poniedziałek, 31 maja 2010
Zupa z nowalijek

SKŁADNIKI:

pęczek młodej marchewki

1 duża kalarepka

groszek młody łuskany

5 młodych ziemniaków

pęczek młodego koperku

parę gałązek zielonej pietruszki

1-2 łyżek mąki

ca 2 łyżki masła wegańskiego

1 mała młoda cebulka

kostka bulionu warzywnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchew umyć i pokroić w talarki (jeśli jest zbyt dojrzała, obrać ze skórki). Kalarepkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Ja użyłam zamiast groszku łuskanego młody groszek w strączku i nie chciałabym tego polecać, ponieważ niektóre strąki były już przejrzałe i łykowate. Tak że najlepiej użyć do młodego groszku dojrzałego, łuskanego.

Kolejno owiązać nać pietruszki , pokroić koperek . Wszystkie warzywa oprócz koperku zalać woda i zagotować. W międzyczasie przygotować słabą zasmażkę z masła wegańskiego i mąki. Doprawić zupę solą i bulionem plus ew. pieprzem. Gotować ca 10 minut, warzywa nie mogą być zbyt miękkie, i na zakończenie zaprawić zasmażka. Koperek wrzucić już po zdjęciu garnka z palnika.

Zupa najlepiej smakuje, gdy postoi najmniej pół godziny.

Smacznego!

niedziela, 30 maja 2010
Mój obiad w taki leniwy dzień...

Gdy przychodzą moje leniwe dni, to gotowanie jest ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę. Wówczas resztki z poprzednich dni są ratunkiem. Tak też było w tym wypadku. Wczorajszy makaron tagliatelli stał się podstawą mojego posiłku.

Jakie inne składniki dodałam do posiłku:

tofu pokrojone w plastry i usmażone lekko

sos sojowy

oliwa do smażenia

Najpierw podsmażyłam lekko tofu, wyłożyłam na talerz i pokropiłam sosem sojowym a następnie na tym samym tłuszczu podsmażyłam makaron tagliatteli. Do tego szybka surówka na bazie sałaty lodowej i voila. Smacznego

sobota, 29 maja 2010
Kotlety sojowe z sezamem

Składniki:

  • Kotlety sojowe- jedno opakowanie
  • Mąka
  • Sezam
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Kotlety sojowe gotować w wodzie z przyprawami , tak żeby kotlety były całkowicie zamoczone.
  • Gotować około 5 minut, aż będą miękkie; sprawdzamy widelcem, żeby nie było żadnych twardości.
  • Wyjąć kotlety z wody i odcedzić nadmiar wody , ugniatając  je lekko widelcem.
  • Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami do konsystencji śmietany.
  • Zamaczać kotlety w masie za pomocą łyżki
  • Nakładać łyżką na rozgrzany olej na patelni.
  • Kotleciki można posypać sezamem.
  • Smażyć, aż do przyrumienienia z obu stron.

Z wywaru, w którym gotowały się kotlety, można zrobić zupę lub sos np. pieczarkowy.


piątek, 28 maja 2010
Jabłkowy przysmaczek

Składniki:

  • 2 jabłka
  • Syrop z agawy lub inny, może być słód
  • Wiórki kokosowe
  • Cynamon
  • Kiwi
  • Cytryna
  • Banan

Sposób przygotowania:

  • Zetrzeć jabłka na tarce.
  • Dodać sok z cytryny (około 2-3 łyżeczki), syrop z agawy, pół łyżeczki cynamonu oraz pokrojonego i zgniecionego wcześniej banana.
  • Wszystko wymieszać.
  • Posypać wiórkami kokosowymi i udekorować plasterkami kiwi.

czwartek, 27 maja 2010
Biały serek z migdałów

Składniki:

  • 2 szklanki migdałów (namoczonych przez noc i obranych ze skórki)
  • 1 1/2 Łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 szczypty soli
  • szczypiorek

Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) zmiksować w blenderze... smakuje i wygląda jak biały serek

środa, 26 maja 2010
Surowa zupa pomidorowo-awokadowa

Składniki:

1 awokado

2 pomidory

ząbek czosnku

(opcjonalna łodyżka selera)

pieprz cayene, sól do smaku

pół szklanki wody


Zostawić pół awokado i pół pomidora, a resztę składników zmiksować w blenderze. Na koniec przyozdobić zupę odłożonymi pokrojonymi kawałkami pomidora i awokado.

wtorek, 25 maja 2010
Kotleciki ryżowe

Składniki:

  • Ryż (najlepiej brązowy)
  • Mąka (najlepiej pszenno- razowa)
  • Pieczarki
  • Papryka
  • Olej do smażenia (może być oliwa z oliwek)
  • Przyprawy – sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Ugotować ryż (można wykorzystać ryż z poprzedniego dnia).
  • Zgnieść ryż (można w ręku lub użyć drewnianego tłuczka).
  • Pokroić drobniutko pieczarki i paprykę – wymieszać razem z ryżem.
  • Dodać przyprawy do smaku.
  • Na osobnym talerzu przygotować mąkę, w której będziemy obtaczać kotleciki.
  • Ulepić kuleczki i obtaczać je w mące.
  • Przed włożeniem na rozgrzany olej na patelni, spłaszczamy je tworząc kotleciki.
  • Smażymy z obu stron, aż do przyrumienienia.
  • Delikatnie wyjmujemy z patelni.

**Nie należy przejmować się tym, że nasza masa na kotleciki może nieco lepić się do rąk. Po obtoczeniu jej równomiernie w mące, uzyskamy kotleciki, które można śmiało smażyć na patelni.

poniedziałek, 24 maja 2010
Wegański chlebek bananowy

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 szklanka cukru

1/4 szklanki oleju

4 dojrzałe banany, rozgniecione

1 łyżeczka wanilii

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Lekko natłuścić foremkę do pieczenia.

W małej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce wymieszać cukier i olej, a następnie dodać rozgniecione banany. Dodać wanilię i dobrze wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, i dobrze wymieszać.

Piec przez 45 do 50 minut, albo aż wykałaczka wychodzi czysta.

niedziela, 23 maja 2010
Sałatka z młodego szpinaku


Składniki:

*młode listki szpinaku

*pomidor

* świeży ogórek

*szczypiorek

*suszone pomidory

* oliwki

*rzodkiewka

Umyte liście szpinaku dajemy w całości.

Kroimy pomidora, ogórka, szczypiorek i rzodkiewkę i dodajemy do szpinaku.

Mieszamy lekko. Na wierzchu układamy suszone pomidory i oliwki.

Dosmaczamy oliwą z oliwek lub z suszonych pomidorów, ziołami, solą i cytryną.


Smacznego!


sobota, 22 maja 2010
Sałatka/surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

kapusta pekińska

pomidor

ogórek świeży i kiszony

jabłko

papryka

kukurydza

czerwona cebulka

natka pietruszki lub koperek

Ilości składników są dość dowolne. Wypróbuj, jakie ci pasują najbardziej.

Kapustę pekińską kroimy w paski, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru albo trochę mniej fruktozy, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko ugniatamy dłonią, żeby puściła sok.

Pozostałe składniki kroimy w kostkę i całość mieszamy.

Można doprawić ziołami (przyprawą włoską lub innymi), koperkiem, pietruszką, oliwą z oliwek.

W surówce świetnie pasuje sos winegret, jako sałatkę doskonale ‘dosmaczy’ wegański majonez.


piątek, 21 maja 2010
Ciasto bez pieczenia z kremem z wiórków kokosowych

Składniki:

  • 4 filiżanki migdałów
  • 1/ filiżanki orzechów - nerkowców
  • Sezam
  • Syrop z agawy lub jakiś inny słód
  • Cytryna
  • Mandarynki
  • Kiwi
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

Ciasta

  • Moczymy na noc migdały (lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 10- 15 minut) i nerkowce.
  • Obieramy migdały ze skórki.
  • Mielimy migdały na gładką masę w młynku do kawy (można zostawić trochę migdałów, które zostały niezmielone w młynku).
  • Mielimy w młynku nerkowce.
  • Do masy dodajemy syrop i sok z 2/3 mandarynki, możemy zgnieść owoc.
  • Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto.
  • Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 2 cm.
  • Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy białym sezamem.
  • Delikatnie rozkładamy nasze ciasto na tym sezamie.

Masy

  • Obieramy i zgniatamy za pomocą drewnianego tłuczka 2 banany .Dodajemy około 2 łyżeczek soku z cytryny i 1 łyżeczkę cynamonu.
  • Wszystko mieszamy.
  • Równomiernie rozkładamy masę na cieście.
  • Obieramy i kroimy na plasterki kiwi.
  • Układamy je na warstwie bananowej.
  • Mielimy wiórki kokosowe w młynku do kawy.
  • Dodajemy do nich trochę wody i mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą kładziemy na wierzch ciasta.

czwartek, 20 maja 2010
Leczo z cukinii

Składniki:

* 3-4 średnie cukinie (takie, żeby nie miały dużych pestek)

* pół cebuli

* pomidory świeże lub pasteryzowane bio z kawałkami pomidorów

*pół papryki

* zielona pietruszka

* czosnek, sól, pieprz, zioła do smaku

Cebulkę lekko podsmaż na oleju, żeby się „zeszkliła”, na patelnię z cebulą wrzuć pokrojoną w drobną kostkę paprykę, żeby trochę zmiękła. Papryka nie ma dużo soku, więc trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Można ją lekko podlać wodą.

Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, jeśli jest na nie sezon, i podgrzewamy całość tylko tyle, żeby wytworzył się sos.

Jeśli pomidory chwilowo nie rosną na krzaku, użyj pomidory pasteryzowane, ale dopiero na końcu gotowania.

Zagotuj wodę w osobnym garnku (na wysokość ca. 4 cm twojego garnka).

Do wrzątku wrzuć cukinię pokrojoną wraz ze skórką w dużą kostkę.

Dodaj szczyptę soli, pół łyżeczki fruktozy lub cukru i trochę wegańskiego masła.

Uzyskasz w ten sposób delikatny smak i aksamitną konsystencję.

Cukinię trzeba bardzo delikatnie podgotować pod przykryciem, aby lekko zmiękła, ale nie rozgotowała się!

Do garnka z cukinią przekładamy zawartość patelni czyli cebulkę, paprykę i pomidory.

Jeśli nie jest sezon na pomidory, to teraz właśnie dolej do garnka pomidory pasteryzowane.

Dodaj przyprawy np. włoską lub trochę ziół prowansalskich, sól i zagotuj całość krótko, żeby smaki warzyw się połączyły i wytworzył pyszny sos.

Moje leczo ma  konsystencje gęstej zupy.

Na koniec posyp potrawę zieloną pietruszką. Jeśli lubisz mocniejsze smaki, dodaj czosnek.

Leczo można podać z ryżem lub w miseczce z pieczywem.

Nie zapominajmy o zieleninie, koperek pasuje równie dobrze jak pietruszka.

Aby potrawa stała się bardziej syta, można dodać gotowaną fasolę.

Smacznego!

środa, 19 maja 2010
Zupa z botwinki

Składniki:

  • pęczek botwinki  (z jednego pęczka botwinki wychodzi zupa dla 4 osób)
  • 1 marchewka
  • ca 1,3 l wody
  • mleko kokosowe
  • listek laurowy
  • koperek
  • sól, cukier, cytryna do smaku

Drobno pokrojoną marchewkę zaczynamy gotować jako pierwszą.

Umytą botwinkę kroimy w paski i wrzucamy do gotującej się marchewki.

Gotujemy razem 15 min., aż warzywa będą miękkie. Botwina jest delikatna, dlatego nie należy jej przegotować, ponieważ traci kolor i smak.

Dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy cytryną, solą, cukrem.

Posypujemy zielonym koperkiem.

Wiosenna pycha.

wtorek, 18 maja 2010
Wegański tort czekoladowy słodzony słodem zbożowym

Ciasto

  • 3 i 1/2 szklanki  mąki pszennej graham
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki syropu zbożowego
  • ok 1 szklanki mleka ryżowego
  • 15 g proszku do pieczenia bio

Mąki połączyć z proszkiem, dodać olej i wymieszać. Dodać syrop zbożowy. Stopniowo dolewać mleko ryżowe i mieszać, aby powstało ciasto dość gestej konsystencji.

Piec w piekarniku o temp. ok 200 st.C

Krem

  • mleko ryżowe,
  • budyń czekoladowy bio
  • słód zbożowy
  • 3 łyżki margaryny wegańskiej, np. Vitaquell

Ugotować gęsty budyń (zamiast 2 szklanek mleka 1 i 1/3). Dodać słód zbożowy i wymieszać. Ostudzić, wstawić do lodówki. Gdy będzie chłodny, zmiksować z margaryną wegańską i wstawić do lodówki.

Polewa

  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • 1/3 szklanki słodu zbożowego

Mleko ryżowe rozmieszać z pozostałymi składnikami i zagotować na małym ogniu. Polewa powinna być gęsta, ale powinna łatwo dać się lać z łyżki.

Ostatnie kroki

Ostudzone ciasto przekroić poprzecznie na pół. Nałożyć warstwę kremu. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć warstwę kremu, a następnie polać ostudzoną polewą i udekorować wg uznania.

Ciasto wstawić do lodówki.

Można się nim spokojnie objadać, nie zawiera cukru, a jest przyjemnie słodkie!

poniedziałek, 17 maja 2010
Dżem pomarańczowy słodzony figami

SKŁADNIKI

1kg pomarańczy
4- 8 fig /w zależności od smaku pomarańczy/

mały kawałek świeżego imbiru

1-paczka żelfixu /środek żelujący z pektyn/

¾ szklanki wody.

Pomarańcze obrane ze skórki i białych osłonek zmiksować z figami i zagotować. W tym czasie do wody dodać drobno pokrojony imbir i skórki i gotować około 10 min.

Następnie wyjąć skórki i imbir, a pozostałą wodę połączyć z paczką żelfixu i zmiksowanymi pomarańczami. Wszystko dobrze wymieszać i gotować przez następne 1,5 min.

Dżem najlepiej smakuje ze świeżą grahamką i wegańskim masłem.

niedziela, 16 maja 2010
Racuszki inaczej

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 5 - 8 łyżek mąki wrocławskiej/dodać tyle, aż powstanie ciasto konsystencji gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
  • można dodać trochę fruktozy lub sucanatu (cukier z trzciny nie rafinowany) i szczyptę kardamonu

OWOCE

  • 2 banany pokrojone na drobne talarki
  • 1 jabłko i kiwi pokrojone w paski
  • garść rodzynek i orzechów

Do miseczki wlać wodę mineralną i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać łyżką tak długo, aż powstanie jednolita kleista masa (bardzo ważne). Wtedy wycisnąć pół cytryny i dodać przyprawy, mieszając. Na samym końcu dodajemy owoce.

Smażymy w dość dużej ilości oleju, aż będą chrupiące o kolorze złocisto-brązowym.

sobota, 15 maja 2010
Grzanki na szybko

Co zrobić, gdy zostanie czerstwa razowa bułka?

Rozmieszać wodę i mąkę do konsystencji ciasta naleśnikowego, dodać troszkę soli i przyprawy ziołowej. Bułkę pokroić w plastry (2-3 części). Można na bułce ułożyć kawałek wegańskiej wędliny, bułkę maczać w cieście i smażyć na oleju.

piątek, 14 maja 2010
Kotlety sojowe smażone:

  • - kotlety sojowe z soi niemodyfikowanej genetycznie
  • - przyprawa ziołowa, sól
  • - olej do smażenia

Surówka:

  • - kiełki pszenicy (można wyhodować samodzielnie w słoiczku przykrytym gazą)
  • - ogórek małosolny
  • - jabłko
  • - majonez wegański

Przygotować surówkę: pokroić jabłko i ogórki małosolne w kostkę, dodać kiełki. Wymieszać z majonezem wegańskim.

Kotlety sojowe namoczyć we wrzątku, aż zmiękną.

Następnie posypać je mieszanką ziołową (polecam przyprawę włoską Visana) oraz solą.

Smażyć na oleju w zależności od upodobań (mogą być bardziej miękkie lub z chrupiącą skórką).

Kotlety można podawać z różnymi surówkami i ryżem, bądź z ziemniakami.

środa, 12 maja 2010
Wegański majonez z migdałów

1/2 szklanki migdałów, moczonych przez całą noc, można je obrać ze skórki i wtedy majonez będzie jasno biały.

1 szklanka wody

½ łyżeczki pieprzu

½  łyżeczki soli

3 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka wegańskiej ”wegety” lub ½ kostki wegańskiego bulionu

1 łyżeczka sosu sojowego /niekoniecznie/

½  łyżeczki cukru

1/3 szklanki oleju.

 

Migdały połącz z wodą i miksuj w blenderze. Następnie dodaj wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju i dalej miksuj. Na samym końcu, bardzo powoli wlewaj olej, dodawaj olej, aż majonez zgęstnieje (można dodać więcej niż 1/3 szklanki).

 

 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 11 maja 2010
Wegańska zupa szczawiowa

SKŁADNIKI

  • 1 słoik szczawiu konserwowanego ca 250g
  • ryż okrągły
  • bulion warzywny, najchętniej organiczny bez glutamianu sodu
  • koper świeży lub mrożony
  • 1 pęczek włoszczyzny lub tylko marchew i cebula

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotować ca 2 l wody, następnie włożyć włoszczyznę do wrzątku z rozpuszczoną kostką bulionową. Gotować aż marchew będzie prawie miękka, po czym wyjąć ją i zachować na póżniej. Kolejno wrzucić ryż i gotować aż będzie miękki, posolić i ew. dodać też pieprz. W następnej kolejności wlać szczaw i gotować ok. 20 minut. Zetrzeć marchewkę na tarce do warzyw surówkowych i dodać do garnka, i na sam koniec dodać też koperek wg uznania.

poniedziałek, 10 maja 2010
Sejtanowe kotlety

Jeśli twój umysł przywiązany jest do tradycyjnych widoków ma talerzu, przygotuj sejtanowe kotlety.

Najłatwiej jest kupić glutenowy proszek w sklepie wegańskim, gdyż płukanie ciasta jest dość czasochłonne.

Do glutenowego proszku dolewasz ocieplą wodę i formujesz dłonią kulkę sejtanową, która praktycznie robi się sama. Ładnie odkleja się od naczynia i stanowi zwarty kawałek ciasta.

Gotuj ciasto 10 min w wodzie lub 20 min na parze.

Z ugotowanej kulki trzeba ukroić dość cienkie plasterki sejtanu, następnie panierować je np. w mące grochowej i bułce.

Mąkę grochową mieszamy z wodą, zanurzamy kotlecik a następnie otaczamy w tartej bułce i smażymy na gorącym oleju, aż będzie rumiany.

Tradycyjny obiad może wyglądać jak niżej:

niedziela, 09 maja 2010
Kruche rogaliki z konfiturą z róży

rogaliki

Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki margaryny wegańskiej, np. Provamel
  • 10 g proszku do pieczenia
  • mleko ryżowe (ok. pół szklanki)
  • konfitura z róży

Suche składniki wymieszać. Następnie dodać olej i margarynę wegańską, wymieszać. Dodawać po niewielkiej ilości mleka ryżowego, tak, by wyrobione ciasto miało elastyczną konsystencję, łatwą do wałkowania.

Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 6-8 mm. Wykrawać podłużne trójkąty. Następnie na trójkąty kładziemy konfiturę z róży i zwijamy formując rogaliki. Pieczemy w temperaturze ok 180 -200 st. C przez ok. 15 min.

Smaczngo!

rogalik2

rogalik1

Ciasto z jabłkami

ciastojablko

składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka fruktozy lub innej słodkości
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu lub więcej
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki wody
  • 4 duże lub 6 małych kwaśnych jabłek
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek lub innych bakalii np. posiekanych daktyli

Połączyć wszystkie sypkie składniki i wymieszać z olejem. Dodawać wodę aż do uzyskania ciasta o naleśnikowej konsystencji. Można wymieszać łyżką i oszczędzić energię nie używając miksera :)

Obrane jabłka pokroić w grubą kostkę, posiekać orzechy i inne bakalie. Dodać do ciasta. Może się wydawać, że jabłek jest więcej niż ciasta, ale tak ma być, mają być tylko otoczone ciastem.

Przełożyć do formy (około 25x35 cm). Piec 45-50 minut w 180 ºC.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

dociasta

piątek, 07 maja 2010
Wegańskie kotlety z grochu

grochowe kotlety

Składniki:

  • 2 filiżanki suszonego, żółtego grochu
  • 1 filiżanka mąki
  • 4 pieczarki
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • Olej
  • Przyprawy-sól, pieprz, majeranek, papryka.

Sposób przygotowania:

  • Zamoczyć na noc groch i ugotować. Przelać go do durszlaka, odciskając delikatnie nadmiar wody.
  • Dodać mąkę i wyrabiać ciasto.
  • Dodać poszatkowane pieczarki, cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy.
  • Wszystko razem wymieszać.
  • Formować małe kulki, z których następnie tworzymy kotleciki.
  • Wkładać na rozgrzany olej na patelni.
  • Smażyć z obu stron.

Jeśli masa jest zbyt mokra można dodać trochę więcej mąki. Może być mąka razowa.

Smacznego!

kotlety blisko

czwartek, 06 maja 2010
Sernik z tofu

Składniki na małą tortowniczkę średnicy ca 17 cm.

  • 2 kostki tofu
  • ¼ lub 1/3 szklanki cukru lub słód w jasnym kolorze np. kukurydziany.
  • cukier waniliowy lub olejek waniliowy
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • połówka brzoskwini (może być z puszki)

Tofu wstępnie rozdrobnić np. widelcem lub w dłoni ( świetny sposób na dodanie pozytywnej energii do sernika J)

Wsypać cukier lub wlać słód i blenderem na wolniejszych obrotach wymieszać tofu tak, by miało gładką konsystencję.

Jeśli nie masz blendera, można zmielić tofu w maszynce do mielenia.

Brzoskwinię kroimy w kostkę, a następnie łyżką mieszamy z serkiem tofu.

Wcześniej możemy przygotować kruchy spodzik, podpiec go, a następnie wyłożyć serek tofu na ciasto i włożyć do piekarnika 180’ na ok. 40 min.

Tofu nie musi się upiec, tylko raczej podsuszyć i przyrumienić.

Sernik smakuje wybornie !

 
1 , 2

Weganizm Weganizm

Weganizm