wtorek, 24 kwietnia 2012
Witariański makaron z cukinii
(Makaron zrobiłam za pomocą spiralizera) Składniki na 2 osoby:
Pomidory pokroić w kostkę, oliwki przekroić, bazylię pokroić niezbyt drobno. Wyłożyć do miski, w której będziemy podawali makaron, dodać pozostałe składniki i wymieszać lekko, po czym dodać makaron z cukinii. Jeśli nie posiadamy spiralizera, to można użyć skrobaczki do ziemniaków, smakuje tak samo dobrze. Mieszamy makaron z przygotowanym wcześniej "sosem" za pomocą szczypców. Gotowe!
piątek, 13 kwietnia 2012
Pasztet wegański
Składniki:
Sposób przyrządzenia: Warzywa pokroić i ugotować na parze do miękkości. Grzyby usmażyć z cebulą. Wyłożyć wszystkie składniki do miksera. Czas miksowania decyduje o konsystencji pasztetu. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i wylać powstałe ciasto do wysmarowanej formy. Pasztet piecze sie w temp. 2000 C przez 40 min.
wtorek, 03 kwietnia 2012
Surowa pizza
Składniki: spód:
sos:
wierzch:
Sposób przyrządzenia Cukinię obrać (niekoniecznie) zmiksować (jeśli mamy słabszy mikser, można dodać odrobinę wody) i połączyć z mielonymi orzechami dodając sól. (można cukinię zastąpić ogórkiem kiszonym, ale wtedy już nie solimy). Składniki wyrabiamy na gęstą, elastyczną masę - jeśli jest za rzadka, dodajemy orzechów, jeśli za sypka, dodajemy odrobinę wody. Z masy lepimy placek układając go na dużym talerzu. Następnie przyrządzamy sos miksując pomidory z rodzynkami i ziołami. Placek polewamy sosem, a następnie dekorujemy pokrojonymi warzywami. Można zostawić trochę sosu do polania pizzy, jeśli ktoś lubi podwójny sos. Tę pizzę jemy widelcem i nożem. Ponieważ nie użyto do jej przyrządzenia dehydratora, nie da się jej jeść rękami. Ale ma smak świeżych warzyw, jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze! |
Archiwum
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |