składniki na połowę  /ponieważ mają starczyć na 2 porcje/

Na niedużej patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć dno patelni pokrojonymi w plastry ziemniakami, posolić oraz posypać pieprzem. Następnie pokryć ziemniaki warzywami, posypać natką pietruszki oraz zalać ciastem i smażyć na średnim ogniu. W czasie smażenia podważać ciasto kuchenną szpatułą, by sprawdzić czy sie nie przypala. Gdy ciasto jest dobrze przyrumienione, za pomocą płaskiej pokrywki przełożyć omlet na druga stronę i smażyć dalej aż druga strona omletu będzie gotowa.  Ja z powodu braku odpowiedniej pokrywki złożyłam omlet na pół i smażyłam dalej na małym ogniu, tak by warzywne nadzienie było bardzo gorące, a ciasto ścięte.

czwartek, 15 kwietnia 2010
Jabłka w cieście

Składniki:

6 małych jabłek

cynamon

rodzynki

cukier brązowy

1/2 kg mąki razowej

2 łyżki mąki kukurydzianej bio

10 g proszku do pieczenia (najlepiej eko)

1 szklanka oleju

woda lub mleko ryżowe (ok. 1/2 szklanki)

Przygotowanie ciasta:

Mąkę razową i kukurydzianą mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy olej. Mieszamy, aż do powstania kruszonki. Następnie dodajemy stopniowo małe ilości wody lub mleka ryżowego, mieszając wszystkie składniki. Ciasto powinno być dość zwarte, ale jednocześnie elastyczne, aby łatwo się formowało. Zagniatamy ciasto. Można je odstawić w chłodne miejsce na 20 min. (niekoniecznie)

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy ze skórki , przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Przygotowujemy rodzynki, cynamon i cukier brązowy na talerzu.

Formowanie ciastek:

Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z tych części na 3 części, zaznaczając tylko wgłębienie na cieście (będziemy mieli ciasto podzielone na 12 mniej więcej jednakowych porcji). Bierzemy jedną część ciasta, formujemy okrągły placek dłonią, a następnie na środku układamy połówkę jabłka, dosypujemy ok. 10 rodzynek i odrobinę cynamonu we wgłębienie jabłka. Całość zamykamy zakładając brzegi ciasta do środka i dokładnie sklejając (to będzie spód ciastka). Wierzch ciastka dekorujemy obtaczając cukrem i układamy na blasze cukrem do góry. Formujemy kolejne ciastka, układamy na blasze i pieczemy w gorącym piekarniku (ok. 200 st. C) przez około 20-25 min.

środa, 14 kwietnia 2010
Razowe naleśniki z farszem zwane enchiladą

Składniki:

300 g mąki białej i razowej w równych proporcjach (1/2 i 1/2)

200 ml wody naturalnie gazowanej

szczypta soli

1kg warzyw mrożonych lub z puszek: kukurydza, groszek, marchewka, zielona fasolka (różne opcje, nie muszą być wszystkie)

koncentrat pomidorowy na sos z przyprawami.

Sposób przygotowania: mąkę razowa zmieszać z biała i zmiksować z wodą i solą (konsystencja powinna być rzadkiej śmietany). Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni duże naleśniki. Wychodzi ich 6. Mrożone warzywa zagotować do miekkości, a jeśli są z puszek wystarczy zmieszać, dodać wegańską jarzynkę, pieprz i pietruszkę suszoną lub lubczyk. Nakładać farsz warzywny na naleśniki i zawijać raz na pół. Polać sosem pomidorowym.

Sos: wywar warzywny w ilości ¼ l zmieszać z koncentratem pomidorowym i chwilę gotować. Doprawić czosnkiem w proszku, solą, pieprzem, oregano i bazylią, a także można śmietanką sojową i szczyptą cukru. Smacznego! (Czasmi z powodu mąki razowej naleśniki się trochę łamią, można więc dosypać 2 łyżki mąki kukurydzianej dla ich sprężystości - jest to dobry sklejacz).

wtorek, 13 kwietnia 2010
Wegański orzechowiec

Orzechowiec z żurawiną (moze być z rodzynkami, innymi bakaliami lub bez dodatków)

Składniki:

200 g cukru

200 g margaryny roślinnej

300 g mąki

200 g orzechów mielonych włoskich (mogą być inne lub też wiórki, choć wiórki są cięższe i może mniej wyrosnąć)

150 ml wody

100 ml mleka sojowego

cukier waniliowy lub olejek migdałowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia lub jeśli ktoś ma to kamień winny, też dwie łyżeczki (jest zdrowszy, ciasto nie opada i jest do kupienia w Evergreen)

Sposób wykonania:

margarynę utrzeć dokładnie z cukrem i stopniowo dodawać mąkę i po trochu mleko z wodą, a następnie dosypywać zmielone orzechy, szczyptę soli, cukier waniliowy lub olejek zapachowy, a na koniec proszek do pieczenia. Jak wszystko będzie stanowiło jednolitą masę, dodać żurawinę suszoną lub rodzynki lub inne bakalie (niekoniecznie). Piec ok 45 minut w piekarniku o temperaturze 200-250 stopni. To porcja na małą brytfankę.

poniedziałek, 12 kwietnia 2010
Wegański żurek

Pęczek młodej cebulki lub szczypiorku usmażyć na oleju, dodać pokrojone grzybki szitake (mogą być pieczarki, ale szitake są zdrowsze i dają smak prawdziwych grzybów), następnie pokrojone parówki sojowe lub wędzone tofu (jeszcze lepsze).

Wszystko zasmażyć, a następnie dolać litr wody, dodać majeranek, liść laurowy, wegańską jarzynkę, ziele angielskie i ząbek czosnku (najlepiej zgnieciony) i gotować przez kilkanaście minut. Wlać żur lub barszcz zakiszony na razowym chlebie lub zakwasie, przez chwilę jeszcze gotować i na koniec dodać dwie łyżki chrzanu tartego i kilka łyżek śmietanki sojowej, rozmieszanej z ciepłą wodą. Dosypać sól i pieprz do smaku i łyżeczkę cukru, i żurek gotowy. Można go spożywać z ziemniaczkami lub wegańskimi pasztecikami.

niedziela, 11 kwietnia 2010
Ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 4 filiżanki migdałów
  • Sezam
  • Syrop z agawy lub jakiś inny słód
  • Cytryna
  • Mandarynki
  • Kiwi
  • 3 jabłka
  • Cynamon
  • Żurawina

Sposób przygotowania

Ciasta

  • Moczymy na noc migdały lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut.
  • Obieramy migdały ze skórki.
  • Mielimy migdały na gładką masę w młynku do kawy (można zostawić trochę migdałów, które zostały niezmielone w młynku).
  • Do masy migdałowej dodajemy syrop i sok z 2/3 mandarynki, możemy zgnieść owoc.
  • Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 2 cm.
  • Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy białym sezamem.
  • Delikatnie rozkładamy nasze ciasto na tym sezamie.

Masy

  • Obieramy 3 jabłka i ścieramy na tarce o dużych dziurkach.
  • Dodajemy około 2 łyżeczek soku z cytryny i 1 łyżeczkę cynamonu.
  • Wszystko mieszamy.
  • Równomiernie rozkładamy masę na cieście.

Przystrajamy pokrojonym w krążki kiwi (dojrzałymi), mandarynkami, wiórkami kokosowymi i odrobiną żurawiny. Przechowujemy w lodówce. Można jeść od razu lub zostawić na następny dzień, jest wtedy jeszcze lepsze. Kroimy ostrożnie i częstujemy gości.


sobota, 10 kwietnia 2010
Wegański smalczyk dziadunia

2 kostki margaryny wegańskiej (m. in. Vitaquell, Provamel)

1 cebula

1 jabłuszko

ok. ¼ szklanki granulatu sojowego

¼ szklanki zalewy z oliwek lub z papryki konserwowej

ok. 1 łyżki przyprawy typu jarzynka

+ inne przyprawy wg. uznania np. pieprz cayenne

ok. 2 dużych łyżek koncentratu pomidorowego

odrobina pokrojonych wędzonych śliwek, rodzynki

Na głębokiej patelni rozpuszczamy margarynę,

kiedy jest już gorąca dodajemy drobno posiekaną cebulę,

kiedy cebula jest już lekko zarumieniona,

wsypujemy granulat sojowy,

kiedy się zabrązowi, dodajemy drobno pokrojone jabłuszko i śliwki,

dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy

i wlewamy zalewę z oliwek(smak będzie słonawy, oliwkowy) lub zalewę z papryki konserwowej (smak będzie bardziej korzenny i zakręcony) lekko mieszamy,

zdejmujemy z ognia i wlewamy do głębszego pojemnika, zostawiamy do ostygnięcia.

Doskonale odlotowy, smakuje zarówno z chlebem jak i może być omasta do ryżu, ziemniaków czy dodatkiem do zupy.

piątek, 09 kwietnia 2010
Wegańskie krokiety z kukurydzą i pieczarkami

Składniki na naleśniki:

-1/2 kg mąki graham (z razowej bardzo trudno zrobić, wiec bierzemy make graham lub dodajemy trochę białej; przy pierwszym smażeniu, jeśli ktoś nie ma doświadczenia, można wziąć pół na pół mąkę graham i białą)

-woda do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego (można dodać trochę wody gazowanej)

-olej do smażenia

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy łyżką wazową ciasto rozlewając je przez  poruszanie patelnią.

Gdy ciasto się zetnie, przekładamy na drugą stronę i smażymy tylko chwilę. Usmażone po obu stronach naleśniki przekładamy na talerz.

Składniki farszu:

-kukurydza konserwowa, najlepiej bio, nie GMO

-pieczarki

-pieprz ziołowy

-sól

Wykonanie:

Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić i podsmażyć dodając soli i na koniec pieprzu ziołowego. Następnie wymieszać je z kukurydzą, jeśli trzeba doprawić. Nakładać na naleśnik 1 łyżkę farszu, a następnie zwinąć wszystkie brzegi naleśnika do środka tak, by powstał kwadrat lub prostokąt. Tak przygotowane krokiety podsmażamy na oleju (można przechowywać w lodówce i odsmażyć również następnego dnia).

czwartek, 08 kwietnia 2010
Wegański pasztet z pestek dyni:

Składniki :

2 szklanki pestek dyni

2 szklanki gorącej wody

2 bułki grahamki

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki kukurydzianej (wtedy będzie bardziej spójny)

sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki (sporo), inne przyprawy w/g uznania np. gałka muszkatowa.

Wykonanie:

Pestki dyni zmielić w młynku do kawy, zalać szklanką gorącej wody, bułki namoczyć w drugiej szklance gorącej wody, po 10 min. odcisnąć bułkę, trochę rozdrobnić i połączyć wszystkie składniki. Pestki dyni można pomieszać z ziarnem słonecznika. Przy mieszaniu pomocny jest blender na niskich obrotach.

Piec w 170   C około 30 min.

środa, 07 kwietnia 2010
Wegańskie pesto

SKŁADNIKI

3 szt. bulw tapinambur zwanymi też słonecznikiem bulwiastym

kilka gałązek świeżej bazylii

garść ruccoli

50 g oliwy

sól morska

ząbek czosnku

łyżkę soku z cytryny

Słonecznik bulwiasty, najchętniej ekologiczny, bo smaczniejszy, gotować najwyżej 15 minut. Ostudzić, a następnie wraz z pozostałymi składnikami zmiksować. Pyszne, zwłaszcza na chrupkim chlebku. Ale także jako dodatek do makaronu.

wtorek, 06 kwietnia 2010
Zupa marchewkowo ziemniaczana

Składniki:

½ kg marchwi

½ kg ziemniaków

puszka groszku zielonego

granulat sojowy

mąka

przyprawy

Marchewkę w ilości 1/2 kg pokroić i tyleż samo ziemniaków, ugotować do miękkości (ok. 20 min), po czym wrzucić puszkę groszku zielonego. Rozmieszać dwie łyżki mąki z wodą i dodać na sam koniec z dwoma łyżkami margaryny roślinnej jako “zaklepkę”, żeby zupa była gęściejsza. Podsmażyć suchy granulat i dodać zamiast margaryny (wtedy wrzucamy na chwile na tłuszcz te dwie łyżki mąki i mieszamy, a następnie przekładamy tę zasmażkę do ugotowanej zupy). Na koniec wsypujemy pokrojony lub suchy lubczyk, pietruszkę, koperek i pieprz i sól do smaku.

poniedziałek, 05 kwietnia 2010
Parówki sojowe w cieście francuskim

Nadzienie może być różne, np. pieczarki i wtedy będą to paszteciki do barszczyku, parówki sojowe, albo owoce i wtedy mogą służyć za ciastka. Ciasto francuskie to ciasto zrobione jak na makaron lub pierogi (mąka i woda) + łyżeczka octu, zmrożone i zwałkowane następnie z margaryną roślinną i znów zmrożone i znów zwałkowane i zmrożone i rozwałkowane na cienki placek. Ja kupuję gotowe ciasto francuskie zwinięte w rulon w pergaminie, rozwijam, tnę na części i zawijam w ruloniki lub koperty to, co służy mi za farsz. Taki sposób jest bardzo szybki na zrobienie poczęstunku dla niespodziewanych gości. W składzie jest napisane tłuszcz roślinny. Jeśli ktoś woli, to dla pewności może zrobić sobie ciasto sam, ale jest trochę czasochłonne.

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm