sobota, 30 kwietnia 2011
Nutella

Składniki:

  • Orzechy laskowe
  • Syrop z agawy
  • Kakao (najlepiej surowe)

 

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe zmielić bardzo drobno w młynku do kawy. Powstałą mączkę zmieszać w miseczce z kakao, około 2 łyżki i syropem z agawy (dodać tyle, żeby powstała masa, dająca się rozsmarowywać).

Pokroić jabłka w plasterki i nałożyć „nutellę”. Można zostawić na 2 godziny lub dłużej w lodówce, będzie jeszcze lepsza.

 



piątek, 29 kwietnia 2011
Babeczki z quinoa

Bez cukru, słodkie, z wierzchu kruche, wewnątrz rozpływający się banan, przy okazji bezglutenowe.


Składniki:

  • zmielone w młynku do kawy ziarno quinoa (1,5 szklanki)
  • 2 łyżki słodu ryżowego (do ciasta) plus słód ryżowy do polania babeczek,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 płaskie łyżeczki kamienia winnego,
  • ok. 2/3 szklanki wody lub mleka ryżowego,
  • banan,
  • kilka posiekanych migdałów,
  • płatki z amarantusa lub mąka quinoa do posypania foremek

 

Sposób wykonania:

Mąkę z quinoa połączyć z kamieniem winnym, dodać olej, a następnie tyle wody (mleka ryżowego), aby powstało delikatne, łatwo formujące się ciasto, ale nie rzadkie. Foremki smarujemy olejem i posypujemy mąką quinoa lub płatkami z amarantusa. Banana kroimy na plastry 2 do 3 cm (zależnie od wysokości foremek). Kolejno wykładamy dna foremek na babeczki ciastem, następnie w dołku umieszczamy gruby plaster banana i dopełniamy foremkę ciastem tak, by banan był schowany. Pieczemy w temperaturze 180- 200 st. C. przez około 15 min. (aż babeczki uzyskają złoty kolor). Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek, polewamy słodem ryżowym i dekorujemy pokruszonymi migdałami.



środa, 27 kwietnia 2011
Mleczko daktylowo-karobowe

Składniki:

  • pół szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki surowego karobu w proszku
  • 5 świeżych daktyli

 

Sposób przyrządzenia:

Orzechy namoczyć na noc, zblendować z 2 szklankami wody. Przecedzić przez drobne sitko lub gazę. Następnie powstałe mleczko zmiksować z 5 świeżymi daktylami bez pestek i 2 łyżkami karobu. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i całość dokładnie wymieszać.

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Kotlety z proteiny sojowej

Składniki:

  • Proteina sojowa – granulki- szklanka
  • Cebula
  • Płatki owsiane-szklanka
  • Mąką
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy – sól, pieprz, sos sojowy

Sposób przyrządzenia:

Zalać proteinę sojową gorącą wodą, żeby nasiąkła.

Zalać płatki owsiane gorącą wodą, żeby również nasiąknęły.

Wymieszać razem z solą i pieprzem, można dodać sos sojowy.

Pokroić drobno cebulę i dodać do masy.

Ugniatać wszystko razem. Jeżeli będzie za dużo wody, to odcedzić ją. Można dodać do masy trochę mąki, żeby lepiej się kleiła.

Formować małe placuszki i wkładać na gorący olej.

Smażyć z obu stron.


niedziela, 24 kwietnia 2011
Surowy sos pomidorowy z kokosem

Składniki:

  • Świeże pomidory
  • Miąższ z kokosa (najlepszy jest taki miękki, z kokosa tajlandzkiego) - Myślę, że można też spróbować zrobić z innego, ale wtedy trzeba najpierw zmiksować w blenderze ten miąższ z wodą i odcedzić, żeby powstała czysta, biała ciecz.
  • Sól
  • Młoda cukinia

Sposób przyrządzenia:

  • Zblendować pomidory z miękkim miąższem kokosa lub mlekiem kokosowym. Dodać sól.
  • Przygotować pokrojoną wzdłuż cukinię, którą będziemy zanurzać w sosie.

 

sobota, 23 kwietnia 2011
Kotlety z tofu i sojowego makaronu

Kotlety te mają delikatny, wyjątkowy smak (smakują bardzo nieweganom - można ich nimi kusić zmianą diety).

Składniki:

2 kostki zwykłego tofu

makaron sojowy namoczony we wrzątku (nie gotuje się go, tylko zalewa i po kilku minutach odcedza)

wege jarzynka

przyprawy jak: czosnek, przyprawa włoska

trochę jakiejś mąki do sklejenia: sojowej, grochowej, orkiszowej

oliwa do smażenia.

Makaron już odcedzony należy zgnieść z tofu, aby powstała jednolita masa. Dodać przyprawy i garść mąki do sklejenia (próbować, kiedy się skleja kotlet). Formować małe, płaskie kotleciki i smażyć na oliwce aż się zarumienią. Delikatnie zdejmować łopatką z patelni, żeby się nie rozleciały - jak ostygną, nie będą takie kruche, wtedy wedle potrzeby można je zagrzać lub jeść na zimno z chlebem, czy bułką nawet jako wegeburgery.

czwartek, 21 kwietnia 2011
Kisiel z tapioki

  • Potrzebna jest tapioka (kupiłam na próbę i okazała się bardzo smaczna)
  • sok owocowy
  • mleczko sojowe lub kokosowe czy śmietanka orkiszowa.

Gotujemy sok owocowy z wodą, pół na pół i kiedy zacznie wrzeć, dosypujemy kilka łyżek tapioki. Gotujemy przez jakiś czas, aż zauważymy, że powstaje kisiel - powiedzmy, że 15 minut. Na początku najlepiej mieszać. Sok jest słodki, więc nie potrzebny jest cukier, chyba, że ktoś ma kwaśny sok, to dosypujemy cukru według potrzeby. Na koniec wyłączamy gotowanie i dosypujemy mleczka kokosowego w proszku. Zostawiamy na jakiś czas, żeby kisiel ostygł. Najlepszy jest zimny, wtedy tapioka zupełnie jest miękka, a kisiel ma konsystencję prawie galaretki.

środa, 20 kwietnia 2011
Bananowa idylla

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • paczka proszku do pieczenia na 500 g mąki
  • 1/3 szklanki słodu ryżowego lub syropu z agawy
  • pół szklanki oleju
  • 5 łyżek kakao
  • 5 bananów
  • 3 jabłka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki syropu daktylowego (lub słodu)

Sposób przyrządzenia:

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce obrane banany rozgnieść widelcem (wskazane, żeby pozostały cząstki bananów), dodać olej i słód ryżowy oraz pół szklanki wody i wymieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe cząstki. Około 3/4 orzechów pokroić na połówki (pozostałe drobno posiekać i zostawić do dekoracji ciasta). Do miski z bananami dodać jabłka, rodzynki i orzechy laskowe, wymieszać. Następnie przelać zawartość miski z bananami do miski z mąką i połączyć składniki mieszając. Około 1/3 ciasta przełożyć do innego naczynia i dodać kakao, wymieszać. Foremkę posmarować olejem i posypać mąką i przełożyć do niej ciasto - najpierw połowę jasnego, następnie połowę kakaowego i ponownie warstwę jasną i kakaową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyjąć ciasto z foremki przewracając ją do góry dnem, kiedy ciasto jest jeszcze gorące. Posmarować wierzch syropem daktylowym i posypać posiekanymi orzechami.


niedziela, 17 kwietnia 2011
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Naprawdę! Kotlety ziemniaczane nie potrzebują dodatku żadnego jajka.

Składniki na sos:

  • 20 g podgrzybków suszonych (namoczyć przez kilka godzin, najlepiej na noc)
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej do zagęszczenia

Składniki na kotlety:

  • 1 kg ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
  • pół cebuli (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, może być też trochę curry

Sposób przyrządzenia:

Namoczone grzyby gotować przez co najmniej 30 min na małym gazie z dodatkiem soli w ok. 3/4 litra wody. Grzyby odcedzić i pokroić na drobne kawałki, wrzucić z powrotem do wywaru, dodać łyżkę mąki rozmieszanej w odrobinie wody, zamieszać i gotować dodając przyprawy i mieszając.

Ziemniaki zmielić, przetrzeć lub rozgnieść. Dodać mąkę i skrobię kukurydzianą (lub mąkę ziemniaczaną). Dodać szczyptę soli, pieprzu i przyprawy wg uznania. Można również dodać podsmażoną cebulkę. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie za luźne, można dodać trochę mąki. Ciasto powinno być na tyle zwarte, żeby łatwo było je formować. Uformować podłużne kotleciki, obtaczać w mące razowej i smażyć na oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z sosem grzybowym i dodatkami.

sobota, 16 kwietnia 2011
Ciasteczka cynamonowe z makadamią

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka wegańskiej margaryny
  • cynamon (ok. 2 łyżek)
  • woda
  • ok. 20 g dowolnych orzechów – miałam akurat makadamię, ale mogą być laskowe, włoskie i każde inne, a można też z orzechów zrezygnować

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać olej oraz margarynę wegańską i wymieszać, potem dodać słód, cynamon, orzechy i niewielką ilość wody i mieszać dodając niewielkie ilości wody, jeśli ciasto za bardzo się kruszy. Powinno być możliwie twarde, aby dobrze się wałkowało. Wałkujemy na placek grubości 4-5 mm i wycinamy dowolny kształt foremką. Ciastka do spożycia w domu można udekorować, a niedekorowane nadają się na szybką przekąskę do zabrania ze sobą.


wtorek, 12 kwietnia 2011
Miks owocowy

Składniki:

  • 2 łyżki mrożonej borówki
  • 1 łyżka mrożonych fig
  • 4 suszone daktyle
  • 2 banany
  • 1 gruszka
  • owoce do ozdoby –według uznania

Gruszkę i banany obieramy i wrzucamy do blendera. Później resztę składników. Pamiętamy, żeby wyjąć pestki z daktyli.

sobota, 09 kwietnia 2011
Rolmopsy z cukinii

Rolmopsy nadają się na przekąskę przy okazji towarzyskiego spotkania lub bez okazji bo są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • małe cukinie
  • pomidory suszone w zalewie z oliwy
  • rukola
  • opcjonalnie tofu wędzone, lub ser wegański

Cukinię należy pokroić wzdłuż w cienkie pasy a następnie leciutko podgrzać na patelni z oliwą z obu stron, żeby zmiękła i nadawała się do zawijania.

Na wiotki pasek cukinii kładziemy suszonego pomidora w oliwie, 3 listki rukoli, można dodać kawałeczek tofu wędzonego lub wegańskiego sera.

Następnie plasterek zawijamy w rulonik i przekłuwamy patyczkiem żeby ustabilizować wszystkie składniki.

Cukinia ma delikatny maślany smak i w towarzystwie kwaskowego suszonego pomidora smakuje wybornie!

piątek, 08 kwietnia 2011
Surowy tort jabłkowy

Składniki: (na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm)

•             500 g masy daktylowej (lub świeżych zmiksowanych daktyli)

•             ok. 100 g nasion sezamu

•             ok. 1,5 kg jabłek

•             2-3 banany

•             1/3 szklanki rodzynek

•             sok z jednej pomarańczy

•             płatki migdałowe lub posiekane orzechy do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

Sezam zmielić  w młynku do kawy, a następnie wymieszać z masą daktylową, zostawiając 1 łyżkę zmielonego sezamu. Blachę posypać pozostawionym sezamem. Przygotowaną masą daktylowo  - sezamową wyłożyć spód i brzegi blachy.

Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie, drobne plasterki (wielkości nie większej niż 2 na 2 cm i jak najcieńsze). Wycisnąć sok z pomarańczy i zalać nim jabłka, dodając rodzynki. Banany pokroić w plasterki, dodać do jabłek i wszystkie składniki wymieszać delikatnie wyrabiając ręką (banany mogą być lekko zgniecione, aby całość miała gładszą konsystencję, ale nie mogą być rozpaćkane, bo ciasto będzie za rzadkie). Powstałą masę owocową przekładamy do blachy (wyłożonej masą daktylowo- sezamową) i delikatnie dociskamy dłonią, aby nie było pustych przestrzeni. Posypujemy płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

czwartek, 07 kwietnia 2011
Danie obiadowe

Gotowana dynia.

Dynię obrać ze skórki lub jeśli jest ekologiczna można gotować ze skórką tylko trzeba wyjąć pestki ze środka. Dynie pokroić na drobne kawałki i zalać wrzątkiem, dodać trochę soli. Gotować, aż będzie miękka.

Gotowany ryż posypany prażonym sezamem.

Ryż zalać wrzątkiem i gotować, aż będzie miękki. Uprażyć na patelni sezam (bez żadnego tłuszczu), aż lekko przyrumieni się.

Sałatka z rukoli i awokado.

Warzywa umyć i pokroić. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól. Jeśli ktoś chce ostrzejszą wersję, może dodać trochę musztardy lub chrzanu do sosu.

niedziela, 03 kwietnia 2011
Kuleczki daktylowe

Nazwa powinna właściwie brzmieć ,,znikające kuleczki''. llekroć je zrobiłam, zniknęły w ciągu chwili. Bardzo słodkie, pyszne i na szczęście szybkie w przygotowaniu, jeśli uda się nam kupić masę daktylową, czyli zmielone daktyle.

Składniki:

  • 0,5 kg masy daktylowej
  • 100 g dowolnych orzechów - mogą być różne rodzaje (laskowe, brazylijskie, włoskie, migdały, makadamia, pekany - zwykle używam  ok. 3 rodzajów, co daje radość odkrywania)

Sposób przyrządzenia:

Orzechy posiekać na dość grube kawałki (część się rozdrobni mocniej, ale nie siekamy wszystkiego drobniutko, tylko pozostawiamy też większe kawałki). Kilka łyżek orzechów zostawić, całą resztę wymieszać z masą daktylową. Formować małe kuleczki obtaczając odłożonymi orzechami miejsca, w których orzechy są mało widoczne, dla dekoracyjnego efektu. Pyszne!

sobota, 02 kwietnia 2011
Kotlety z zielonego grochu

Składniki:

•             ok. 1 szklanki suszonego zielonego grochu w połówkach

•             pół łyżeczki soli

•             łyżeczka czubrycy czerwonej lub innej przyprawy ziołowej

•             olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Groch namaczamy na noc. Następnie płuczemy, odlewamy wodę i miksujemy na gładką masę, dodając 1/3 szklanki wody. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.

 

Weganizm Weganizm

Weganizm