poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Sernik z tofu na zimno

Składniki:

  • 2 - 2,5 paczki silken tofu o wadze 375-400 g
  • 13 sztuk herbatników najchętniej typu "digestive" lub innych mało słodzonych
  • 50 g cukru pudru (można zmniejszyć/zwiększyć)
  • 50 g margaryny wegańskiej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 do 2 łyżek soku z cytryny
  • rodzynki (wg uznania, opcjonalnie)
  • 100 ml wegańskiej śmietany (link) do ubijania, można wypróbować i ewentualnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość ubitej śmietany
  • konfitura z wiśni lub innych owoców, lub świeże owoce np. maliny** (cześć rozgniatamy lekko widelcem, a cześć pozostawiamy w całości)



Sposób wykonania:
Tofu zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny i jeszcze parę sekund miksować. Dodać skórkę pomarańczową (musi być świeża i miękka) oraz rodzynki. Wstawić do lodówki.Herbatniki miksować wraz z tłuszczem, niezbyt długo, tak aby tylko składniki się połączyły. Masę herbatnikową wyłożyć na tortownicę z luźnym dnem.Śmietanę ubić, połączyć z "masą serową", zwracając uwagę, by ciasto nie było zbyt rzadkie, a następnie wyłożyć ją na masę herbatnikową. Wygładzić nożem lub łyżką. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Wyjąć i przed podaniem, na wierzch sernika wyłożyć konfitury lub świeże maliny** (zobacz wyżej).

 







 

 

 


Weganizm Weganizm

Weganizm