wtorek, 24 kwietnia 2012
Witariański makaron z cukinii

(Makaron zrobiłam za pomocą spiralizera)

Składniki na 2 osoby:

  • 1 średniej wielkości cukinie
  • 2 twarde ale dojrzałe pomidory
  • oliwki przekrojone na pół (dowolna ilość)
  • kapary (dowolna ilość)
  • bazylia, garść
  • sól, pieprz, 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • świeże zioła takie jak np. rozmaryn, tymianek w niewielkiej ilości do posypania

Pomidory pokroić w kostkę, oliwki przekroić, bazylię pokroić niezbyt drobno. Wyłożyć do miski, w której będziemy podawali makaron, dodać pozostałe składniki i wymieszać lekko, po czym dodać makaron z cukinii. Jeśli nie posiadamy spiralizera, to można użyć skrobaczki do ziemniaków, smakuje tak samo dobrze.

Mieszamy makaron z przygotowanym wcześniej "sosem" za pomocą szczypców. Gotowe!



piątek, 13 kwietnia 2012
Pasztet wegański

Składniki:

  • 300 g tofu
  • ½ buraka
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 2 dkg ziaren słonecznika (łuskanego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dkg pieczarek lub innych grzybów
  • 2 łyżeczki curry lub innej przyprawy
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki rozpuszczonego wegetariańskiego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki wegetariańskiego bulionu grzybowego
  • ew. sos sojowy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić i ugotować na parze do miękkości.

Grzyby usmażyć z cebulą.

Wyłożyć wszystkie składniki do miksera. Czas miksowania decyduje o konsystencji pasztetu. Na koniec dodać wyciśnięty czosnek i wylać powstałe ciasto do wysmarowanej formy. Pasztet piecze sie w temp. 2000 C  przez 40 min.





 

wtorek, 03 kwietnia 2012
Surowa pizza

 

Składniki:

spód:

  • szklanka orzechów laskowych zmielonych w młynku do kawy
  • mała cukinia
  • szczypta soli

 

sos:

  •  2 pomidory
  •  łyżka rodzynek
  •  łyżka soku z cytryny
  •  sól
  •  oregano, bazylia

 

wierzch:

  • dowolne warzywa, np: pomidorki koktajlowe, oliwki, papryka kolorowa, ogórek kiszony, awokado, ewentualnie tofu (jeśli komuś nie zależy, by pizza była 100% surowa)

 

Sposób przyrządzenia

Cukinię obrać (niekoniecznie) zmiksować (jeśli mamy słabszy mikser, można dodać odrobinę wody) i połączyć z mielonymi orzechami dodając sól. (można cukinię zastąpić ogórkiem kiszonym, ale wtedy już nie solimy). Składniki wyrabiamy na gęstą, elastyczną masę - jeśli jest za rzadka, dodajemy orzechów, jeśli za sypka, dodajemy odrobinę wody.

Z masy lepimy placek układając go na dużym talerzu.

Następnie przyrządzamy sos miksując pomidory z rodzynkami i ziołami.

Placek polewamy sosem, a następnie dekorujemy pokrojonymi warzywami.

Można zostawić trochę sosu do polania pizzy, jeśli ktoś lubi podwójny sos. Tę pizzę jemy widelcem i nożem. Ponieważ nie użyto do jej przyrządzenia dehydratora, nie da się jej jeść rękami. Ale ma smak świeżych warzyw, jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze!


Weganizm Weganizm

Weganizm