sobota, 13 kwietnia 2013
Placuszki z kukurydzy

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy ca 230 g czystego produktu
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 1 jalapeno albo hiszpańska papryczka
  • 180 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała cukinia ca 250 g
  • wrząca woda
  • 1/2 pora, nać pietruszki
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa do smażenia
  • Podawać placuszki np. z gęstą wegańską śmietaną czy salsą.

 

Wykonanie

Zetrzeć cukinię na tarce do warzyw, posolić z ca 1.5 łyżeczki soli i odstawić na 10 minut, a następnie odsączyć z powstałego soku. Ziarenka z papryczki zeskrobać, a papryczkę pokroić drobno.

Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby ledwie były przykryte i odstawić na parę minut, aż powstanie gęsta papka. Następnie ewentualny nadmiar wody odlać i wymieszać razem wszystkie składniki, dodając na końcu pieprz. Odstawić na 10 minut.

Smażyć placuszki nakładając łyżką na patelnię wypełnioną dość dużą ilością oliwy czy oleju. Smażyć ok. 2 minut po obydwu stronach.

Smakują jeszcze lepiej ostudzone. Podać z wegańską śmietaną, salsą czy ewentualnie innym dodatkiem wg smaku.



 

Weganizm Weganizm

Weganizm